Lilek a jeho užití v receptech. Jak jej vařit, aby zůstal křupavý?
Ačkoliv botanicky se jedná o ovoce, lilek velkoplodý se pěstuje jako zelenina. I proto v kuchyni nachází využití zejména ve slaných receptech. Obsahuje minerály a vitamíny, nejvýznamněji provitamín A, ale pozor! Nejezte ho syrový. To by vám totiž moc nechutnal. Lilek je totiž hodně vodnatý a jeho slupka je tuhá až gumová.
Základní úpravou je lilek naložit do směsi octa, soli a pepře a utřeného česneku. V této lázni jej nechám 24 hodin a pak je možné si na něm pochutnat. Ještě lepší je ovšem lilek zapečený. V této podobě jej najdeme například v receptu baba ganuš, může ale posloužit také jako zdravější náhrada těstovin v italských lasagních.
Aby se vám lilek nerozpekl na kašovitou hmotu, chce to vsadit na dva triky. Zaprvé je potřeba jej před jakoukoliv další úpravou nasolit a nechat vypotit minimálně 30 minut, lépe však hodinu, a šťávu z něj poté důkladně osušit kuchyňskou utěrkou. Před zápekáním rovněž pomůže obalit lilek ve slabé vrstvě mouky a osmažit jej. Díky tomu se hezky zatáhne a zůstane křupavý.
Související články
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 2 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 2 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 15 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 19 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Přečtěte si Zobrazit více
Domácí pěstování: Vyvýšený záhon se dá vybudovat i na balkonu či terase. Těchto 5 vrstev v něm podpoří bohatou úrodu
Popeyes v Praze: Hodinová fronta, hádky a předbíhání kvůli smaženému kuřeti. Zjišťovali jsme na místě, jestli to stojí za to
Z kulinární historie: Čínská kuchyně má 18 tisíc let dlouho tradici, ale rajčata a pro ni typické chilli papričky přinesli až Evropané