Jak na správně uvařené těstoviny? Nepodceňujte tyto kroky!

11. 3. 2021 10:02

Tipy a triky Lucie Pilátová

Zdroj: Pixabay.com, RitaE, Pixabay License Zdroj: Pixabay.com, RitaE, Pixabay License
Těstoviny patří mezi oblíbené jídlo nejenom dospělých, ale i dětí. Dají se upravovat na slano, na sladko, můžete je jíst teplé nebo studené. Jejich příprava bývá obvykle rychlá a často se do nich dá zužitkovat řada surovin, které najdete v lednici. Základem ale je, aby byly správně uvařené.

Příprava

Na vaření používejte lehké hrnce, abyste s nimi mohli snadno manipulovat, až budou plné horké vody a těstovin. Pokud těstoviny vaříte pravidelně, pořiďte si cedník s nožkami, který se dá postavit do dřezu, abyste se při slévání neopařili nebo vám půlka těstovin „neutekla“ z hrnce ven. Už vám říkali, že těstoviny chtějí spoustu vody? Důvod je ten, že by v malém množství byly lepkavé. Na půl kila těstovin tak budete potřebovat 4 litry vody. Na stejné množství se dává alespoň lžička a půl soli. Pozor na to, že sůl se do vody přidává, až když se začne vařit.

Vlastní vaření

Těstoviny vložte do hrnce až po té, co jste vodu osolili a ta znovu vzkypěla. Nedávejte je dovnitř po částech, ale všechny najednou. Krátce je zakryjte pokličkou, aby se začaly znovu vařit, pokličku pak sundejte, případně částečně odklopte. Hned po zavaření těstoviny zamíchejte a nezapomínejte na to ani v průběhu vaření. Špagety nelámejte, ale použijte dlouhou vařečku, díky které se při míchání snáz potopí.

Chutě jižní Itálie: Speciální žebrácká klobása pezzente vznikla jako jídlo pro chudé

Chutě jižní Itálie: Speciální žebrácká klobása pezzente vznikla jako jídlo pro chudé

Současná situace nefandí cestování, tak to pojďme zkusit alespoň prstem po gurmánské mapě. Itálie…

Co je to al dente?

Těstoviny by měly být uvařené tak, aby byly na skus pevné, neboli v italštině al dente. A jak poznáte správný moment? Při skousnutí by měly klást lehký odpor. Jde totiž o to, že příliš měkké špagety jsou poněkud rozmáčené, těžké a chuťově nerezonují s omáčkou. Pozor na to, že domácí těstoviny mají jinou konzistenci, pro al dente budou vždy nepatrně měkčí.

Slévání

Tohle je poměrně složitý krok ve chvíli, kdy nemáte cedník a činíte tak s lehce pootevřenou pokličkou. Můžete si ale poradit ještě následujícím způsobem. Přes vršek hrnce pevně přetáhněte čistou utěrkou a vodu opatrně slévejte přes ni, tak vám neunikne ani špageta. Těstoviny slévejte hned jak jsou uvařené, rozhodně je nenechávejte stát ve vodě. Cedník má dvojí efekt; jednak se do něj těstoviny lépe scezují a za druhé umožní vytéct veškeré vodě, která by se jinak smísila s omáčkou a narušila její chuť.

Jeden s kečupem, česnekem a sýrem, prosím! Proč se langošům říká maďarská pizza?

Jeden s kečupem, česnekem a sýrem, prosím! Proč se langošům říká maďarská pizza?

Tohle oblíbené pouliční maďarské jídlo milují děti i dospělí. Vlastně se ani není čemu divit,…

Dokončení pokrmu

Aby byl výsledný pokrm na jedničku, ve chvíli, kdy sléváte těstoviny, byste už měli mít hotovou omáčku. Běžně se u nás nejprve na talíř servírují těstoviny, poté se přelijí omáčkou a posypou sýrem, a až teprve pak si je stolující zamíchají. Správný postup je ale ten, že byste měli těstoviny po slití vysypat do mísy, přelít je omáčkou a řádně promíchat, případně dodat i sýr, pokud se hodí. Tak totiž vznikne v propojení chutí jedno jídlo a nikoliv třívrstvý pokrm, v němž se vám třeba na konce špaget už nedostává omáčky.

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recepty k tomuto článku

    Ke článku nejsou žádné komentáře.

    Přidat komentář

    Další články

    Upečte si koláč: Na přípravu skvělého křehkého těsta vám stačí jen tři ingredience! Víte, které to jsou?

    Upečte si koláč: Na přípravu skvělého křehkého těsta vám stačí jen tři ingredience! Víte, které to jsou?

    Křehké těsto je na letní koláče jako stvořené. Rychle je připravíte, výborně se hodí k jakémukoliv…
    Červený, černý nebo bílý: Jak se liší různé druhy rybízů a jak je nejlépe zpracovat?

    Červený, černý nebo bílý: Jak se liší různé druhy rybízů a jak je nejlépe zpracovat?

    Keře na zahrádkách jsou právě teď úplně obsypané. Sezona rybízu je v plném proudu. Pojďme si proto…
    Na gril! Pořiďte si pomocníky, které vám pomohou udělat grilovačku nezapomenutelnou

    Na gril! Pořiďte si pomocníky, které vám pomohou udělat grilovačku nezapomenutelnou

    Naložte maso, rozpalte gril a užijte si po do dlouhé době, kdy nebylo bezpečné se scházet, prima…
    Borůvky na zimu můžete usušit i zamrazit. Poradíme, jak to udělat na jedničku!

    Borůvky na zimu můžete usušit i zamrazit. Poradíme, jak to udělat na jedničku!

    Mít v létě pusu modrou od borůvek je skoro povinnost. Pokud všechny hned nespořádáte nebo…
    Sezóna ovoce a zeleniny je tady. Udělejte si zásoby na zimu

    Sezóna ovoce a zeleniny je tady. Udělejte si zásoby na zimu

    I když si letos pěkné počasí dalo na čas a teploty jsou pořád jako na houpačce, ovoce a zeleninu už…
    Umělé maso přivítá až 80 % Britů a Američanů. Jak jste na tom vy?

    Umělé maso přivítá až 80 % Britů a Američanů. Jak jste na tom vy?

    Bez masa si mnozí z nás nedokáží svůj jídelníček představit. Stále více lidí si ale uvědomuje, že k…
    Jak na domácí marmelády? Přinášíme zaručené rady, se kterými se vždy povedou!

    Jak na domácí marmelády? Přinášíme zaručené rady, se kterými se vždy povedou!

    Ať už se vám v létě doma nahromadí jahody, meruňky, maliny, borůvky nebo třeba rybíz, ani největší…
    Holka u plotny radí: Jak na piškotovou roládu, aby nepopraskala?

    Holka u plotny radí: Jak na piškotovou roládu, aby nepopraskala?

    Podle seznamu surovin a popisu postupu se zdá, že není jednoduššího moučníku, než je piškotová…