Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na správně uvařené těstoviny? Nepodceňujte tyto kroky!
Zdroj: Pixabay.com, RitaE, Pixabay License

Těstoviny patří mezi oblíbené jídlo nejenom dospělých, ale i dětí. Dají se upravovat na slano, na sladko, můžete je jíst teplé nebo studené. Jejich příprava bývá obvykle rychlá a často se do nich dá zužitkovat řada surovin, které najdete v lednici. Základem ale je, aby byly správně uvařené.

Příprava

Na vaření používejte lehké hrnce, abyste s nimi mohli snadno manipulovat, až budou plné horké vody a těstovin. Pokud těstoviny vaříte pravidelně, pořiďte si cedník s nožkami, který se dá postavit do dřezu, abyste se při slévání neopařili nebo vám půlka těstovin „neutekla“ z hrnce ven. Už vám říkali, že těstoviny chtějí spoustu vody? Důvod je ten, že by v malém množství byly lepkavé. Na půl kila těstovin tak budete potřebovat 4 litry vody. Na stejné množství se dává alespoň lžička a půl soli. Pozor na to, že sůl se do vody přidává, až když se začne vařit.

Vlastní vaření

Těstoviny vložte do hrnce až po té, co jste vodu osolili a ta znovu vzkypěla. Nedávejte je dovnitř po částech, ale všechny najednou. Krátce je zakryjte pokličkou, aby se začaly znovu vařit, pokličku pak sundejte, případně částečně odklopte. Hned po zavaření těstoviny zamíchejte a nezapomínejte na to ani v průběhu vaření. Špagety nelámejte, ale použijte dlouhou vařečku, díky které se při míchání snáz potopí.

Co je to al dente?

Těstoviny by měly být uvařené tak, aby byly na skus pevné, neboli v italštině al dente. A jak poznáte správný moment? Při skousnutí by měly klást lehký odpor. Jde totiž o to, že příliš měkké špagety jsou poněkud rozmáčené, těžké a chuťově nerezonují s omáčkou. Pozor na to, že domácí těstoviny mají jinou konzistenci, pro al dente budou vždy nepatrně měkčí.

Slévání

Tohle je poměrně složitý krok ve chvíli, kdy nemáte cedník a činíte tak s lehce pootevřenou pokličkou. Můžete si ale poradit ještě následujícím způsobem. Přes vršek hrnce pevně přetáhněte čistou utěrkou a vodu opatrně slévejte přes ni, tak vám neunikne ani špageta. Těstoviny slévejte hned jak jsou uvařené, rozhodně je nenechávejte stát ve vodě. Cedník má dvojí efekt; jednak se do něj těstoviny lépe scezují a za druhé umožní vytéct veškeré vodě, která by se jinak smísila s omáčkou a narušila její chuť.

Dokončení pokrmu

Aby byl výsledný pokrm na jedničku, ve chvíli, kdy sléváte těstoviny, byste už měli mít hotovou omáčku. Běžně se u nás nejprve na talíř servírují těstoviny, poté se přelijí omáčkou a posypou sýrem, a až teprve pak si je stolující zamíchají. Správný postup je ale ten, že byste měli těstoviny po slití vysypat do mísy, přelít je omáčkou a řádně promíchat, případně dodat i sýr, pokud se hodí. Tak totiž vznikne v propojení chutí jedno jídlo a nikoliv třívrstvý pokrm, v němž se vám třeba na konce špaget už nedostává omáčky.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více