Švédská kuchyně nabízí brusinkovou omáčku i sobí maso – jaké jsou její další oblíben recepty?
Každý, kdo byl někdy v obchodním domě IKEA, zřejmě ochutnal nebo alespoň slyšel o masových kuličkách v hnědé omáčce s kaší a brusinkami. Toto jíldlo je ve Švédsku skutečně oblíbené, tamní kuchaři totiž velmi rádi kombinují kontrastní chutě, nejčastěji právě ve formě slaného masa doplněného nějakým sladkým sosem.
Maso je pro švédskou kuchyni velice typické, což patrně souvisí s mrazivým počasím. Hojně se využívá hovězího, kuřecího, vepřového, jehněčího i skopového masa, na severu je běžné i maso sobí, dále ryby, mořské plody, vejce a mléčné výrobky. Tipli byste si, co je nejpopulárnější švédskou přílohou? Chleba! Pečou ho tu z různých druhů mouky, přidávají do něj semena, ořechy i koření a vyrábí jej dokonce i nasladko.
Napadlo vás někdy, kde se vlastně vzal pojem švédský stůl? Pochází to ze slova smörgåsbord, kdy smörgås je zároveň označení pro velmi oblíbený švédský pokrm složený z žemle, která je obložená sýrem, šunkou, paštikou, krevetami nebo masovými kuličkami a doplněná majonézou nebo jiným typem dresingu.
Související články
Alternativy k těmto receptům
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 11 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 14 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Vyrobte si domácí arašídové máslo. Můžete mít rázem zdravý základ pro svačinku i do cukroví!
Falešná svíčková z pečené dýně má krásnou barvu, jednoduše se dělá a chutná fantasticky
Velký povánoční úklid jídla aneb Ze zbylého chleba připravíme panádu, z brambor lívanečky, zelenina se hodí do omelety