Nejlepší recepty z remosky
Možná se vám válí na půdě, ve sklepě nebo ji využíváte při vaření na chalupě. Remoska, tedy malá elektrická trouba značky REMOS, je legendou mezi originálními československými vynálezy. Funguje na principu víka se zabudovaným topným drátem. Ten vydává teplo, které je při vaření nebo pečení rozváděno po stěnách přidaného hrnce, jež se dodává v různých velikostech, respektive objemech. V Remosce totiž můžete upéct kuře, ale také bublaninu, nádivku nebo domácí chleba. Popularita tohoto nástroje byla obrovská zejména za minulého režimu. Vaření i pečení v Remosce je totiž jednoduché a jídla v ní připravená neztrácejí vodu a šťavnatost.
Původ Remosky lze vystopovat až do začátku 50. let. Tehdy se jistý Oldřich Homuta nechal inspirovat elektrickým hrncem a vytvořil první prototyp přenosné elektrické trouby. Tehdy se vynálezu říkalo HUT - název Remoska se vžil až poté, co Homutův produkt začala vyrábět společnost REMOS. Sériová výroba Remosek se usadila ve Zdicích, pak se přesunula do Ondřejova, následně do závodu v Kostelci nad Černými lesy a nakonec do Českého brodu. Po sametové revoluci ochrannou známku zakoupila dvojice soukromých podnikatelů. Výroba Remosek díky tomu naustala ani v 90. letech a od začátku nového milénia je až 50 % výroby určeno pro export zejména do Velké Británie, kde jsou Remosky velmi populární. Tahle kuchyňská retro legenda tedy najde využití i dnes. Nová Remoska vyjde zhruba na tři tisíce korun, v 60. letech stála podle velikosti mezi 180 a 210 Kčs. Máte ji doma? A používáte ji?
Související články
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 28 minutami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 13 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 16 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Přečtěte si Zobrazit více
Co se jedlo na svatbě královny Viktorie? Jehněčí kotlety s lanýžovou omáčkou nebo ryba s omáčkou z humra i pečené sluky
Do originálního receptu na kuřecí perkelt patří jen 5 surovin. Vylepšení vývarem nebo protlakem nám Maďaři jistě odpustí
Historie kaváren v Orientu i v Evropě: První šálky tmavého moku chutnaly jako saze a podávaly se zásadně s cukrem a kořením