Pečeme s Ivou: Úžasnou, máslem vonící vánočku dokáže upéct každý z nás! Stačí se držet tohoto vyzkoušeného receptu
21. 12. 2023 V kuchyni s VIP
Naše teta peče léta na Vánoce vánočku... Zpívá se v oblíbené vánoční písni. Pokud upečete tuto výbornou máslovou vánočku, rozhodně nedopadne jako ta v písničce! Kočka z ní dostane jen ty malinkaté drobečky, které zůstanou na úplně prázdném talíři.
Když pekařka promluví...
Máslová vánočka je naše oblíbená. Vlahá, voní máslem, vydrží dlouho výborná, i když – u nás dlouhou trvanlivost nemá. Zmizí během jediného dne.
Před pečením je potřeba nechat vánočku opravdu dobře vykynout. Teplotu prostředí raději nijak uměle nezvyšujte – vánočka by nakynula jen jakoby zvenku, vnitřní vrstvy to nestihnou, a dohánějí to pak v troubě. Výsledkem je potrhaná vánočka.
Co budeme na máslovou vánočku potřebovat?
Na omládek:
150 ml vlažné vody
1 lžička medu nebo sladěnky
25 g čerstvého droždí
190 g hladké mouky
Dále:
130 g vody
125 g změklého másla
150 g cukru
1 rovnou lžičku soli
530 g hladké mouky
1-2 lžíce rozšlehaného vejce (rozšleháme vejce, oddělíme lžíce do těsta a zbytek necháme na potření vánočky před pečením)
Kdo má rád, přidá během hnětení do těsta i rozinky.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak budeme postupovat?
- Suroviny na omládek dobře umícháme v misce a zakryté proti osýchání necháme hodinu kynout. K omládku přidáme zbytek surovin a vypracujeme těsto, které necháme asi 60-90 minut kynout.
- Vykynuté těsto rozdělíme na dva díly, dvě budoucí vánočky, které se vejdou vedle sebe na jeden plech. Každý kus těsta rozdělíme na 5 dílků a uválíme z nich stejně dlouhé prameny.
- Vánočky upleteme podle postupu ve videu níže.
- Necháme je na plechu dobře nakynout (cca 45-75 minut), potřeme je vejcem a sypneme plátky mandlí.
- Plech s vánočkami vložíme do trouby, vyhřáté na 200 °C. Teplotu ihned snížíme na 170 °C a asi 30-40 minut pečeme.
Pletení vánočky z pěti pramenů je opravdu velice snadné!
Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.
Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Vinnou révu můžeme pěstovat i na zahradách ve výšce do 500 m. n. m. V kuchyni využijeme listy i hrozny
Vinná réva je teplomilná, takže plných úspěchů dosáhneme nejlépe v jižní poloze chráněné před větrem. Vyžaduje lehčí půdu. Pěstujeme odrůdy moštové k… Číst více
Kebab nebo gyros? Není to totéž. Poznejte rozdíly mezi dvěma pouličními dobrotami
Také se vám kebab a gyros tak trochu pletou? Na… Číst více
Pita chléb: Kulinářský poklad z Blízkého východu pomůže vytvořit dokonalý gyros i kebab, jeho příprava je snadná
Pita chléb, také známý jako arabský chléb, je… Číst více
Den rozinek
Na výběr je z většího množství druhů rozinek, liší se dle původu a odrůdy vinné révy, též záleží na dalším způsobu zpracování a sušení. Setkat se… Číst více
Tvarování kebabu nebylo nikdy jednodušší. Naše názorné video vás naučí skvělý trik
Kebab je název pro smažené nebo grilované maso, které pochází z Blízkého východu nebo Asie. Jedná se o mleté maso smíchané s kořením, které dále… Číst více
Velký test kebabů v Praze 2023: Kde dostanete čerstvé maso a kde za 170 Kč jen mražený polotovar? Suverénně vede Žižkov
Grilované, na kousky nakrájené maso v housce nebo… Číst více
Den gyrosu
Označení gyros, které znamená točit, odkazuje na způsob přípravy masa na vertikálním grilu. Z válce se odkrajují malé kousky masa, které se pak… Číst více
Jak se starat na jaře o vinnou révu. Jaké jsou hlavní zásady správné péče
Vinná réva se řadí mezi jedny z nejstarších rostlin, které se pěstuji již od nepaměti. Čerstvé hrozny obsahují především velké množství sacharidů,… Číst více
Na víno do Prahy. Zjišťovali jsme, kde si můžete dát nejlepší skleničku z místních vinic
V současnosti jezdíme za vínem na Moravu,… Číst více
Dovolená v Bulharsku 2023: Polévka za 30 korun či kebab za 75 mile překvapí, oběd v restauraci vyjde na stokorunu
Bulharsko je pro Čechy dlouhodobě dovolenkovým… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Co je omládek a kam jej použít? Chuť pečiva dovede povýšit k dokonalosti
Jak na prefermenty? Smíchejte mouku, vodu, droždí a dopřejte směsi dostatek času
Dokud peču, žiju, říká Iva Trhoňová, která je upoutána na vozík, přesto vydává kuchařky, fotí a vymýšlí nové recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 8 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 11 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12