Bojujete s jarní únavou? Pomůže sušená třezalka, ale i kopřiva
7. 3. 2021 Životní styl
Všichni se těšíme na jaro, ale to často udeří takovou silou, až nám je z toho ouvej. Rychlé změny teplot, tlaku i vyčerpání po dlouhé zimě pak udělají své, třeba v podobě jarní únavy. S tou se dá bojovat různě. Jednou z možností je pití bylinkových čajů, což je staletími osvědčená tradice.
Nepodceňujte jarní únavu
Pozor na to; jarní únavy se nezbavíte tím, že jednou půjdete spát o hodinu dřív. Na vyčerpaný a oslabený organismus funguje jen komplexní péče, ve které byste si měli dopřát nejenom vhodnou relaxaci, ale také správný jídelníček s dostatečným množstvím vitamínů a minerálů. Jde o to, že pokud jarní únavu podceníte, může se zvrtnout v chronický únavový syndrom. Jedním z významných pomocníků mohou být i bylinky, které tělo zbaví toxických látek a pomohou organismu odbourat stres a tím si například zajistit i lepší spánek.
Mohlo by vás zajímat
Kopřiva není jenom plevel
Obvykle ji na zahrádce vytrháváme a v přírodě se jí vyhýbáme obloukem, protože pořádně štípe. Jenže zejména na jaře je skvělá jako čaj, který funguje právě proti únavě. Možná je to i tím, že kopřiva obsahuje vitamín C, vitamíny skupiny B a také hořčík, jenž podporuje správnou činnost nervů a pomáhá uvolňovat energii z glukózy. Nejvíc látek v sobě mají právě jarní listy. Až je budete trhat, vybírejte rostliny buď přímo ze zahrádky, kde vám jistě začnou v nějakém pozapomenutém koutě rašit, anebo v přírodě. Rozhodně se vyhněte skládkám a rumištím, kde se sice kopřivě daří, ale sotva víte, z čeho tam vyrůstá. Kopřivový nálev připravíte tak, že hrst listů i s natí přelijete čtvrtlitrem vroucí vody a necháte několik minut louhovat. Poté scedíte a můžete pít. Nejlépe dvakrát denně, ale ne déle než tři týdny.
Mohlo by vás zajímat
Žlutá kráska pampeliška
Další bylinkou, která přispívá ke zmírnění vyčerpání a povzbuzení nálady, je smetanka lékařská, kterou mnozí znají pod názvem pampeliška. Z prospěšných látek jsou nejdůležitější vitamíny A, B, C a také minerály, betakaroten a hořčiny. Jelikož se rostlina zpracovává celá, čaj si můžete připravit z listů, květů nebo i kořene. Pravdou ale je, že jednodušší je to z listů a květů, protože kořen je třeba nejdřív sušit. Jako všechny jarní rostliny, i pampeliška má nejvíce významných látek v jarním období, tedy od března do května. Čaj připravíte tak, že hrst nasbíraných květů propláchnete, dáte je do nádoby a zalijete asi čtvrtlitrem vroucí vody. Necháte pár minut louhovat, pak slijete a můžete pít. Případně můžete použít čerstvé listy. Kromě únavy pampeliška zlepšuje i metabolismus, takže vám pomůže i shodit nějaké to zimní kilo. To je příjemný bonus, no ne?
Mohlo by vás zajímat
Třezalka pro dobrou náladu
Tahle trvalka se dá najít ve volné přírodě, ale kvete i na zahradě. Pokud ji nemáte a každoročně na jaře vás trápí jarní únava, určitě se vyplatí o ní uvažovat a v letní sezóně, kdy kvete, si ji na další jaro nasušit. Samozřejmě se ale dá koupit i v lékárně nebo obchodě s bio a zdravou výživou. Kromě toho, že má třezalka protizánětlivé účinky, pozitivně ovlivňuje vnímání světla a napomáhá při úzkosti, neklidu a celkové únavě po dlouhé zimě. Čaj z třezalky připravíte obdobně jako nálevy z již uvedených bylin. Asi lžičku sušené rostliny vložíte do hrnku, přelijete vroucí vodou a necháte louhovat. Pijte dvakrát denně, nejlépe ráno a odpoledne. Kúru dodržujte tři týdny.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Dokonalý domácí sulc aneb Jak využít při zabijačce prasečí nožičky nebo kolínko
Jednou z oblíbených zabijačkových pochutin je i… Číst více
Nejlepší pagáče jsou se škvarky. Od škvarkových placek se ale liší. Víte čím?
Máme tu čas masopustu a zabijaček. Jednou z… Číst více
Nejoblíbenější recepty a jídla ze slovenské kuchyně. Znáte kapustnicu, živáňskou nebo pagáče?
Mezi nejoblíbenější pokrmy patří polévky, maso pečené na rožni, slanina, různé prívarky, produkty z ovčího mléka, moučná jídla, pečivo sladké i slané… Číst více
Jak připravit rybu v rosolu. Servírovat ji můžete jako slavnostní předkrm
Základem tohoto jídla je silný vývar, hlavně z různých odřezků, kůží a ploutví. Potřebujeme totiž, aby po vychladnutí hezky ztuhl a udržel si tvar.… Číst více
Aspik a sulc: Ovoce, zelenina, ryby nebo maso zalité aspikem vypadají jako zatavené do skla
Aspik se připravuje ze želatiny, která je živočišného původu nebo z agaru, který je čistě rostlinný. Samotná želatina ani agar nemají žádnou chuť,… Číst více
Jak se připravuje vaječná tlačenka? Báječné studené pohoštění nejen pro koledníky
Vaječná tlačenka je aspiková pochoutka z vajíček a zeleniny. Připravujeme ji buď jako chutné pohoštění pro koledníky, nebo k využití uvařených vajec… Číst více
Časté chyby při přípravě aspiku a sulcu: Málo želatiny nebo slabý vývar způsobí, že aspik neztuhne
Aspik je rosol, který připravíme ze želatiny nebo agaru. Někdy aspikem nazýváme i sulc z masového vývaru. Bohužel se stane, že i tak jednoduchý pokrm… Číst více
Pečeme s Ivou: Pagáčky s klobásou zpestří pohoštění pro koledníky, ale skvělé jsou i jindy
Také se u vás na Velikonoce stoly prohýbají pod… Číst více
Peče celá země: Pět nápadů na úžasné slané dobroty plné křupavých škvarků a kysaného zelí
V sobotu čeká soutěžící pořadu Peče celá země… Číst více
Poctivá tlačenka jako od mistra řezníka: Základem je správné ochucení a kvalitní vývar z kůží a nožiček
Někdo na zabijačce nejvíc miluje jitrnice a… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jídlo jako kosmetika: Masky na vlasy i pleť, které snadno vyrobíte z toho, co najdete v lednici
Proč jíst sedmikrásky? Nenápadné jarní kvítí pomáhá odvodnit tělo i léčit hmyzí bodnutí
Míchaný drink italských sjezdovek s názvem Bombardino: Už jste jej ochutnali? Pojďte si horký nápoj připravit spolu s námi
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 12 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 16 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
BeBe řezy se žloutkovým krémem a čokoládovou polevou podle Terezy z Peče celá země. Téhle variaci nikdo neodolá
Matka Tereza milovala pálivá indická jídla, která si kupovala na ulici, ujížděla na čokoládě a musela mít zmrzlinu