Recept na skvělé avokádové tousty s vejcem a pistáciemi
24. 6. 2022 Životní styl
Máme pro vás recept na skvělou snídani, svačinu i večeři – zkrátka dle aktuální nálady. Jde o univerzální jídlo, které je doslova nabité živinami. Snadno si jej přitom připravíte za pár minut.
Avokádové tousty se staly kontroverzním fenoménem
Tousty s avokádem, zkráceně se jim říká #avotoast, se před pár lety staly doslova fenoménem v malých moderních kavárnách v Praze i dalších větších městech napříč Českem. Do jisté míry se jsou pokrmem kontroverzním, protože v některých podnicích se cenovka pohybovala kolem 200 Kč za kus. Pro mnoho lidí šlo o cenovku šokující. Avokádové tousty se tak staly symbolem nepochopení mezi různými generacemi a společenskými vrstvami.
To ale nic nemění na tom, že jde o chutný pokrm, který si snadno můžete připravit doma. Náklady přitom budou výrazně nižší, chuť bude stejně dokonalá.
Kouzlo tkví v kvalitních surovinách
U jednoduchých jídel chuť stojí na kvalitních surovinách. U avokádových toustů tomu není jinak. V první řadě tedy potřebujete zralé avokádo.
Nešetřete na pečivu. Nejlevnější toustový chléb rozhodně nebude správnou volbou. Raději zvolte kvalitní kváskový chléb.
Další důležitou ingrediencí v receptu budou pistácie. Také v jejich případě je kvalita důležitá. Vždy volte čerstvé pistácie, nejlépe vakuově balené. Máte-li doma několik měsíců staré ořechy, které byly špatně skladované, nemusí již být v nejlepší kondici, v takové chvíli je lepší koupit nové.
Rozdíly jsou i v kvalitě vajec. Nemáte-li možnost opatřit si vejce domácí, mezi kupovanými se alespoň vyhněte těm od slepic z klecového chovu. Vybírejte vajíčka od slepic z volného výběhu nebo z bio chovu.
Ingredience na 1 avotoast
- krajíc kváskového chleba
- 1 avokádo
- 1 vejce z volného chovu
- polníček
- pistácie
- krémový/smetanový sýr
- sůl, pepř
Postup přípravy avokádových toustů
Začněte opečením chleba. Nejsnazší je situace pro ty, kteří mají topinkovač. Ostatní mohou krajíc jednoduše opéct na pánvi. Pánvičku na plotně rozpálíme a krajíc orestujeme z každé strany do hněda. Stačit by měly 1–2 minuty. Topinku můžete připravit jak na sucho, tak s kapkou oleje.
Tousty poté necháme vychladnout a potřeme krémovým sýrem – ricottou, Philadelphií apod. Na sýr poté nadrobíme pokrájené pistácie a položíme listy polníčku.
Avokádo nakrájíme na plátky a úhledně naskládáme na topinku se sýrem a pistáciemi.
Vejce můžeme uvařit buď tzv. naměkko (4 až 6 minut dle preference), nebo připravíme ztracené vejce. K tomu však potřebujete určitou praxi. Vejce dáme na toust a rozkrojíme, aby žloutek krásně vytekl.
Dochutíme solí a pepřem, můžeme dozdobit pistáciemi.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Recepty z českých filmů: Nadýchaná a rychlá bublanina paní Mráčkové skvěle chutná s jahodami
Matka Tereza milovala pálivá indická jídla, která si kupovala na ulici, ujížděla na čokoládě a musela mít zmrzlinu
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 3 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 5 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 5 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 7 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 7 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 20 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Nejlepší recepty na zeleninové polévky: Vyzkoušejte brokolicovou, květákovou, kapustovou nebo zelnou
Nejlepší recepty na zeleninové polévky: Cibulová zelenina je příjemně dochutí, důležitý je hlavně česnek
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů