Dokonalé cuketové lívanečky. Skvěle si na nich pochutnáme, ať už je připravíme naslano nebo nasladko
1. 8. 2022 Vaření
Cuketu dáváte všude, i do buchty, tak proč ne do lívanečků. Připravte si je naslano i nasladko v různých chuťových variacích. Využijte toho, že cuketa má neutrální chuť a možnosti kombinování jsou téměř nekonečné.
Cuketové lívance
Cuketa je potravinou, která nabízí bezpočet možností a stojí za to je využít. Většinou asi připravujete cuketu naslano, někdy možná uděláte cuketovou buchtu, ale cuketové lívanečky jste možná ještě nezkoušeli. Vždy když využijete cuketu, získáte šťavnatý pokrm. Zatímco v případě sladkých lívanců bude výsledkem jemňounká konzistence, v případě slaných variant můžete objevit i jejich křupavou podobu. Cuketové lívance jsou vhodné pro ty, kteří nejedí maso. Většinou tam totiž vůbec nebývá.
Mohlo by vás zajímat
Připrava cukety na lívance
Když zpracováváte cuketu do lívanců je třeba počítat s tím, že se oddělí voda. Připravte si ji tímto způsobem: cuketu omyjte a nastrouhejte na velké slzy. Osolte špetkou soli a vše promíchejte. Směs nechte čtvrt hodiny odležet, aby pustila vodu. Pak cuketu dobře vyždímejte, třeba ji dejte do čisté utěrky a pevně stiskněte. Nakonec cuketu nasypte do čisté misky.
Mohlo by vás zajímat
Sladké lívance z cukety
Sladké lívance z cukety mívají jemnou konzistenci, především díky podmáslí, kefíru, nebo jogurtu, které bývají jejich základem, samozřejmě kromě cukety. Tato varianta cuketových lívanečků je s kefírem, ale voní také po kouzelné skořici, a je zakápnuta lžící rumu. Pro další chuťový vjem můžete přidat i trošku vanilkové esence. Vyzkoušet můžete i variantu s celozrnnou moukou, ke které potřebujete: 2 nahrubo nastrouhané střední cukety, 4 lžíce celozrnné mouky, ¼ lžičky vanilkového extraktu, 4 lžíce cukru, 1 vejce a 2 lžíce oleje.
Jako v případě ostatních receptů vše smíchejte. Na pánvi rozehřejte trošku řepkového oleje a nalijte cuketovou směs. Smažte na středním ohni, dokud nebudou hezky nazlátlé. Potom, co se upeče spodní část, lívanec otočte a usmažte ho i po té druhé. Hotové placičky odkládejte na papírové kuchyňské utěrky, aby na nich zůstal přebytečný olej.
Podobně jako se dají zdobit klasické lívance, tak si můžete pohrát i s těmi cuketovými. Navrch můžete dát šlehačku, zakysanou smetanu, nebo dokonce zmrzlinu. Skvěle vyniknou s pikantní rybízovou marmeládou, využít můžete ale i jakékoliv jiné sezónní ovoce.
Obsahuje hodně vody a málo kalorií, takže je dietní. Je v ní vitamín C, vitamíny skupiny B, vitamín P, draslík, vápník, sodík i hořčík. Cuketa si cestu do českých kuchyní i srdcí tuzemských strávníků…
Slané lívance z cukety
Slané cuketové lívance nejsou tolik neobvyklé, ale to neznamená, že by nedokázaly překvapit. Bývají kombinovány s ovesnými vločkami a různým kořením. V tomto receptu na cuketové lívance jim dělá společnost brambora. Zajímavými lívanci jsou i tyto se sýrem, sušenými rajčaty a droždím.
Můžete vyzkoušet také placičky, na které budete potřebovat 3 šálky strouhané cukety, 1/4 hrnku hladké mouky, 1/4 hrnku strouhaného parmazánu, 2 rozdrcené stroužky česneku, velké rozšlehané vejce, sůl a černý pepř podle chuti. Smažte na oleji stejně, jak je uvedeno u sladké varianty. A jak slané lívance konzumovat? Můžete si je dát jen tak samotné, třeba s pokrájenými cherry rajčátky, skvělé jsou s tvarohem nebo tvarohovým sýrem a posypané pažitkou nebo petrželkou.
Náš tip: Z cukety se dá připravit i výborný makovec. Podívejte na video, jak na něj:
Snadný cuketový makovec
Zdroje informací:
https://damndelicious.net
https://www.onceuponachef.com
https://www.dinner-mom.com
https://gourmandelle.com/sweet-zucchini-fritters/
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem: K výraznější chuti uzeného pomůže jeden trik a smažená cibulka jídlo doladí
Cuketové bramboráky: Jak na ně, aby byly uvnitř vláčné a na povrchu křupavé
7 variant, jak si vychutnat cuketu: Je skvělá v pomazánce i jako součást moučníku
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 1 hodinou
Červená řepa s balkánským sýrem a balsamicem
Přidáno před 3 hodinami
Zapečené kuřecí prso s rajčaty a sýrem
Přidáno před 3 hodinami
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 21 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno 17. 5. 2024 23:12
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Přečtěte si Zobrazit více
Jak ochutit a upéct cuketové placky? Vyzkoušejte nejlepší recepty na oblíbené placičky, které se při pečení nerozpadají
Buchty po ránu: Bezlepkový chléb podle Josefa Maršálka je krásně křupavý, božsky chutná a lepek nahradila nezvyklá surovina
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře