Červená řepa je nenáročná a snáší dobře i období sucha. Před prvními mrazíky musí celá úroda pryč ze záhonu
11. 6. 2023 Zahrada
Máte ještě místo na záhonku a přemýšlíte, co zasadit, abyste se během léta a na podzim mohli těšit z vlastních vypěstovaných vitamínů? Nezapomeňte na červenou řepu, která je velmi nenáročná, přesto se vám odmění bohatou úrodou.
Se semínky do záhonků
Červenou řepu řadíme mezi kořenovou zeleninu, i když se dají konzumovat i její listy. Můžeme ji vysévat od dubna do června, klidně i později, jen do prvních mrazíků stihneme malé bulvy, akorát pro použití do salátů. Dřívější výsev se nedoporučuje, neboť salátová řepa je málo odolná vůči mrazu. Přemrzlé rostliny by předčasně vyběhly do květu a žádné velké sklizně bychom se nedočkali.
Mohlo by vás zajímat
Dařit se jí bude ve všech polohách, není náročná ani na půdu, jen nemá ráda přehnojení (pěstujeme ji spíše jako následnou plodinu). Červenou řepu vyséváme do řádků vzdálených od sebe asi 30 cm. Po vzejití rostlinky protrháváme, a to v závislosti na tom, jak velké bulvy chceme sklízet, příp. můžeme odebírat postupně.
Ostatně nejlahodnější k přímé spotřebě jsou menší kuličky či válečky (dle pěstovaného tvaru řepy). Pokud se nechcete zabývat protrháváním, volte semínka ve výsevním pásku, kde už jsou rozestupy dané. Závlahu ocení, až když panuje opravdu velké sucho.
Řepa na saláty či ke konzervaci
Červenou řepu můžeme pěstovat na přímou spotřebu, zejména do salátů, tak i na konzervaci. Na saláty se hodí zejména mladé, ne příliš vzrostlé kusy. Přerostlé kusy mohou dřevnatět a už si na nich nepochutnáme.
Před příchodem mrazíků sklízíme celou úrodu řepy a buď se vrhneme na konzervaci nebo můžeme uskladnit bulvy (ovšem bez listů) v nádobě s pískem ve sklepě. Vyhledávané jsou i klíčky červené řepy. Jsou tmavě fialové a mají jemnou chuť po řepě. Hodí se na čerstvé pečivo s máslem či pomazánkou, do salátů i smoothie.
Mohlo by vás zajímat
Červená, žlutá či dokonce pruhovaná řepa?
Odrůdy salátové řepy mají spoustu tvarů i barev, stačí si jen vybrat. Můžete zvolit buď podlouhlé bulvy, k nimž se řadí třeba odrůda Renova či Alexis, nebo tradiční kulaté bulvy, ke kterým patří např. Boro či odrůdu Kahira. Hodně zajímavé jsou pak odrůdy Chioggia či Anello, a to proto, že jsou pruhované. K dostání jsou i směsi nejrůznějších barev řepy a vypěstujete z nich například žlutou Boldor, příp. bílou Avalanche.
Zdroje informací:
Kniha Zelenina na zahrádce, Dolejší A.
Cervena-repa.cz: Červená řepa - zdravá a chutná zelenina
Dobrasemena.cz : Řepa není jenom červená
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Dokonalý domácí sulc aneb Jak využít při zabijačce prasečí nožičky nebo kolínko
Jednou z oblíbených zabijačkových pochutin je i… Číst více
Nejlepší pagáče jsou se škvarky. Od škvarkových placek se ale liší. Víte čím?
Máme tu čas masopustu a zabijaček. Jednou z… Číst více
Nejoblíbenější recepty a jídla ze slovenské kuchyně. Znáte kapustnicu, živáňskou nebo pagáče?
Mezi nejoblíbenější pokrmy patří polévky, maso pečené na rožni, slanina, různé prívarky, produkty z ovčího mléka, moučná jídla, pečivo sladké i slané… Číst více
Jak připravit rybu v rosolu. Servírovat ji můžete jako slavnostní předkrm
Základem tohoto jídla je silný vývar, hlavně z různých odřezků, kůží a ploutví. Potřebujeme totiž, aby po vychladnutí hezky ztuhl a udržel si tvar.… Číst více
Aspik a sulc: Ovoce, zelenina, ryby nebo maso zalité aspikem vypadají jako zatavené do skla
Aspik se připravuje ze želatiny, která je živočišného původu nebo z agaru, který je čistě rostlinný. Samotná želatina ani agar nemají žádnou chuť,… Číst více
Jak se připravuje vaječná tlačenka? Báječné studené pohoštění nejen pro koledníky
Vaječná tlačenka je aspiková pochoutka z vajíček a zeleniny. Připravujeme ji buď jako chutné pohoštění pro koledníky, nebo k využití uvařených vajec… Číst více
Časté chyby při přípravě aspiku a sulcu: Málo želatiny nebo slabý vývar způsobí, že aspik neztuhne
Aspik je rosol, který připravíme ze želatiny nebo agaru. Někdy aspikem nazýváme i sulc z masového vývaru. Bohužel se stane, že i tak jednoduchý pokrm… Číst více
Pečeme s Ivou: Pagáčky s klobásou zpestří pohoštění pro koledníky, ale skvělé jsou i jindy
Také se u vás na Velikonoce stoly prohýbají pod… Číst více
Peče celá země: Pět nápadů na úžasné slané dobroty plné křupavých škvarků a kysaného zelí
V sobotu čeká soutěžící pořadu Peče celá země… Číst více
Poctivá tlačenka jako od mistra řezníka: Základem je správné ochucení a kvalitní vývar z kůží a nožiček
Někdo na zabijačce nejvíc miluje jitrnice a… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Pečená červená řepa, jak si ji zamilujete: Dokonale sladká a voňavá zelenina z trouby je jednoduchá na přípravu
Co dokáže červená řepa? Snižuje krevní tlak, chrání srdce i mozek a zlepšuje stav pleti!
Dokonalá červená řepa: Zachutná vám s kozím sýrem, balzamikovým octem i s čokoládou
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 12 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 16 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Jak pěstovat červenou řepu. V kuchyni je skvělá syrová, vařená i pečená
Domácí naklíčená semínka pro ochucení jídel i lepší imunitu: Vypěstujeme si je doma snadno v PET láhvi nebo v zavařovačce
Jak zužitkovat zásobu červené řepy? Připravit z ní můžete celou řadu chutných jídel