Léčil dásně námořníků, pomáhá chránit před koronou! Překvapivá fakta o citronu a jeho využití
20. 9. 2020 Životní styl
Citronová šťáva byla již starými Egypťany uznávána jako zázračná věc, která dokáže ochránit před účinky jedů, otravou, černou magií nebo prokletím. A opravdu se ukazuje, že vlastnosti citronů jsou téměř zázračné. V časech pandemie může i obyčejný citron jako pravidlená součást jídelníčku dělat divy.
Na koronavirus i kurděje - citron!
Citron - žlutá, kulatá a kyselá věc, která se dá pozřít leda jako součást čaje s medem, případně slouží na potlačení pachu smažené ryby. Zároveň ale extrémně zdravý plod bohatý především na vitamin C. A vitamin C je něco, co každý z nás potřebuje opravdu ve velkém. Moc dobře to vědí především námořníci. Ačkoliv dnes už je tato nemoc považována za vymýcenou, jedním z nejčastějších neduhů mořských vlků kdysi bývaly kurděje. Mnohdy i smrtelné onemocnění nezpůsobovalo nic jiného, než dlouhodobý nedostatek vitaminu C. Co mohlo pomoct? Jedině poctivé cucání citronu!
Vitamin C je v rámci vitamínu základním stavebním prvkem lidské imunity. Ta se dá posilovat různě, ale téměř všechny způsoby zahrnují právě zvýšený příjem tohoto vitaminu. Kromě citronu se vitamin C vyskytuje i v dalších citrusech, například v pomerančích či grepu, najdete jej rovněž v kiwi, černém rybízu, ze zeleniny například v brokolici nebo úplně nejvíce ve žlutých paprikách. Proč ještě je dobré dbát na dostatečný přísun vitaminu C?
Mohlo by vás zajímat
1. Citron zlepší pleť
Díky vysokému obsahu antioxidantů, citrony chrání kůži před negativními vlivy slunečního záření, znečištěného prostředí a stresu, bojují proti akné a redukují vrásky. Citrony jsou též bohatým zdrojem vitamínu C, který podporuje produkci kolagenu. Pravidelnou konzumací citronů tak dosáhnete mladistvé a svěží pleti.
2. Citron uzdraví zuby i dásně
Pokud se chcete těšit ze zdravých a krásných zubů, vyzkoušejte tento účinný a čistě přírodní prostředek. Při čištění zubů vždy zubní pastu obohaťte o kapku citronové šťávy a teplou vodu s citronovou šťávou používejte namísto ústní vody.
3. Citron pomůže s hubnutím
Citrony obsahují rozpustnou vlákninu, pektin, která napomáhá redukci váhy. Pití teplé vody s citronovou šťávou v dopoledních hodinách navíc zrychluje metabolismus a očišťuje tělo, a tím podporuje hubnutí.
4. Citron posílí kosti
Citrony (stejně jako banány) jsou bohatým zdrojem draslíku, který je nezbytným například pro zdravé a silné kosti.
5. Citron vyléčí popáleniny
Citrony mají chladivé účinky a protizánětlivé vlastnosti, a tak zmírňují pálení a svědění kůže – například po bodnutí hmyzem. Při vážnějších problémech se o zevním užití citronové šťávy raději poraďte s dermatologem.
6. Citron je dobrý na srdce
Pití teplé vody s citronovou šťávou se doporučuje lidem s vysokým krevním tlakem a srdečními problémy. Tento chutný elixír účinně bojuje také proti závratím a nevolnosti, stejně jako proti depresím a úzkosti.
7. Citron je základ neohrožené imunity
Díky vysokému obsahu vitamínu C jsou citrony vhodnou prevencí nachlazení a chřipky. Navíc posilují imunitní systém a ničí choroboplodné zárodky, a tak zabraňují vzniku i dalších nemocí. Šálek čaje s citronem je proto tím nejlepším nápojem nejen v zimním období - teď, když řádí koronavirus, byste měli citrón v nějaké formě zařadit do základního jídelníčku!
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Dokonalý domácí sulc aneb Jak využít při zabijačce prasečí nožičky nebo kolínko
Jednou z oblíbených zabijačkových pochutin je i… Číst více
Nejlepší pagáče jsou se škvarky. Od škvarkových placek se ale liší. Víte čím?
Máme tu čas masopustu a zabijaček. Jednou z… Číst více
Nejoblíbenější recepty a jídla ze slovenské kuchyně. Znáte kapustnicu, živáňskou nebo pagáče?
Mezi nejoblíbenější pokrmy patří polévky, maso pečené na rožni, slanina, různé prívarky, produkty z ovčího mléka, moučná jídla, pečivo sladké i slané… Číst více
Jak připravit rybu v rosolu. Servírovat ji můžete jako slavnostní předkrm
Základem tohoto jídla je silný vývar, hlavně z různých odřezků, kůží a ploutví. Potřebujeme totiž, aby po vychladnutí hezky ztuhl a udržel si tvar.… Číst více
Aspik a sulc: Ovoce, zelenina, ryby nebo maso zalité aspikem vypadají jako zatavené do skla
Aspik se připravuje ze želatiny, která je živočišného původu nebo z agaru, který je čistě rostlinný. Samotná želatina ani agar nemají žádnou chuť,… Číst více
Jak se připravuje vaječná tlačenka? Báječné studené pohoštění nejen pro koledníky
Vaječná tlačenka je aspiková pochoutka z vajíček a zeleniny. Připravujeme ji buď jako chutné pohoštění pro koledníky, nebo k využití uvařených vajec… Číst více
Časté chyby při přípravě aspiku a sulcu: Málo želatiny nebo slabý vývar způsobí, že aspik neztuhne
Aspik je rosol, který připravíme ze želatiny nebo agaru. Někdy aspikem nazýváme i sulc z masového vývaru. Bohužel se stane, že i tak jednoduchý pokrm… Číst více
Pečeme s Ivou: Pagáčky s klobásou zpestří pohoštění pro koledníky, ale skvělé jsou i jindy
Také se u vás na Velikonoce stoly prohýbají pod… Číst více
Peče celá země: Pět nápadů na úžasné slané dobroty plné křupavých škvarků a kysaného zelí
V sobotu čeká soutěžící pořadu Peče celá země… Číst více
Poctivá tlačenka jako od mistra řezníka: Základem je správné ochucení a kvalitní vývar z kůží a nožiček
Někdo na zabijačce nejvíc miluje jitrnice a… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravovat zimní ovocné saláty. Takto můžete zdravě nahradit moučníky
Jak využít kyselinu citrónovou? Je užitečná do pokrmů i na zavařování
Pestré využití citrónů v kuchyni. Od polevy až po citrónovou šťávu
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 12 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 16 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Komentáře
15. 2. 2016 13:01
11. 2. 2016 22:59
7. 2. 2016 16:17
27. 1. 2016 16:33
26. 1. 2016 14:07
25. 1. 2016 11:11
Nikdo jiny s tim zkusenost nema?
20. 1. 2016 08:03