Rulandské šedé láká svojí plností a vůní
30. 6. 2016 Vaření
Pozdní sběr Rulandského šedého 2015, zařazený do nové Kolekce Osm Století Vína z Kobylí, působí harmonicky plným dojmem a typicky odrůdovou dochutí. Kolekce připomíná staletou historii, která se mohla psát díky poctivé práci vinohradníků a jedinečným klimatickým a půdním podmínkám panujícím v Kobylí a jeho okolí. Zdejší vinice patří do Velkopavlovické vinařské podoblasti, současně se řadí do Mikroregionu Modré Hory.
Rulandské šedé, pozdní sběr 2015 pochází z tradiční viniční trati Holý kopec. Barva vína je zlatá s bronzovými odlesky. Elegantní vůně přináší tóny opražených toustů a neodolatelná chuť vína připomíná kompotované hrušky. Víno se doporučuje k sýrům, zejména středně dlouho zrajícím a domácí paštikám.
Podle odborníků odrůda Rulandské šedé pochází z Burgundska. Celá rodina Rulandských odrůd vznikla z odrůdy Burgundské modré (Pinot noir), od druhé poloviny 19. století se podle místa původu začal používat název Burgundské šedé, který se vžil také v českých zemích. To byl však právně chráněný francouzský oblastní název a na základě rozhodnutí soudu v Haagu se od roku 1993 musela vína přejmenovat. Protože tehdejší vinařská veřejnost nesouhlasila s mezinárodním označením Pinot , vznikl název zcela nový, který známe dnes v prostoru našeho území. Víno bylo pojmenováno podle německého obchodníka s vínem Rulanda.
Přední český šéfkuchař Jaroslav Sapík doporučuje k Rulandskému šedému, pozdní sběr 2015 Šneky po burgundsku
Šneci po burgundsku
Suroviny:
- 200g šnečích tělíček
- 0,75 l zeleninového vývaru
- 1 kg soli pro finální úpravu
- 100 g másla
- 2 stroužky česneku
Postup: tělíčka uvaříme v zeleninovém vývaru doměkka. Z másla, soli, utřeného česneku si připravíme česnekové máslo.
Nádivka
Suroviny:
- 10 plátků toustového chleba
- sekané zelené petrželky
- sůl
- 1 dl smetany
- 2 vejce (žloutky)
- muškátový oříšek
- bílý pepř, mletý
Postup:
Toustový chléb nakrájený na malé kostičky smícháme se sekanou petrželkou, žloutkem, solí, bílým pepřem, přidáme lehce strouhaného muškátového oříšku a ušlehaný sníh.
Finální postup:
Do ulit vtlačíme česnekové máslo ve velikosti lískového ořechu, potom dáme šnečí tělíčko a nakonec nádivku. Na pekáč vsypeme 1 kg soli, do které vtlačíme naplněné ulity (sůl nám poslouží k tomu, že se ulity nehýbou a nevyteče nám rozpouštějící máslo. Zapékáme asi 15 minut, až se nám nádivka krásně propeče a nafoukne. Podáváme s opečenou vekou.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Gastro glosa: Občerstvení na hokejovém mistrovství není drahé, ale nudné a obyčejné. Chtělo by to snahu a péči
Karolina Světlá si pochutnávala na specialitách z Podještědí: Vařilo se kyselo s chlebovým kváskem nebo carapanda
Rýžový koláč s kuřetem si zamilujete: Chutná božsky a ze zbytků z lednice a spíže ho zvládne připravit i kuchařský amatér
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 8 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno před 22 hodinami
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Zdeněk Pohlreich v průběhu let: Od kuchařského učně až po televizní hvězdu a špičkového šéfkuchaře
Vařil pro krále i prezidenty, teď má food truck: Je tam víc svobody a není to takový žrout času, říká Radek Příhonský