Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Karamel

cathleen cathleen
Karamel

Karamel je potravina jantarové až hnědé barvy a sladké chuti, která vzniká karamelizací cukru. Z cukru se vyrábí zahřátím na přibližně 170 °C (konkrétní teplota závisí na druhu cukru). Karamel se používá k barvení piva, alkoholických i nealkoholických nápojů, octa, cukrovinek (griliáš), cukrářských výrobků (náplně, krémy, šlehačka aj.), pekařských a masných výrobků, a k výrobě karamelových květů i dekoračních výrobků z foukaného taženého karamelu na způsob sklářské výroby. Roztok karamelu ve vodě je kulér (viz Kulér).

Další pojmy z Kulinářského slovníku

Nátěstek

Nátěstek (také zákvasek nebo matka) je chlebový kvas zahuštěný moukou do hustoty tuhého těsta. Bývá… Číst dál

Natto

Natto je tradiční japonský pokrm z fermentovaných sójových bobů. Díky fermentaci dochází při jeho… Číst dál

Natto

Nektarinka

Nektarinka patří k nejoblíbenějšímu letnímu ovoci. Plody mají hladkou a lesklou slupku, která je na… Číst dál

Nektarinka

Nori

Nori je populární jedlá japonská mořská řasa, slouží jako mimořádně bohatý zdroj bílkovin, vitamínů… Číst dál

Nori

Nové koření

Nové koření jsou sušené plody pimentovníku pravého (Jamajka), s kořennou až palčivou chutí,… Číst dál

Nové koření

Ocet

Ocet má v kuchyni mnohem širší uplatnění než jako zálivka do salátů nebo jako čistící prostředek.… Číst dál

Ocet

Pojmy, které by vás mohly zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Naposledy jste si prohlédli