Nezralý angrešt je výborný na zavařování, zralý na moučníky
Angrešt neboli srstka je letní ovoce, kvete později, takže netrpí tolik jarními mrazíky. Dříve se pěstoval hlavně keřový, poslední roky získaly na oblibě stromkové kultivary s bělavými, žlutými, zelenými i červenými plody, které můžeme sklízet postupně od června do srpna.
Kříženec mezi srstkou a černým rybízem je josta, ve které se spojily dobré vlastnosti obou plodin. Nemá typickou vůni černého rybízu, která může být někomu nepříjemná. Zpracování je totožné s rybízem a angreštem.
Jak zpracovat angrešt?
Plody angreštu mají tužší a hůře stravitelnou slupku. Obsahují mnoho minerálních látek, zvláště draslík, ale i fosfor, vápník, železo, sodík. Vitaminu C obsahuje víc než citrony, kromě něj také významné množství karotenu a vitaminy skupiny B. má močopudné a mírně projímavé účinky.
Angrešt skladujeme podobně jako rybíz v chladné místnosti 8-10 dní, v chladničce 6 týdnů i déle. Zmrazujeme ho v cukru nebo sirupu, jeho trvanlivost tím prodloužíme na 8-10 měsíců.
Nezralé plody jsou bohaté na pektin a ovocné kyseliny, čehož využíváme při výrobě kompotů, čatní, džemů a rosolů a pomáhají i u druhů, které mají pektinu málo. Plně vyzrálé plody používáme na moučníky, polévky, omáčky, mošty, víno a k přímé konzumaci.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 8 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno před 22 hodinami
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Přečtěte si Zobrazit více
Gastro glosa: Občerstvení na hokejovém mistrovství není drahé, ale nudné a obyčejné. Chtělo by to snahu a péči
Rebarbora dá jedinečkou chuť koláčům i džemům. Nejezte ji syrovou a sklízejte pouze do letního slunovratu
Encyklopedie bobulovin: Víte, jak vypadá josta a jak v kuchyni nejlépe využít angrešt, černý bez či rakytník?
Komentáře