Encyklopedie bobulovin: Víte, jak vypadá josta a jak v kuchyni nejlépe využít angrešt, černý bez či rakytník?
8. 7. 2022 Ostatní
Mezi bobuloviny patří nejen rybíz a maliny. Většinou to jsou keře, které dobře rostou a brzy plodí. Často je najdete v lese nebo na jeho okraji. Podívejte se na ty, jejichž plody lze konzumovat.
Šťavnaté bobuloviny
Bobuloviny je poměrně široká skupina rostlin, které mají plody bobule. Chodíme je zobat do lesa, ale také si je pěstujeme na zahradě. Je třeba ale dávat pozor na to, co dáváte do pusy, protože některé bobuloviny musí projít varem, abyste je mohli jíst.
Mohlo by vás zajímat
Rybíz bílý, červený, černý (meruzalka)
Meruzalky neboli rybízy jsou oblíbené keře, které plodí bílý, červený nebo černý rybíz. Různé druhy mají různý obsah látek. Mezi nejcennější v tomto ohledu patří černý rybíz. Ten obsahuje vysoké množství vitamínu C, dále betakaroten, vitamín E, z minerálních látek pak draslík, fosfor, vápník, hořčík a železo. Využít můžete nejen plody, ale i listy. Po usušení si z nich můžete připravovat čaj.
Z plodů si připravíte vína, likéry, šťávy, ale i upečete koláče a připravíte nepečené dezerty a nanuky.
Mohlo by vás zajímat
Ostružiník maliník
Maliny patří vedle jahod, rybízu a borůvek mezi nejoblíbenější ovoce. Pokud si strom, na kterém roste toto ovoce, pořídíte na zahradu, brzy se rozroste a při troše péče a dostatku závlahy budete mít dobrou úrodu. Maliníky mohou být jednou plodící nebo stáleplodící. Druhá varianta nabízí bohatší úrodu po delší dobu. Maliny jsou nízkokalorické (50 kcal na 100 g), obsahují hlavně vitamín C a betakaroten. Z minerálních látek je to pak draslík, fosfor, vápník a hořčík. Maliny se dají jíst syrové, vychutnat si je můžete v mražených dezertech, ale i pečených i nepečených dezertech.
Ostružiny
Ostružiník se od maliníku liší hlavně ostny a samozřejmě barvou a chutí plodů. Podobně jako maliník se i ostružiník hodně rozrůstá a je ho třeba krotit. Ostružiny většinou bývají koncem léta. Můžete je jíst syrové, ale i připravovat z nich různé dezerty a nápoje, podobně jako u malin.
Mohlo by vás zajímat
Brusnice borůvky
Borůvky rostou na keříčcích brusnice a jsou snad nejoblíbenějším lesním ovocem. Obsahují cenné antioxidanty, vitamín C, betakaroten, vitamíny skupiny B, z minerálů hořčík, draslík, mangan, železo, měď, zinek a chrom. Šťáva je plná hodnotných látek a je i dobrým barvivem. Sladké ovoce využijete jen tak na pojídání z keříku, nebo hrníčku, ale také je můžete zavařit, případně z nich udělat knedlíky, koláč a třeba i dort.
Černý bez
Z černého bezu se nevyužívají jen květy, ale i malé černé plody. Rostlinu si můžete splést s bezem chebdí, který má ale měkký bylinný stonek a plody na stopce trčí nahoru. Je důležité vědět, že čerstvé plody černého bezu mají projímavé účinky; ale sušením nebo tepelným zpracováním se tato vlastnost ztrácí. Plodům se říká bezinky a připravují se z nich především likéry. Podobně jako borůvka, i bezinka silně barví.
Mohlo by vás zajímat
Arónie
Arónie, temnoplodec nebo také černý jeřáb se mírně podobá černému bezu. Plody jsou ale větší a tužší. Aronie je bohatá na antioxidanty (především vitamín C) a je velmi hořká. Můžete ji sušit, a pak používat do směsí čajů, ale i připravit kompot, džem. Z arónie se připravují také likéry.
Mohlo by vás zajímat
Srstka angrešt
Angrešt je poměrně choulostivý keř, neroste všude. Může mít bílé, žluté i červené plody. Obsahuje vitamín C, vitamín E, trochu vitamínu B. Z minerálů fosfor, vápník, hořčík, železo, zinek, křemík. Slupka je bohatá na nenasycené mastné kyseliny. Můžete ho jíst čerstvý, ale i z něj připravit koláč, udělat džem nebo kompot.
Mohlo by vás zajímat
Josta
Josta je kříženec černého rybízu a angreštu a spojuje to nejlepší z obou rostlin. Plody mohou mít různou velikost, barvu i chuť. Mají vysoký obsah vitamínu C. Můžete je konzumovat syrové, ale i dát do koláčů, zavařenin, kompotů.
Mohlo by vás zajímat
Klikva bahenní
Klikva má podobné plody jako brusinka. Zpracovávají se čerstvé, sušené, ale také se z nich připravují marmelády. Jedná se u nás ale o chráněnou rostlinu. Má pikantní chuť a klikvu si můžete pořídit i na zahrádku.
Brusnice brusinka
Brusnice brusinka roste hlavně na vřesovištích a rašeliništích. Plody se suší, ale i z nich můžete připravit marmeládu, ale hodí se i přidat k masu. Extrakty z brusnice můžete také najít v produktech v lékárně, hlavně v přípravcích na problémy s močovým ústrojím.
Mohlo by vás zajímat
Rakytník řešetlákový
Rakytník je keř nebo malý strom s oranžovými plody. Je znám pro svůj velmi vysoký obsah vitamínu C. Kromě toho je zásobárnou vitamínů skupiny B, vitamínů E a D. Jeho chuť je kyselo-hořko-sladká. Zraje od konce léta a vydrží až do zimy. Připravit si můžete marmelády, likéry i sirup.
Málokdo může rozporovat tvrzení, že celá řada jídel chutná lépe dochucená čerstvými bylinkami. Ať už se jedná o saláty, polévky, nebo třeba italské caprese, které by bez bazalky nebylo úplné, zelené…
Jeřáb
Jeřabiny patří mezi symboly podzimu. Plody jsou jedlé, ale abyste neměli žaludeční komplikace, je třeba jeřabiny povařit. Pokud plody usušíte, ztratí trochu obsažené trpkosti. Používejte z nich odvar, ale můžete z nich udělat i kompot.
Náš tip: Podívejte se do úvodu článku na galerii bobulovin
Zdroje informací:
https://www.zahradnictvikruh.cz/
https://www.nutridatabaze.cz/
https://cs.wikipedia.org/
https://pardubice.rozhlas.cz/ktera-jerabina-je-jedla-a-ktera-ne-napovi-listy-a-hvezdicka-8298582
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Dokonalý domácí sulc aneb Jak využít při zabijačce prasečí nožičky nebo kolínko
Jednou z oblíbených zabijačkových pochutin je i… Číst více
Nejlepší pagáče jsou se škvarky. Od škvarkových placek se ale liší. Víte čím?
Máme tu čas masopustu a zabijaček. Jednou z… Číst více
Nejoblíbenější recepty a jídla ze slovenské kuchyně. Znáte kapustnicu, živáňskou nebo pagáče?
Mezi nejoblíbenější pokrmy patří polévky, maso pečené na rožni, slanina, různé prívarky, produkty z ovčího mléka, moučná jídla, pečivo sladké i slané… Číst více
Jak připravit rybu v rosolu. Servírovat ji můžete jako slavnostní předkrm
Základem tohoto jídla je silný vývar, hlavně z různých odřezků, kůží a ploutví. Potřebujeme totiž, aby po vychladnutí hezky ztuhl a udržel si tvar.… Číst více
Aspik a sulc: Ovoce, zelenina, ryby nebo maso zalité aspikem vypadají jako zatavené do skla
Aspik se připravuje ze želatiny, která je živočišného původu nebo z agaru, který je čistě rostlinný. Samotná želatina ani agar nemají žádnou chuť,… Číst více
Jak se připravuje vaječná tlačenka? Báječné studené pohoštění nejen pro koledníky
Vaječná tlačenka je aspiková pochoutka z vajíček a zeleniny. Připravujeme ji buď jako chutné pohoštění pro koledníky, nebo k využití uvařených vajec… Číst více
Časté chyby při přípravě aspiku a sulcu: Málo želatiny nebo slabý vývar způsobí, že aspik neztuhne
Aspik je rosol, který připravíme ze želatiny nebo agaru. Někdy aspikem nazýváme i sulc z masového vývaru. Bohužel se stane, že i tak jednoduchý pokrm… Číst více
Pečeme s Ivou: Pagáčky s klobásou zpestří pohoštění pro koledníky, ale skvělé jsou i jindy
Také se u vás na Velikonoce stoly prohýbají pod… Číst více
Peče celá země: Pět nápadů na úžasné slané dobroty plné křupavých škvarků a kysaného zelí
V sobotu čeká soutěžící pořadu Peče celá země… Číst více
Poctivá tlačenka jako od mistra řezníka: Základem je správné ochucení a kvalitní vývar z kůží a nožiček
Někdo na zabijačce nejvíc miluje jitrnice a… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
3 nejlepší malinové dezerty do skleničky: Jak připravit panna cottu, semifreddo či snídaňovou mističku?
Arónie je nejen krásná, ale i ceněná pro hodnotné plody, které se dají zpracovat různými způsoby
7 receptů na zpracování květů černého bezu: Skvělé jsou moučníky, placičky i sirupy
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 12 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 15 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12