Creme Brulee je francouzský smetanový dezert s karamelovou krustou
Creme Brulee (v orig. crème brûlée) se připravuje podle starého francouzského receptu. Jedná se o lehký dezert ze smetany, žloutků, cukru a tenké krusty opáleného cukru na povrchu.
Creme Brulee, pálený krém, se podobá našemu pudinku, ale je daleko krémovější díky základu ze smetany a žloutků. Podává se v ohnivzdorných miskách ze skla, porcelánu nebo z terakoty, a zdobí se ovocem, které úžasně podtrhne jeho chuť.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit Creme Brulee
Velkou výhodou je použití vhodných formiček a opalovací pistole. Potřebujeme:
- 600 ml 33–40% smetany ke šlehání
- 6 žloutků
- 60 g cukru krupice
- vanilku nebo vanilkový cukr
Žloutky s cukrem vyšleháme metličkou do pěny bez velkých bublin. Ke směsi postupně přiléváme horkou smetanu, ohřátou na 80 °C, a pilně šleháme, dokud se vše nespojí. Tekutinu přecedíme přes sítko. Troubu zahřejeme na 120–130 °C. Směs nalijeme do formiček, které vložíme do vyšší formy s teplou vodou, aby byly z jedné třetiny ponořené, ale nedotýkaly se navzájem. Kelímky zakryjeme alobalem a pečeme je 30 minut v troubě, pak alobal sejmeme a dopékáme dalších 30 minut.
Sladké drobečky
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 1 hodinou
Červená řepa s balkánským sýrem a balsamicem
Přidáno před 2 hodinami
Zapečené kuřecí prso s rajčaty a sýrem
Přidáno před 2 hodinami
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 21 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno 17. 5. 2024 23:12
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Přečtěte si Zobrazit více
Jak využít alobal při pečení? Matná a lesklá strana mají odlišné vlastnosti
Buchty po ránu: Bezlepkový chléb podle Josefa Maršálka je krásně křupavý, božsky chutná a lepek nahradila nezvyklá surovina
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Komentáře