Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

červenec
27

Den Crème Brûlée


Den Crème Brûlée
Zdroj: Pixabay

Národní den

Den Crème Brûlée najdete v kalendáři pod datem 27. července. Název tohoto oblíbeného francouzského dezertu zní honosně, zvládnete jej však bez problémů připravit i v domácích podmínkách. Odkud se tato smetanová pochoutka s pikantní krustou vzala?

Crème Brûlée, jak už název napovídá, je s největší pravděpodobností produktem francouzské kuchyně. Název tohoto pokrmu je možné přeložit spojením opálená smetana. Recept měl být poprvé představen už roku 1691 v kuchařské knize uznávaného šéfkuchaře Françoise Massialota. V různých podobách se však pudink pod sladkou krustou objevoval i v jiných evropských zemích.

Jak připravit domácí crème brûlée

Pokud čekáte návštěvu, můžete pro ni zkusit vyrobit domácí crème brûlée. Pokud chcete dezert pro čtyři osoby, budete potřebovat 4 žloutky, 450 ml smetany ke šlehání, vanilkový lusk, 50 g moučkového cukru. Dále pak krupicový cukr na posypání dezertu pro zkaramelizování a výrobu krusty. Nejprve vlijte smetanu do hrnce a přidejte obsah vanilkového lusku. Mírně zahřívejte na plotně a nepřestávejte míchat. Další nádobu připravte do vodní lázně a umístěte do ní žloutky, které poté promíchejte s cukrem. Přidejte také smetanu a ve vodní lázni míchejte a míchejte, dokud směs pořádně nezhoustne. Výslednou hmotu dejte do žáruvzdorných mističek, přendejte na plech, na který nalijte vodu tak, aby dosahovala pod okraje mističek. Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 30 minut. 

Kdo by neměl promeškat Den Crème Brûlée?
Dejte jim vědět

V následujících letech tento den připadá na

Následující významné dny

Marie

Po Út St Čt So Ne

    Marie

    Náhodný recept Zobrazit více

    Nejnovější recepty Více