Dančí maso: Poradíme, jak ho zpracovat a na co se nevíce hodí
Daněk původně pochází z oblasti Malé Asie. Odtud byl dovezen do Evropy jako okrasná zvěř a byl chován jen v oborách. Postupem času se ale rozšířil do našich lesů a my si díky tomu můžeme pochutnat na jeho mase.
Dančí maso je podobné tomu jelenímu, má však výraznější chuť a vůni zvěřiny. I barvou je výraznější, maso je tmavě červenohnědé. Stejně jako ostatní zvěřina se řadí mezi dietní masa, i když oproti jelenovi má o něco více tuku.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jednotlivé druhy dančího masa a jejich využití
Protože je dančí maso o něco tučnější, nevysušuje se tak rychle jako jiná zvěřina.
- Dančí kýta je libový sval s delšími vlákny, vhodný na steaky, medailonky, pečení, uzení, guláš nebo ragú.
- Dančí plec je vhodná ke všem úpravám kromě minutek. Hodí se tedy na guláš, ragú, masové směsi nebo na paštiku.
- Dančí hřbet je nejvhodnější na minutkovou úpravu, lze ho ale také grilovat nebo udit.
- Dančí svíčková, neboli panenka, je nejjemnější maso z daňka. Svíčková je velmi křehká a šťavnatá. Nejlépe se hodí na minutkovou úpravu, připravujeme ji ideálně v celku.
- Zbylé části použijeme do guláše.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 1 hodinou
Červená řepa s balkánským sýrem a balsamicem
Přidáno před 2 hodinami
Zapečené kuřecí prso s rajčaty a sýrem
Přidáno před 2 hodinami
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 21 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno 17. 5. 2024 23:12
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Přečtěte si Zobrazit více
Buchty po ránu: Bezlepkový chléb podle Josefa Maršálka je krásně křupavý, božsky chutná a lepek nahradila nezvyklá surovina
Karolina Světlá si pochutnávala na specialitách z Podještědí: Vařilo se kyselo s chlebovým kváskem nebo carapanda
Konec školního roku se blíží. Jakým dárečkem uděláte radost spolužákům a paní učitelce?
Komentáře