2 varianty uzení masa v udírně: Jakou zvolit teplotu na studený a teplý kouř
Uzení je tepelná úprava masa či sýrů, která spočívá v ponechání potraviny po určitou dobu v teplém kouři vzniklém hořením dřeva. Před uzením se maso zpravidla na několik dní nakládá do solného nálevu, čímž se do značné míry konzervuje.
Základem před samotným uzením je výběr správného masa, volíme především tučnější kusy jako je například plec, žebra, koleno nebo krkovice. Následuje správné naložení masa do soli či roztoku na několik týdnů. Poté nastává čas uzení.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak udit maso
Máme tyto možnosti uzení:
- Uzení studeným kouřem - touto metodou uzení na nižší teplotu kolem 30 °C se maso stane trvanlivé a vydrží i několik měsíců. Nevýhodou je, že uzení trvá několik dní.
- Uzení teplým kouřem - maso udíme na vyšší teplotu kolem 70–100°C, při které se příliš neuvolňuje tuk. Díky této tepelné úpravě nemusíme maso nakládat na příliš dlouhou dobu a uzení trvá pouze 2–8 hodin. Maso po vyuzení v lednici vydrží několik dní a je třeba ho poté zmrazit nebo konzervovat.
V následujícím videoreceptu se můžete inspirovat tím, jak si z domácích uzených žeber uvařit tradiční skvělou uzenou polévku. Dobrou chuť.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 11 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 15 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
20 nejlepších receptů z kysaného zelí: Co je pro vás nejlákavější?
Domácí masové konzervy jsou vítaným rychlým obědem či večeří. Poradíme, jak zavařit bezpečně maso, které bude skvěle chutnat
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Komentáře