Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak připravit pesto z medvědího česneku. Co do něj patří a jak ho využijeme
Zdroj: Top recepty

Pesto připravujeme z různých bylinek, ale to z medvědího česneku patří mezi nejoblíbenější. Přidáváme do něj oříšky nebo semínka. Využijeme ho do těstovin a na dochucení mnoha dalších pokrmů, včetně polévek a salátů.

Sběr medvědího česneku

Začátkem jara tradičně sbíráme medvědí česnek. Velké porosty najdeme v řídkých listnatých lesích, většinou poblíž říček a potoků. Pěstovat ho můžeme i na zahradě, vyhovuje mu vlhčí polostinné místo. Místo, kde roste, si označíme cedulkou, protože později zatahuje. 

Mladé svěží listy

Sbíráme pomocí nůžek svěží mladé listy v množství, které brzy spotřebujeme. Připravujeme z nich oblíbené pesto. Nejprve je omyjeme a dobře osušíme. Čím méně bude pesto obsahovat přebytečné vody, tím bude trvanlivější. Dále potřebujeme sůl, případně trochu citronové šťávy.

Jen několik surovin

Důležitý je olej - obvykle olivový, ale dá se použít i jiný, nebo je kombinovat. Místo tradičních vzácných piniových oříšků (jedlá semena borovice) můžeme přidat i jiné ořechy nebo semena. Předem se někdy namáčí (pesto bude mít vláčnější konzistenci) nebo naopak praží na suché pánvi (pesto bude trvanlivější a voňavější). 

Jednoduchá příprava pesta

Pesto jednoduše připravíme pomocí mixéru - všechny suroviny rozmixujeme do hladka. Směs upěchujeme do šroubovací menší sklenice. Povrch zalijeme vrstvou oleje a sklenice skladujeme v chladnu. Do klasického pesta patří parmezán. Pesto s ním vydrží přibližně dva týdny, bez sýru i déle.

Jak využít pesto

Pesto se přidává do uvařených těstovin. Dochucujeme jím salátové zálivky a pomazánky - pokud nám v nich vyhovuje česneková chuť. Hodí se do vydatné zeleninové polévky nebo k upečeným bramborám na talíři. Je skvělé k rajčatovým omáčkám i na pizzu. Dokonce pestem potíráme topinky.

Pesto je rychlý pomocník, který nám usnadní vaření a pomůže při dochucování. Snadno si připravíme pesta i z mnoha dalších bylinek. Uložíme je do ledničky a používáme podle potřeby. Mezi nejoblíbenější byliny do pesta patří bazalka, petržel, špenát, rukola nebo kopr.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Naposledy jste si prohlédli