Kdy sklízet brambory? Záleží na odrůdě, ale vadnoucí a zaschlá nať je jasným pokynem vzít rycí vidle a pustit se do toho
19. 8. 2023 Zahrada
Brambory jsou jednou z nejoblíbenějších plodin pěstovaných v našich zahradách. Jsou poměrně nenáročné na pěstování, ale právě sklizeň ve správný čas má zásadní vliv na kvalitu a množství úrody. Kdy je tedy ideální doba na sklizeň brambor tak, abyste dosáhli nejlepší chuti a plných sklepů?
Jak rostou brambory
Brambory procházejí několika růstovými fázemi, jde o vegetativní růst, kvetení a dozrávání hlíz. Během vegetativní fáze rostou bramborám listy a obecně celá nadzemní část. Později se vyvinou květy a z nich poté malé zelené plody (ty obsahují jedovatý alkaloid solanin). Právě ve fázi kvetení vyžadují brambory nejvíce vláhy. Klíčová fáze pro kvalitu a chuť brambor nastává po odkvětu, kdy dochází k dozrávání hlíz. Během tohoto období brambory hromadí škrob a další živiny, které ovlivňují chuť a texturu.
Mohlo by vás zajímat
Na svatého Vavřince brambory do hrnce!
Podle pranostik je důležitým mezníkem pro začátek sklizně svátek sv. Vavřince (10. srpna). Správný čas na sklizeň brambor ale závisí na různých faktorech. V první řadě na odrůdě, kterou jste vyseli (vegetační doba raných odrůd je kolem 90 dní a pozdních klidně i více než 150 dní), poté na pěstebních podmínkách a počasí. Pozdní brambory tak nejčastěji zůstávají v zemi do přelomu září a října. Právě teď je tedy čas na sklizeň raných a poloraných odrůd. Ovšem vhodný čas ke sklizni poznáte podle několika indikátorů, na které se dá poměrně spolehnout.
Mohlo by vás zajímat
Jak poznat, že máme sklízet
- Zaschlé a uvadlé rostliny: Pokud jsou bramborové natě zaschlé a začínají vadnout, je to známka toho, že je čas na sklizeň. Rostliny začínají ztrácet svou vitalitu a energii, což se projevuje výraznými změnami ve vzhledu listů. Uschlé rostliny už je zbytečné nechávat v zemi.
- Květy a stonky: Máte-li kvetoucí odrůdy brambor, můžete začít sklízet po odkvětu. To je signál, že hlízy získávají zralost.
- Test rukou: Zkuste vykopat pár brambor. Hlízy, které nejsou určeny k přímé spotřebě, musí mít dostatečně vyvinutou slupku. To poznáte tak, že při promnutí v ruce se povrch hlízy neloupe. Jen tak se dá vyhnout chorobám při skladování.
-
Počet dní od výsadby: Prodejci obvykle udávají přibližný počet dní od výsadby, kdy je ideální čas pro sklizeň. Toto číslo může sloužit jako vodítko, ale pamatujte, že skutečný stav rostlin je důležitější než pouhý počet dní.
A jak na ně? Vidle a jde se na věc
Ideální pomůckou jsou rycí vidle. Zaryjte je raději dál od rostlin, abyste předešli poškození velkého množství hlíz. Pro sklizeň brambor vám přijde vhod delší období bez dešťů, aby se vám bláto nelepilo na pracovní náčiní. Uchovávejte jen zdravé a nepoškozené brambory, a to ve tmě a chladu. Pokud by ve sklepě nebyla tma, hlízy by zezelenaly. Brambory na uskladnění také nevrstvěte příliš na sebe. A zásadně uskladňujte jen ty suché (nechte doschnout venku, ale ne na přímém slunci).
Zdroje informací:
Nasezahrada.com: Jak poznat, že je třeba sklízet brambory
Agromanual.cz: Vliv termínu sklizně brambor na výskyt chorob a škůdců na hlízách
Kniha Zelenina na zahrádce, Dolejší A.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Historie pražských hospod: K Flekům chodili Tyl i Neruda, pivo se tu točí už od patnáctého století
Seriál Zločiny Velké Prahy zavádí trojici… Číst více
Den světlého ležáku
Světlý ležák je nejvíce konzumovaným a nejlépe komerčně dostupným druhem piva na světě. Vyrábí se spodním kvašením v otevřené kvasné kádi při nízkých… Číst více
Utopenci: Poradíme, jak si tuto hospodskou klasiku připravit doma
Utopenci jsou oblíbenou restaurační chuťovkou studené kuchyně, která se podává k pivu. Jedná se o špekáčky s cibulí ve sladkokyselém nálevu. V… Číst více
Ovar s křenem je venkovská klasika. Poradíme s jeho přípravou krok za krokem
Jaké maso je potřeba na ovar? Nejčastěji se používá vepřové koleno, hlava, jazyk, plec a lalok. Uvařené maso obereme, přidáme nastrouhaný křen nebo… Číst více
Zapálená vlastenka, až poté kuchařka. Magdalena Rettigová psala i červenou knihovnu
Kterou kuchařku známe všichni? No přece tu od… Číst více
Vaříme s nejmenšími: Zkuste skvělého mořského vlka jako v MasterChef Junior!
I děti umí kouzlit v kuchyni! A pořad MasterChef… Číst více
K Pinkasům na jedno chodívali i Voskovec s Werichem. Co si tam dáte dnes?
Pražské hospody v dobách své největší slávy… Číst více
Pivnice U zlatého tygra byla druhým domovem Bohumila Hrabala, hostila i Havla s Clintonem
Když se vydáte na procházku do samotného srdce… Číst více
Luxusní opilé dobroty: Jak vařit s vínem a pozvednout tak obyčejná jídla do kulinárního nebe?
Víno není jen lahodný nápoj, ale také skvělá… Číst více
Přepuštěné máslo je čím dál víc populárnější. Říká vám ale něco staročeská surovina šmolc?
To, co si dnes spojujeme hlavně s různými… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přehledný manuál: Jak správně skladovat potraviny, abyste ušetřili peníze i čas. Tyhle jednoduché zásady fungují pro všechny
Rané brambory nejsou nové brambory. Jedny z nich v ČR na poli neuvidíte, říká předseda Českého bramborářského svazu
Zemská jablka k nám dovezla Marie Terezie. Víte, proč se brambory mají vařit ve slupce?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 8 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 10 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 10 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 12 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 12 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno 1. 6. 2024 19:06