Lahůdky Pyrenejského poloostrova: Recepty na nejlepší španělská jídla
Víte, v jaké evropské zemi brambory nepovažují za přílohu, ale zeleninu stejnou jako třeba rajče nebo okurka? Ve Španělsku! Kuchyně této země i zdejší způsob stravování jsou přizpůsobeny teplému podnebí; Španělé moc nesnídají, většinou si dají jen kávu nebo čaj. Oběd, který je hlavním jídlem dne, se podává mezi 14 a 16 hodinou, dříve je příliš vedro na vaření a vlastně i na konzumaci vydatných pokrmů. Po několikachodovém obědě následuje tradiční siesta a na večeři Španělé vyrážejí až kolem deváté večerní, kdy se venku konečně trochu ochladí.
Jedním z nejslavněšjí španělských jídel je bezesporu paella. Její název je odvozen od stejnojmenné pánve se dvěma držadly, v níž se pokrm připravuje. A připravuje se dlouho, protože se všechny chutě musí pořádně propojit. Paella pochází z Valencie, ale postupem času se rozšířila po celém Španělsku. Vaří se z rýže, kuřecího masa nebo mořských plodů a ryb. Dochucuje se mletou paprikou a šafránem, to hlavně kvůli barvě. Další přísady se liší podle regionů, většinou jde o různé druhy zeleniny. Dalšími známými lahůdkami španělské kuchyně jsou studená polévka gazpacho a takzvané tapas, což jsou malé předkrmy, které se nejčastěji podávají v barech spolu s alkoholickými nápoji.
Související články
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 4 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 6 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 6 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 8 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 9 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Královské chutě: Monacká kněžna Charlene drží dietu, při které si může dopřát dezerty i „fish and chips“, a přesto zůstane štíhlá
Zuppa di Farro: Italská zeleninová polévka zasytí díky jedné neobvyklé ingredienci. Víte, jaké?
Nakupujte výhodněji s Tesco Clubcard kreditní kartou. Nyní je pro zákazníky ještě výhodnější