Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jídlo španělských rolníků, které dobylo svět. V původní paelle byste mořské plody nenašli
Zdroj: Pixabay, EstudioWebDoce, Pixabay licence

Přesně definovat, co najdete v paelle, je téměř nemožné. Kolik je kuchařů, tolik existuje variací tohoto španělského národního pokrmu. A samozřejmě většina z nich tvrdí, že ten jejich recept je zároveň nejautentičtější a samozřejmě také nejlepší. Kde je ale pravda?

Domov paelly

Tak je právem nazývána Valencie, která se nachází ve východní části Španělska. Je to nejenom jeden z největších přístavů ve Středomoří, ale také jedna z nejdůležitějších oblastí produkce rýže ve Španělsku. A to od doby, kdy ji zde před více než dvanácti sty lety začali pěstovat Maurové. To potvrzuje i původ slova rýže, které se španělsky řekne arroz. Arroz je odvozené z arabštin,  nikoliv z latiny jako většina kastilské španělštiny. A právě rýže je základním prvkem paelly.

Paella byla původně jídlem rolníků a dělníků, kteří si ji připravovali v práci k obědupřímo na ohni. Vařili ji z rýže a všeho ostatního, co se dalo utrhnout kolem rýžových polí a najít někde na mezi; tedy z rajčat, cibule, hlemýžďů a občas i fazolí přidaných pro chuť a konzistenci. Občas se v paelle objevil králík nebo kachna. Do slavnostnější varianty se dávalo kuře a šafrán, který jídlu dodal specifickou barvu i chuť. Tradičně se paella konzumovala přímo z pánve, odkud ji každý jedl vlastní dřevěnou vařečkou. Postupně, jak se valencijská rýže stávala dostupnější, začínaly se objevovat i různorodé recepty pro přípravu již zavedeného a oblíbeného jídla. Jelikož se Valencie nachází na pobřeží, nejspíš nikoho nepřekvapí, že se do paelly začínaly vkrádat i různé druhy mořských plodů. Paella tak dnes představuje označení pro přibližně dvě stě odlišných pokrmů na bázi rýže, které se vaří nejenom v oblasti Valencie a ve zbytku Španělska, ale i po celém světě. Pravá Paella Valenciana dodnes neobsahuje žádné mořské plody, ale směs kuřecího, králičího a šněčího masa se zelenými a bílými fazolkami.

Odkud se vzal název?

Je to trochu matoucí, ale paella nebo přesněji la paella je název pánve na vaření, nikoliv samotného pokrmu. Slovo pochází ze staré valencijštiny, která je podobná katalánštině, a pravděpodobně má kořeny v latinském výrazu patella. Existuje ovšem ještě několik dalších zajímavých, i když méně pravděpodobných teorií o původu názvu. Jedna alternativa uvádí, že paella je odvozena z arabského slova baqiyah, což znamená zbytky a navazuje na údajně arabské počátky tohoto pokrmu.

Ve Španělsku je paella stále tradicí, kterou je třeba dodržovat. Zejména na venkově, po mši, se rodiny scházejí v restauracích, kde si paellu společně dávají. Vaří ji ale často i o víkendech a dovolených a klidně si ji připraví třeba i na pláži. I když je ve Španělsku kuchyně stále doménou žen, paellu obvykle připravují muži. Paella bývá také středobodem různých večírků a sešlostí, kdy ji lidé společně vaří, jedí a hodnotí odlišné recepty.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více