Jak levně vyrobit skvělý domácí sýr? Stačí pár základních surovin a trocha trpělivosti
19. 2. 2021 Vaření
Domácí potraviny se stávají stále větším trendem dnešní doby. Roli v tom hraje celá řada aspektů, z nichž nejdůležitějším je fakt, že zcela přesně víte, jaké suroviny jste do daného produktu použili. Zkusit můžete třeba takový domácí sýr. Jeho výroba není tak složitá, jak se na první pohled může zdát a chuťově je výborný! Jak na to?
Domácí delikatesa
Nejspíš si teď právě říkáte, proč se zaobírat výrobou domácího sýra, když je jich všude na trhu dostatek. To je sice pravda, ale domácí je zkrátka domácí. Jsou v něm kvalitní ingredience, žádná chemie a navíc si ho můžete ochutit podle toho, čemu osobně dáváte přednost; ať již kvalitními bylinkami, kořením nebo třeba ovocem. Takový sýr ocení nejenom rodina, ale bude se hodit i jako pohoštění pro přátele či originální dárek pro gurmány. Ve vlastní kuchyni nejsnadněji vyrobíte sýr měkký.
Mohlo by vás zajímat
Pozor na kvalitu surovin
Zapomeňte na krabicové trvanlivé mléko, které se upravuje vysokými teplotami, což je při výrobě sýra problém. Poohlédněte se proto po mléku přímo ze statku. Pokud nemáte v okolí farmu nebo možnost zajít na farmářský trh, sáhněte v obchodě po čerstvém pasterizovaném. Pozor! Jestli si hlídáte množství tuku v potravinách, pak domácí sýr nebude nic pro vás. Mléko na něj by totiž mělo být ideálně co nejtučnější. Některé recepty doporučují také jogurt, v tom případě opět sáhněte po přírodním bílém, nebo tvaroh, u toho opět platí, že by měl být co možná nejtučnější.
Mohlo by vás zajímat
Srážení mléka
Základem výroby sýra je vysrážení mléka. K němu napomůže takzvané syřidlo. Neexistuje jen jedno, dostupných je více typů, ze kterých je třeba vybrat jeden konkrétní podle druhu připravovaného sýra. Jsou k dostání na specializovaných stránkách na internetu, ale pokud se vám je nechce hledat či objednávat, vystačíte si i s obyčejným citronem nebo octem.
Vhodné pomůcky
Na trhu se rovněž dají sehnat vhodné pomůcky určené přímo k výrobě sýra. Vystačíte si ale i s vlastním kuchyňským náčiním. Budete potřebovat nerezovou nebo smaltovanou nádobu, teploměr, nádobku na syřidlo, metličku, sítko, nůž, formičku, plátýnko. Vše by mělo být důkladně čisté, suché a ideálně sterilizované.
Mohlo by vás zajímat
Začínejte od nejjednoduššího
Postupy na výrobu sýra se liší podle toho, zda si chcete vyrobit měkký, polotvrdý či tvrdý sýr a dále se rozdělují podle typu jednotlivých sýrů. Určitě se ale vyplatí začít od toho nejjednoduššího, kde vám postačí pár základních ingrediencí. Abyste vyrobili alespoň 400 gramů měkkého sýra, což jsou dvě středně velké porce, budete potřebovat dva litry mléka, šťávu ze tří citronů, sůl a bylinky, pokud možno čerstvé, nebo koření. Mléko se lžičkou soli a bylinkami nebo kořením přivedete k varu a krátce necháte probublat. Po zmírnění plamene pomalu přikapáváte citronovou šťávu. Když se mléko začne hodně srážet, můžete přestat. Směs pomalu promíchávejte. Jakmile konzistence už nehoustne, je třeba oddělit syrovátku. Pokud nemáte originální pomůcky pro výrobu sýra, stačí vzít cedník, přes něj dát plátýnko a hmotu do něj vlít. Plátýnko zavážete, vymačkáte a pod zátěží ještě necháte vykapat. Pokud chcete sýr tužší, bude to chtít asi pět hodin, při měkčí konzistenci postačí hodina či dvě. Hotový bochánek sýra je možné ještě zvlášť obalit v bylinkách, paprice nebo třeba barevném pepři.
Mohlo by vás zajímat
Co se syrovátkou?
Žlutou tekutinu, která vám zbyde po výrobě sýra, rozhodně nevylévejte. Buď ji vypijte, protože je ohromně zdravá; obsahuje řadu vitamínů B, C, E a cenné minerální látky, anebo si ji vlijte do koupele. Má totiž příznivý vliv i na pleť.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak uvařit tarhoňu? Drobná těstovina má pestré možnosti využití
Tarhoňa je drobná těstovina, kterou známe asi nejvíce z maďarských a slovenských receptů. Je víceméně univerzální potravinou, kterou lze konzumovat… Číst více
Jak uvařit prasklé vejce. Zvládneme to jednoduše a snadno s jednoduchým trikem
Vajíčka potřebují velmi opatrnou manipulaci, jenže i navzdory šetrnému zacházení si občas všimneme, že je některé z nich naprasklé. Nejjednodušší je… Číst více
Chutě známých politiků: Boris Johnson sní prostě vše. Jaký je jeho recept na hubnutí?
To, jak vypadá Boris Johnson, bývalý starosta… Číst více
Tabu v královské kuchyni: Alžběta II. miluje sendviče, ale jen s jednou speciální úpravou
Vypadají, že mají na růžích ustláno, jenže být… Číst více
Svatá přikázání pro božskou drůběž: Osvědčené rady našich babiček, jak na skvělá kuřata
Drůběží maso je zdravé, dietní a moc dobré. Ale… Číst více
Tři způsoby vaření bulguru: Je skvělý v salátech i jako příloha
Bulgur pochází z Orientu. Jde o lámaná pšeničná zrna různých velikostí, která jsou na rozdíl od obilného šrotu již pařená nebo předvařená. (Slovo… Číst více
Princ Charles jí jen dvě jídla denně. Má rád houbové rizoto i bažantí koláč
Britská královská rodina velmi dbá na zdravé… Číst více
Luxusní žemlovka není oxymorón. Povyšte dobroty svého dětství na novou úroveň
Malé děti obecně milují sladká jídla. Ovocné… Číst více
Zemská jablka k nám dovezla Marie Terezie. Víte, proč se brambory mají vařit ve slupce?
I když brambory pocházejí až z druhého konce… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Piškotové dortíčky s rybízem
Přidáno před 5 hodinami
Guláš na slanině s francouzskou hořčicí
Přidáno před 8 hodinami
Škvarky z hokkaidó dýně
Přidáno před 9 hodinami
Kuřecí křupavé česnekové nudličky
Přidáno před 13 hodinami
Zelné placičky se sýrem
Přidáno před 18 hodinami
Barevný piškot bez mouky
Přidáno před 21 hodinami
Komentáře
1. 3. 2021 13:11