Proč jíst sedmikrásky? Nenápadné jarní kvítí pomáhá odvodnit tělo i léčit hmyzí bodnutí
6. 3. 2021 Životní styl
Je nenápadná, až byste ji v trávě přešli. Taková chudobka. Což je vlastně její další název, který vznikl z pranostiky, v níž se říká, že bohatě kvetoucí sedmikrásky věští chudý rok - odtud chudobky. V minulosti ji lidé využívali jako léčivku, ale spoustu možností využití nabízí i v kuchyni.
Vždy při ruce
Sedmikrásky rostou prakticky všude, zejména na trávnících, a často tak bývají zaměňovány za plevel. Přitom to je tak trochu pozapomenutá léčivka, kterou uplatníte i při přípravě různých jídel. Říká se, že zejména na jaře má největší léčivou sílu. Nezapomeňte proto hlídat, až se na zeleném podrostu objeví první hlavičky s bílými či jemně narůžovělými okvětními lístky a žlutým středem.
Mohlo by vás zajímat
Nenápadná léčivka
Až vám během března vykvetou na zahradě sedmikrásky, anebo na ně narazíte při procházce přírodou, sbírejte především květy rostliny. Obsahují zejména saponiny, třísloviny, hořčiny, flavonoidy, minerální látky, silice a inulin. Na jaře výluhy ze sedmikrásek oceníte zejména při zahlenění, jelikož napomáhají odkašlávání. Kromě toho ale sedmikráska čistí játra a zlepšuje funkci žlučníku, navíc působí močopudně, což je dobré nejen při potížích s močovým měchýřem, ale i při zavodnění organismu. Chudobka se využívá i zevně na potíže s pokožkou, nejčastěji ve formě koupelí. Bývá ale také součástí kosmetických produktů. Až si na vás pochutná první jarní hmyz, zkuste rozmělnit list sedmikrásky a přiložit ho na postižené místo. Uvidíte, jak vám uleví od svědění i bolesti.
Mohlo by vás zajímat
Sedmikráska v kuchyni
Sedmikráska tělu cenné látky a pomáhá bojovat s jarní únavou. Kromě květů můžete sbírat i listy, jež dodají čerstvým jarním salátům zajímavou chuť. Známá je polévka ze sedmikrásek, ale často se pije také čaj. Kvítky sedmikrásek ale můžete ozdobit i obyčejný chléb s máslem. Pokud najdete v trávě ještě nerozvinuté květy, zkuste je naložit jako kapary. Je to snadné. Stačí hlavičky květů omýt, nasypat po vrstvách do sklenice, každou vrstvu zasypat solí, uzavřít a nechat odpočívat alespoň týden v lednici. Pak obsah vysypte, opláchněte a zase nasypte do čisté sklenice. Ohřejte vinný ocet tak, aby byl horký, ale nevařil se. Vlijte jej do sklenice k sedmikráskám a opět nechte asi týden uležet - a můžete užívat! Naložené sedmikrásky lze rovněž zavařit. A závěrem - určitě nám dáte za pravdu, že sedmikráska je velmi efektní na pohled. Toho můžete využít i tak, že rozvité květy opatrně naskládáte do výrobníků na led, zalijete vodou a dáte zamrazit. Ve studených nápojích budou vypadat skvěle.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Historie pizzy a jak si ji upéct doma
Pizza a jak to s ní všechno začalo Pizza, oblíbené jídlo spojované s Itálií, měla své předchůdce už ve starověkém Řecku a Egyptě. První pizzerie… Číst více
Jídelníčky slavných: Brad Pitt spořádá plato vajec k snídani a nepije alkohol
Na stříbrném plátně se objevuje od roku 1987 a… Číst více
Ajvar je pikantní zeleninová směs, kterou využijeme na topinky, špagety nebo pizzu. Poradíme, jak vyrobit ajvar doma
Ajvar pochází ze Srbska, rozšířil se v zemích bývalé Jugoslávie a na Balkáně. Základem ajvaru jsou pečené červené papriky, lilky a nepovinně rajčata.… Číst více
Pizza podle Masterchefa potřebuje omáčku z čerstvých rajčat, buvolí mozzarellu a pár facek!
I když se pizza jeví jako poměrně jednoduchý a… Číst více
Pečeme s Ivou: Vyzkoušejte jednouchou nahou pizzu scondita! Je skvělá i na snídani
Po vánočním období, tak bohatém na dobroty všech… Číst více
Oblíbenou bazalku můžeme snadno pěstovat za oknem i na zahrádce. V těchto receptech najde ideální uplatnění
Na zahrádky ji lze sázet až od poloviny května, protože je citlivá na nízké teploty. Vyžaduje slunnou polohu a kyprou dobře prohnojenou půdu. Nesnáší… Číst více
15 nejoblíbenějších receptů na špagety: Inspirujte se výběrem z našeho receptáře
Těstoviny si můžeme připravovat také doma, na těsto využijeme pouze 3 ingredience - mléko, vejce a vodu. Z vyváleného plátu vykrajujeme těstoviny… Číst více
Jak se nezbláznit v kuchyni? Zapojte děti! S recepty pro nejmenší to půjde hravě
"Mami, co bude dneska k večeři?" A je to tady… Číst více
Byliny v kuchyni: Oregáno je skvělé na pizzu i k léčbě svalových křečí
Je nedílnou součástí provensálské kořenící směsi… Číst více
Historie neapolské pizzy: Oblíbená Margherita dostala název podle mlsné šlechtičny
Je všeobecně známo, že Italové považují tuhle… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak používat květy a listy sedmikrásek. Oblíbené sirupy s léčivou silou a jedlé květy na talíři
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Zázračná houba ze starověku: Housenice čínská léčí plíce a prý zaručuje i dlouhověkost
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 5 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 9 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Jahodový dort podle Terezy z Peče celá země: Skvělý dárek na Den dětí, který všechny dostane svou famózní chutí
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Komentáře
7. 3. 2021 22:34
7. 3. 2021 22:32
7. 3. 2021 22:23