9 nejlepších podzimních polévek pro zahřátí: Dáte si dýňovou, mrkvovou nebo cibulačku?
16. 10. 2021 Vaření
Polévka je grunt a odjakživa patří k základům české kuchyně. Zvlášť nyní, na podzim, si ji ovšem užijeme ještě víc. Kromě toho, že dobře zasytí, také nás zahřeje a v mnoha případech dodá tělu i potřebné vitaminy. Vyberte si, které z nejoblíbenějších polévek z našeho webu dáte přednost!
Krémové zeleninové
Možností, jak z relativně obyčejné zeleniny vyčarovat nejen sytý pokrm, ale klidně i slavnostní delikatesu, je více. Jednou z nejlepších je, připravit zeleninový krém. Na něj obvykle stačí jen povařit nebo upéct zeleninu, rozmixovat a případně naředit vodou, vývarem nebo smetanou. Favoritem je v tomto ohledu polévka dýňová. Použijte nejlépe dýni hokkaidó, omyjte ji, nakrájejte, zbavte semínek a dužinu upečte v troubě spolu s trochou olivového oleje, solí a rozmarýnem. Poté bylinku odstraňte, dýni rozmixujte s vývarem a dochuťte dle svých preferencí. Anebo zkuste dýňovou polévku ještě snadněji podle našeho videa. Případně si dejte podobně snadný květákový či mrkvový krém. Při podávání můžete kteroukoliv z těchto polévek dochutit nějakým zajímavým olejem. Nabízí se třeba lanýžový nebo dýňový.
Vydatné luštěninové
Tyhle polévky mohou splnit požadavek dva v jednom. A sice, že jsou tak syté, že klidně můžou suplovat hlavní chod. Zejména, když k fazolím, čočce nebo hrachu přidáte kousek klobásky či uzeného a servírovat budete polévku s pečivem. Ne nadarmo se takovým polévkám dříve říkávalo „přesnídávkové“, čímž se myslelo hutné a pořádně syté. Nabízíme vám hned tři video recepty, podle kterých zvládnete fazolačku, čočkovou polévku nebo hrachovku doslova levou zadní!
Zahraniční
Milujete francouzskou, italskou nebo arabskou kuchyni? Žádný problém, u nás si vyberete i z exotických chutí! Zkuste třeba marockou polévku hariru s cizrnou a kořenovou zeleninou, nebo italskou maximálně zeleninovou polévku minestrone, do níž můžete přidat i těstoviny a sýr, případně vsaďte na klasiku, kterou zůstává nepřekonatelná francouzská cibulačka.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Dýně a tykve mají v kuchyni široké využití. Jsou výborné na polévky i na koláče
Gastro glosa: Občerstvení na hokejovém mistrovství není drahé, ale nudné a obyčejné. Chtělo by to snahu a péči
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 15 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 18 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno před 21 hodinami
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 22 hodinami
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno 16. 5. 2024 08:51