Vitaminy ve skle: Naložené křenové zelí nás v zimě pomůže zásobit vitaminy a ochránit si zdraví
12. 10. 2022 Vaření
Křen a zelí jsou výbornou kombinací, která se obzvláště hodí na časy plné nachlazení a dalších neduhů. Přichystejte si křenové zelí a zjistěte, co by v něm nemělo chybět.
Proč si dát křen a zelí
Máte rádi směsi nakrájené zeleniny v octovém nálevu, zkrátka čalamádu? Křenové zelí je také jednou z variant. Jak zelí, tak i křen jsou plné cenných látek a vitamínů. Zelí je brukvovitá zelenina, která se pěstuje už přes tisíc let. Najdete v ní látky, jako je vitamín C, dále vlákninu (rozpustnou i nerozpustnou) a třeba i omega-3 mastné kyseliny. Křen je také velmi hodnotnou ingrediencí, i když pro citlivější osoby může být dráždivý. Proto chce tuto surovinu využívat s rozmyslem.
Mohlo by vás zajímat
Co potřebujete na křenové zelí
Na křenové zelí potřebujete kromě křenu a zelí cibuli, ocet, olej a cukr. Při přípravě máte dvě možnosti, sáhnout po soli a bez zavařování se dát cestou, kdy výsledný produkt vydrží kratší dobu, nebo přidat sypký kořenící přípravek Deko a mít nakládanou zeleninu do zásoby třeba i půl roku. Křen sice pomáhá při konzervaci, ale Deko napomáhá tomu, že zelenina nebude kvasit. Ovšem je zcela možné, že tato dobrota zmizí i během velmi krátké doby a schopnost dlouho vydržet nebude zapotřebí.
Zelí figuruje v ohromné spoustě tradičních staročeských receptů, neboť této plodině se u nás vždy velmi dařilo. Můžeme být jen rádi, neboť zelí je plné vitamínů. Obzvlášť zdravé je potom zelí kysané,…
![](https://static.toprecepty.cz/fotky/images/1/344-200-100.webp)
Jak si připravit křenové zelí
Na křenové zelí budete potřebovat 2,5 kg zelí, 1/2 kg cibule, 250 g křenu, 400 ml octa, 250 g cukru, 200 ml oleje a 1/2 balíčku Deka. Pokud nechcete využít Deko a budete připravovat zelí na krátkou dobu, můžete přidat lžíci soli. Při přípravě je důležité vědět, že Deko se nemá vařit, nepřidává se voda, jen se obsah sáčku smíchá s ostatními ingrediencemi. Zelí krásně pustí šťávu. Ale pěkně popořádku.
Ze zelí odstraňte vrchní list, pokrájejte ho na menší kusy, odstraňte košťál a na robotu ho nastrouhejte na tenounké nudličky. Velmi najemno nastrouhejte cibuli a křen. Při přípravě křenu počítejte s tím, že je velmi agresivní na oči. Přidejte ostatní ingredience a důkladně vše promíchejte. Směs nechte stát v chladu alespoň hodinu, a nejlépe nádobu zakryjte, aby aroma neputovalo po celém bytě. Ideální je odležení do druhého dne. Chutě se krásně propojí. Připravte si důkladně vymyté sklenice a víčka. Druhý den směs namačkejte do sklenic, dejte přes ně celofán, nebo je uzavřete víčky.
Křenové zelí je dobré hned, ale po odležení zhruba 5-8 týdnů má mnohem větší sílu. V chladu a temnu vydrží zhruba půl roku.
Zdroje informací:
https://www.vitalia.cz/
https://www.bylinkyprovsechny.cz/
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Zeleninová polévka s nudlemi ve vepřovém vývaru
Přidáno před 5 hodinami
Plněné papriky na rajčatech a passatě pečené v pečence
Přidáno před 15 hodinami
Panenka, lišková omáčka a domácí krokety s cibulkou a slaninou
Přidáno před 23 hodinami
Máslové dortíky s Pikao krémem
Přidáno 16. 6. 2024 07:19
Makový koláč s jablky II
Přidáno 15. 6. 2024 21:35
Jahody s cukrem zašlehané do pudinku
Přidáno 15. 6. 2024 20:12