Snadné a dobré podzimní nápoje: Zahřejte se zázvorem s citronem nebo svařeným rozmarýnem
11. 10. 2020 Životní styl
Studenější počasí je tu, a proto vám přinášíme seznam těch nejlepších podzimních nápojů, které vás nejen skvěle zahřejí, ale navíc Vás nabijí množstvím vitamínů, abyste i chladné dny přečkali ve zdraví a fit.
Zázvor a citron
Teplá, vlahá, ale i studená voda se zázvorem, citronem a medem představuje jeden z nejlahodnějších a nejzdravějších nápojů pro všechna roční období. Zázvor má úžasné protizánětlivé účinky, a tak se stává přírodní prevencí nejrůznějších onemocnění a neduhů. Citron zase úžasně detoxikuje organismus, posiluje funkci imunitního systému a prospívá trávení.
Hrušky a klementinky
Pokud máte rádi ochucené vody, vyrábějte si je doma. Domácí limonády jsou nejen mnohem zdravější a levnější, ale navíc nabízí širokou škálu možností a variant. Lahodné chuti dosáhnete například spojením sladkých hrušek a osvěžujících klementinek, které stačí do vody nakrájet na malé kousky. Hrušky pomáhají při hubnutí, zlepšují trávení, podporují činnost srdce a mají antiseptické vlastnosti. Klementinky zase mají vysoký obsah vitamínu C, draslíku, beta-karotenu, nízký obsah cukru a kalorií a navíc zpomalují stárnutí.
Pomeranč, zázvor a skořice
Spojení zázvoru, medu a citronu je poměrně dobře známé, ale pokud chcete tento podzim zakusit něco nového, připravte si horký nápoj ze zázvoru, pomeranče a skořice. O úžasných účincích zázvoru a skořice jsme se již zmínili a pomeranč rozhodně nezůstává pozadu – především vysoký obsah vitamínu C a antioxidační účinky z něj dělají skvělou pochutinu pro podzimní období.
Rozmarýn
Rozmarýn je báječná bylinka, která se hodí do nejrůznějších jídel i nápojů. Nechte ji proto vylouhovat v teplé nebo vlahé vodě, a to třeba s plátky citronů a okurek, a hned získáte výborné osvěžení. Rozmarýn posiluje imunitní systém, zlepšuje krevní oběh a snižuje zánět. Okurky zase harmonizují krevní tlak, jsou prevencí vzniku nádorových onemocnění a diabetu a posilují funkci ledvin. Citron pak působí jako antioxidant, podporuje trávení a zmírňuje žaludeční potíže.
Jablka a skořice
Chuť jablek a vůně skořice neodmyslitelně patří k podzimním a zimním měsícům, a proto si je užijte i v podobě nápoje. Kostičky jablek a tyčinky skořice můžete ve vodě povařit, a tak získáte úžasný teplý kompot, který provoní celý byt. Pro výrobu nápoje je však stačí jen zalít teplou vodou a nechat vylouhovat. Jablko-skořicový nápoj lze opět dochutit medem a citronem. Jablka mají vysoký obsah antioxidantů, skořice zase harmonizuje hladinu cukru v krvi.
Levandule a citron
Pokud vedete stresující a hektický život, voňavý nápoj z levandule Vám jistě přijde vhod. Čerstvou nebo sušenou levanduli nechte vylouhovat v čisté vodě, a to klidně i po několik hodin, a ochuťte plátky citronu. Levandule má úžasné relaxační účinky, takže Vás příjemně zklidní a uvolní. Citron zase nakopne činnost Vašeho imunitního systému na maximum. Tento nápoj ideálně popíjejte po večerech a zajistíte si tak klidné usínání.
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Historie pizzy a jak si ji upéct doma
Pizza a jak to s ní všechno začalo Pizza, oblíbené jídlo spojované s Itálií, měla své předchůdce už ve starověkém Řecku a Egyptě. První pizzerie… Číst více
Jídelníčky slavných: Brad Pitt spořádá plato vajec k snídani a nepije alkohol
Na stříbrném plátně se objevuje od roku 1987 a… Číst více
Ajvar je pikantní zeleninová směs, kterou využijeme na topinky, špagety nebo pizzu. Poradíme, jak vyrobit ajvar doma
Ajvar pochází ze Srbska, rozšířil se v zemích bývalé Jugoslávie a na Balkáně. Základem ajvaru jsou pečené červené papriky, lilky a nepovinně rajčata.… Číst více
Pizza podle Masterchefa potřebuje omáčku z čerstvých rajčat, buvolí mozzarellu a pár facek!
I když se pizza jeví jako poměrně jednoduchý a… Číst více
Pečeme s Ivou: Vyzkoušejte jednouchou nahou pizzu scondita! Je skvělá i na snídani
Po vánočním období, tak bohatém na dobroty všech… Číst více
Oblíbenou bazalku můžeme snadno pěstovat za oknem i na zahrádce. V těchto receptech najde ideální uplatnění
Na zahrádky ji lze sázet až od poloviny května, protože je citlivá na nízké teploty. Vyžaduje slunnou polohu a kyprou dobře prohnojenou půdu. Nesnáší… Číst více
15 nejoblíbenějších receptů na špagety: Inspirujte se výběrem z našeho receptáře
Těstoviny si můžeme připravovat také doma, na těsto využijeme pouze 3 ingredience - mléko, vejce a vodu. Z vyváleného plátu vykrajujeme těstoviny… Číst více
Jak se nezbláznit v kuchyni? Zapojte děti! S recepty pro nejmenší to půjde hravě
"Mami, co bude dneska k večeři?" A je to tady… Číst více
Byliny v kuchyni: Oregáno je skvělé na pizzu i k léčbě svalových křečí
Je nedílnou součástí provensálské kořenící směsi… Číst více
Historie neapolské pizzy: Oblíbená Margherita dostala název podle mlsné šlechtičny
Je všeobecně známo, že Italové považují tuhle… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Zázvor v kuchyni: Oblíbené recepty i jeho další použití
Zahušťujete pomocí záklechtky? Poradíme vám její snadné rozmíchání pro dokonale hladký výsledek
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 6 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 9 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Recepty z českých filmů: Nadýchaná a rychlá bublanina paní Mráčkové skvěle chutná s jahodami
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Jak připravit zázvorový čaj. Tento nápoj je skvělým pomocníkem při chřipkách a nachlazení
Komentáře
5. 11. 2014 15:15