Bílá paní Perchta z Rožmberka: Pod taktovkou despotického manžela hladověla a často jídávala jen kaše a nekynuté placky
24. 9. 2023 Historie a zajímavosti
Po relativně šťastném a bezstarostném dětství s bohatými hostinami byla Perchta z Rožmberka provdána na mikulovský hrad. Manžel ji týral a pro tchyni a její dcery byla doslova Popelkou. Žila v malém studeném hradním pokoji a často měla hlad.
Hojnost jídla a pití
Hned na začátku je třeba upozornit, že příběh o šlechtičně, která nenašla klid ani po smrti, je tak trochu pohádkou. Vychází sice z osudu dcery Oldřicha z Rožmberku a jejího nešťastného manželství v polovině 15. století, ale do báje zasáhl o dvě století později historik Bohuslav Balbín. Teprve ten spojil tradiční pověst o rožmberské Bílé paní právě s Perchtou.
Perchta (vlastním jménem zřejmě Berta) byla zvyklá na život v šlechtické rodině a na hostiny, kdy se stoly prohýbaly jídlem. Hojnost jídla a pití byla na Českém Krumlově samozřejmostí. Maso nikdy nechybělo a připravovala se především zvěřina z rožmberských lesů, na stole byly pečínky z telecího a vepřového masa nebo různé druhy nadívaných ptáků.
Zapomenout nesmíme ani na ryby, oblíbené byly štiky, ale také pstruzi či candáti. K rybám se podávala sladká omáčka zahuštěná perníkem. Jako příloha se jedl chléb nebo placky, servírovala se čerstvá zelenina a ovoce.
Mohlo by vás zajímat
Tvrdá realita na mikulovském hradě
Rožmberkové si ale odmítli vzít na vědomí, že na svůj nákladný život nemají dost peněz. V roce 1449, kdy byla Perchta provdána za Jana z Lichtenštejna, stál Oldřich z Rožmberka před bankrotem.
Přesto se zavázal vyplatit dceři na svou dobu poměrně velké věno – 1000 kop (60 000) českých grošů. Teprve po svatbě přiznal, že vlastně tolik peněz nemá, a slíbil svému zeti, že mu částku bude postupně splácet. To se ale moc nedařilo a Jan z Lichtenštejna si vyléval zlost na své mladé ženě.
A nebyl na to sám. Pro jeho matku a sestry se tehdy dvacetiletá dívka stala doslova služkou. Za „odměnu“ jí byla přidělena malá studená hradní komůrka, kde doslova živořila o hladu. Ze zoufalých dopisů, které psala otci i bratrům, lze usuzovat, jak těžce žila.
Mohlo by vás zajímat
Místo masa chleba a kaše
Perchta, zvyklá na vybrané pokrmy a dostatek jídla, na tom byla hůř než mnozí poddaní jejího despotického manžela. Zatímco rodina si dopřávala vše, na co měla chuť, tchyně Perchtě přidělovala jen minimum jídla. Občas bratři nebo otec poslali menší obnos a Perchta, matka dvou malých dětí, si potraviny pořizovala na trhu. Její strava většinou byla stejná jako těch nejchudších.
Nějakou dobu u sebe mohla mít služku, kterou si přivezla z domova. Ta Perchtě pomáhala a připravovala pro ně jídlo z toho, co sehnaly. Často to byly jen různé nekynuté placky z mouky a vody, polévky ze zeleniny nebo kaše z obilí a luštěnin.
Když Jan z Lichtenštejna služku své manželky vyhnal, byla Perchta fyzicky a psychicky na dně. Navíc jí zemřely obě děti. Oldřich z Rožmberka se nakonec trochu obměkčil a dceru zval na své panství nebo do Vídně. Tam se také dozvěděla pro ni radostnou zprávu, že její manžel zemřel. To bylo roku 1473. Životem zničená Perchta ho přežila jen o tři roky.
Mohlo by vás zajímat
Bílá paní vařila chudým kaši
Podle pověstí ji manžel na smrtelném loži prosil o odpuštění. Když odmítla, údajně ji proklel, že nenajde po smrti klid. A tak se podle pověstí i stalo. Protože jsme se právě přenesli do světa pohádek, budeme pokračovat pohádkou.
Perchta se po smrti vrátila na rožmberské panství a jako duch v podobě Bílé paní procházela hradními zdmi a ochraňovala malé děti svých příbuzných.
S Perchtou je spojeno i rozdávání kaše chudým. Zvyk vařit na velikonoční Zelený čtvrtek sladkou kaši chudým byl dlouho dobu rozšířený v Jindřichově Hradci. Kaši prý v kuchyni pokaždé připravovala sama Perchta.
Náš tip: Paní Perchtě i jejím poddaným by mohla chutnat i krupicová kaše z našeho videoreceptu:
Zdroje informací:
Pavel Juřík, Encyklopedie šlechtických rodů
hradeczije.cz: Pověsti o Bílé paní
hodoninsky.denik.cz: Tajemná a prokletá Bílá paní nebyla jen Perchta z Rožmberka
dotyk.cz: Skutečný příběh Bílé paní: Krásná Perchta prožívala poníženi a muka kvůli věnu
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak využít jednozrnku? Prastarý druh pšenice má měkká a lehce křupavá zrna, nahradí rýži v rizotu i těstoviny v polévce
Když se řekne pšenice, vybavíme si nejčastěji… Číst více
Kupované vafle můžete jíst rovnou nebo je ohřát, aby chutnaly jako čerstvě upečené
Pokud je máte rádi a jíte je často, zřejmě už dávno máte koupený vaflovač a připravujete své vlastní, ze spolehlivého těsta. Ale ti, kdo vafle jedí… Číst více
Řezník Martin radí, jak v obchodě poznat dobrý špekáček: Kvalitu prozradí nenápadné drobné detaily i barva uzeniny
Krásné počasí je každoročně spojeno s opékáním… Číst více
Jak na dokonalé houskové knedlíky: Podle receptu knedlíkového mistra Petra Kosinera je zvládnou i začátečníci
Udělat vynikající houskový knedlík není žádná… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Chutě posledních Rožmberků: Oblíbený byl bobří ocas s omáčkou i štičí jikry nebo medvědí tlapy na víně
Bábovka Albert plněná tvarohem: Štavnatý a vláčný moučník dovedou k nadpozemské dokonalosti i speciálně upravené rozinky
Na Bílou sobotu pečeme mazance, beránky a velikonoční hlavičku. Křesťané světí oheň a očekávají vzkříšení Ježíše
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rajská omáčka z rajských
Přidáno před 11 hodinami
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 20 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 23 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Přečtěte si Zobrazit více
Karolina Světlá si pochutnávala na specialitách z Podještědí: Vařilo se kyselo s chlebovým kváskem nebo carapanda
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak se jedlo ve středověkém podhradí? Na jídelníčku byly nejen obilné kaše, ale i úhoř, hlemýždi a různé nekynuté placky