Placky se pečou a upravují na mnoho způsobů. Některé jsou velmi jednoduché, ale k chuti přijdou vždy
Placky se hodí k polévkám a omáčkám. Jíme je suché, omaštěné a potřené česnekem, můžeme je natírat na sladko nebo k nim podávat slané pomazánky, stáčíme je a zapékáme. Patří k základům mnoha světových kuchyní. Jaké si snadno upečeme doma?
Placky nebo chléb
Placky nebo chléb - to je základ, bez kterého si těžko dovedeme představit náš jídelníček. Potřebujeme si každý den něco pořádného zakousnout. Můžeme zavzpomínat, co asi pekly naše babičky nebo ještě jejich babičky. Dříve se peklo na plátech kamen, dnes používáme jiné techniky pečení.
Mohlo by vás zajímat
Na čem upéct placky
Placky pečeme často na plechu v troubě nebo na suché či vymaštěné pánvi. Skvělým nápadem je pečení placek v kontaktním grilu. Nejprve si připravíme těsto, které necháme odstát. Pak se pustíme do pečení. Placky z grilu jsou nejlepší hned po upečení, dokud jsou čerstvé.
Oblíbené druhy placek
Placky podle některých receptů obsahují droždí. Chlebové placky z pánve potíráme ke konci pečení směsí ze strouhaného sýru nebo brynzy, zakysané smetany a utřeného česneku. Směs se krásně vsákne a vylepší jejich chuť. Bramborové placky jsou známou českou klasikou, připravovanou mnoha způsoby.
Nejlepší chlebové placky
Placky z jiných kuchyní
Jedny z nejpopulárnějších placek jsou nekvašená moučná tortilla z mexické kuchyně, bramborová tortilla ze Španělska a indické kynuté placky naan. Další z receptů popisují, jak upéct arabský pita chléb.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové kousky v zakysaném těstíčku
Přidáno před 5 hodinami
Pomazánka s Feta sýrem a bylinkami
Přidáno před 8 hodinami
Svítek do polévky s medvědím česnekem a parmezánem
Přidáno před 10 hodinami
Květákové kari s malými, drobnými fazolemi v tomatě
Přidáno před 18 hodinami
Sladký kuskus s jablky a vlašskými ořechy
Přidáno před 19 hodinami
Pikantní buřty na pivu a Moravance
Přidáno 17. 3. 2024 17:09
Přečtěte si Zobrazit více
Jídelníček námořníků na lodích Kryštofa Kolumba: Solené ryby, suchary tvrdé jako kámen i kaše s červy
Holka u plotny radí: Jak na úžasně vláčné čečenské sýrové placky? Jedna přísada vás překvapí!
Zelné placky pečené na pánvi a v troubě. Nejlepší zelňáky podle našich babiček
Komentáře