Holka u plotny radí: Domácí tyčinka Margotka je lepší než ta kupovaná a přípravu zvládne každý
31. 10. 2023 Vaření
Milujete tyčinku Margot? Tak si připravte tuhle podle snadného receptu a už nikdy jinou chtít nebudete. Suroviny jsou k dostání všude a postup je velice jednoduchý.
Hvězda Orionu
Kokosová tyčinka, obalená v mléčné čokoládě, patří mezi legendární cukrovinky z dob socialismu. Vyráběla se tehdy v továrně Orion na pražských Vinohradech, kde se zrodila i spousta jiných nezapomenutelných dobrot.
Mezi jinými třeba Kofila, Ledové kaštany, Milena nebo dětmi tak milované Kočičí jazýčky. Margotka byla vynalezena v roce 1944, těsně před znárodněním továrny a jejím přesunutím do Modřan.
Pamětníci přísahají, že dříve bývala tyčinka lepší, poctivější. Pokud si to myslíte taky, není nic snazšího, než si Margotku vyrobit doma. Je to velice snadné a můžou vám asistovat i děti, bude je to bavit.
Mohlo by vás zajímat
Recept na domácí Margotku
Na domácí tyčinku Margot smíchejte kokosovou mouku, strouhaný kokos, kokosový olej a Salko. Přidejte rozinky (asi půl sáčku) namočené v rumu nebo v čaji a rozmixujte.
Poměry surovin záměrně neuvádím, ale těsto musí být takové konzistence, jako když uděláte třeba linecké, nebo jako když si děti hrají s plastelínou. Musí zkrátka vzniknout tvárná hmota. Když bude moc řídká, přisypávejte kokos, když moc hustá, přidávejte Salko nebo rum (čaj).
Z hmoty vytvarujte tyčinky Margot (jako na fotce) a dejte vychladit. Pak vychlazené tyčinky přelévejte rozpuštěnou čokoládou (použila jsem Lindt, velmi dobře se s ní pracuje), nechte ztuhnout a zabalte do pečicího papíru.
Moje tipy:
- Pro autentičtější chuť se hodí spíš ten rum, já jsem použila čaj, protože byly tyčinky pro děti.
- Kokosová mouka (neplést s moučkou!) je běžně k dostání, 250 g stojí zhruba 45 Kč. Jako kokosová moučka se naopak označuje strouhaný kokos. Na Margotky ale potřebujete obojí.
- V nouzi se kokosová mouka dá nahradit rozemletými piškoty, ale chuť už bude jiná.
- Rozinky namočte do rumu nebo do horkého čaje den předem, Margotka bude šťavnatější.
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Nejoblíbenější recepty z růžičkové kapusty. Proč je nejlepší v zimě?
Sklizeň kapusty Výhodou pěstování růžičkové kapusty je, že dobře snáší mráz, dokonce po přemrznutí získává tu správnou jemnost a chutnost. Růžičky… Číst více
Jak správně uvařit růžičkovou kapustu? Patří mezi nejhodnotnější druhy zeleniny a v kuchyni se vyplatí
Růžičková kapusta má vysoký obsah vitaminů, především A a C, stejně tak minerálů (především vápníku, železa a draslíku. Díky vysokému obsahu živin se… Číst více
Růžičková kapusta: Zkuste ji třeba s parmazánem, nebo zapečenou se sýrem a smetanou!
Někdy se jí také říká bruselská kapustička nebo… Číst více
Sůl nad zlato: Umíte správně solit? Záleží na tom, jestli solíte maso nebo zeleninu
Jak už ukázala slavná pohádka, bez soli by… Číst více
Dokonalé naložení masa zajistí košer sůl. Kolik stojí a proč se vyplatí ji použít při grilování?
Také vždy přemýšlíte, proč se v některých… Číst více
Jak na to, aby sůl ve slánce nezvlhla: Poradíme vám pár triků, díky kterým zůstane sůl sypká
Sůl ve vlhku mokvá a rozpouští se, což je jev, kterému se říká hygroskopie. Sůl ve slánce nebo v netěsných dózách vlhne, pečivo posypané solí je… Číst více
Kdy solit houby při vaření? Každá úprava hub má svá pravidla, která musíme dodržet. Víte, která to jsou?
Houby obsahují spoustu vody a v okamžiku, kdy je osolíme, začne se voda z hub uvolňovat, což v některých případech není žádoucí, ale v jiných zase… Číst více
Růžičková kapusta je nenáročná zelenina, kterou můžete sklízet i v mrazech. Před škůdci ji ochrání postřik a odstraňování plevele
Růžičková kapusta je jedna z mála zelenin, které… Číst více
Mleté koule s růžičkovou kapustou z horkovzdušné fritézy: Báječně štavnaté jídlo, které je hotové za chvíli
Masové koule z mletého masa s růžičkovou kapustou… Číst více
Karbanátky z růžičkové kapusty: Šťavnaté kapustičky ve směsi ochuceného masa doladí k dokonalosti pikantní omáčka
Na růžičkovou kapustu se někdy zapomíná, a to je… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Margotková kolečka: Výtečné slepované cukroví úchvatně voní kokosem a čokoládou
7 receptů na včelí úlky: Toto nepečené cukroví chutná naprosto báječně
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rajská omáčka z rajských
Přidáno před 11 hodinami
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 20 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 23 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Přečtěte si Zobrazit více
Retro sladkost z čokolády: Kočičí jazýčky byly hitem dvacátých let a milujeme je dodnes
Honzovy buchty: Klasika, která nikdy neomrzí. Poradíme, jak je upéct se skvělou náplní
Karolina Světlá si pochutnávala na specialitách z Podještědí: Vařilo se kyselo s chlebovým kváskem nebo carapanda