Růžičková kapusta je nenáročná zelenina, kterou můžete sklízet i v mrazech. Před škůdci ji ochrání postřik a odstraňování plevele
8. 7. 2023 Zahrada
Růžičková kapusta je jedna z mála zelenin, které vydrží i přes zimu na záhonu a vy je můžete kdykoli použít do vaření. Pokud přemýšlíte, co ještě by šlo vysadit, tak už neváhejte a dejte se do sázení. Jak na to, a co tedy růžičková kapusta vyžaduje?
Sázíme růžičkové kapusty
Růžičková kapusta by zasloužila jistě více pozornosti, a to zejména proto, že je to zelenina otužilá, kterou můžete nechat na záhoně a sklízet postupně dle potřeby i dlouho do zimy. Velmi dobře snáší mrazy až do -15°C a i po přemrznutí bývají růžičky jemné a chutné. Je to poměrně mladá zelenina, ještě během 18. století se nepoužívala, až na začátku 19. století se s ní setkáváme ve Francii pod názvem růžičková, brabantská nebo tisícihlavá na dlouhém košťálu. Na našem území se s ní potkáváme od poloviny 19. století jako se zelníčkem či kapustou pupencovou. Růžičková kapusta se rozšířila především v zemí střední a severozápadní Evropy.
Vegetační doba kapusty růžičkové je poměrně dlouhá a s předpěstováním je třeba začít brzy zjara. Teď je čas na sazenice, které se stále dají zakoupit v zahradnictví a ještě je skvělá doba vysazovat ven do záhonů. Vhodnou předplodinou jsou špenát, pór, raný hrášek či ředkvičky. Máte-li tedy sklizeno, tak využijte záhon pro růžičkou kapustu.
Mohlo by vás zajímat
Ideální parťák do záhonu
Kapusta nemá moc nároků, preferuje radši vlhčí půdy s dostatkem živin. Vysazuje se ideálně do vzdálenosti 60 cm od sebe a hodně hluboko, ideálně sazenice ještě během sezóny přihrneme. Ve smíšené výsadbě jim bude skvěle ve společnosti okurek, kde si mohou vzájemně být k užitku – mohou tvořit ochranu proti větru. Výhodná kombinace je i s keříčkovými fazolkami, těm může stejně jako okurkám dělat ochranu před nepříjemným větrem. Růžiček se na jedné rostlině vyvíjí 26–55. Vývin růžiček můžeme podpořit tím, že koncem srpna vyřízneme rostlinám terminální vrchol. Listy však neodlamujeme, růžičky by se pak více otevíraly. Běžně se růžičkové kapusty pěstují v zelené variantě, ovšem jsou k dostání i červené až nafialovělé verze (Rubine -červené jsou jen růžičky zvenku, uvnitř zelené a vařením se červená barva dočista ztrácí.)
Ochrana před škůdci
Celou výsadbu vám mohou během pár dní zničit dřepčíci. Ti si rádi pochutnají na košťálové zelenině a kromě kapust poničí i kedlubny a mají moc rádi i lichořeřišnici. Poznáte je tak, že do čepelí listů vyžírají jamky nebo dírky 2-3 mm velké a na rostlinkách uvidíte tyto malé skákavé potvory, které dokáží zničit celý záhon. Mechanicky se jich nejde zbavit, pomohou lepové desky, dřepčíci mají rádi žlutou barvu a zachytíte jich hodně, ovšem nikdy ne všechny. Pomáhá také kropení vodou. Ovšem když se přemnoží, tak už je třeba sáhnout po nějaké chemii. Potrápit vás mohou také housenky bělásků (dobré je ničit mechanicky už vajíčka, která jsou nakladena na spodní straně listu). Během letních měsíců se také mohou intenzivně množit mšice. Dokáží sáním poničit rostlinky (ty následně zakrňují) a přenášet i virové choroby. Můžete zkusit nějaké přírodní triky, jako jsou postřiky z výluhu kopřiv, příp. sáhnout po ekologických či chemických prostředcích na jejich likvidaci. Různým nemocněním se dá předejít i vhodnými postupy – střídání jednotlivých plodin na záhoncích, čištění záhonů od plevele, který bývá přenašečem chorob, příp. ničením košťálovin napadených nádorovitostí spálením, nikoli kompostováním.
Zdroje informací:
Příručka Rady drobným pěstitelům ovoce a zeleniny, Sedliská B.
Kniha Zelenina na zahrádce, Dolejší A.
Kniha Košťálová zelenina, Vlček F. a kol.
Kniha Chemie na zahrádce, Zakopal – Šedivý a kol.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Byliny v kuchyni: Jak snadno vypěstovat pažitku? Vitamínová bomba u vás nesmí chybět
Jaro je v plném proudu, a to volá po pěstování… Číst více
Mýty vs. fakta: Je zdravé jíst vajíčka? A kolik denně je akorát?
Mnoho z nás si nedokáže dobrou snídani bez… Číst více
Byliny v kuchyni: Lipový čaj pomáhá při horkosti. Kdy sbírat květy, aby byly nejúčinnější?
Lípa je českým národním stromem, kterému se dříve… Číst více
Byliny v kuchyni: Vyrobte si karmelitánské kapky z meduňky! Zmírní bolesti i depresi
Máte pocit, že nestíháte, jste ve stresu a nevíte… Číst více
Pravda o sádle: Výživová specialistka vysvětluje, proč se tuků nemáme bát a jak je to s neslavným cholesterolem
Sádlo se na několik let ocitlo v nemilosti… Číst více
Jaký tuk se hodí na přípravu jíšky? Máme několik možností
Tuk přidá do pokrmu vlastní chuť, proto ho vybírejte hlavně podle druhu pokrmu, který připravujete a podle výsledné chuti, kterou má mít. Mezi… Číst více
Na čem smažit bramboráky? Jedině na sádle budou chutnat jako ty od babičky
Bramboráky byly dříve jídlem chudých, dnes jsou však oblíbeným jídlem všech. Kdo by neměl rád jejich křupavé okraje. Jenže jak na to? Odpověď je… Číst více
Kokosový olej
Kokosový olej (viz kokosový ořech) našel uplatnění v potravinářství, lékařství i průmyslu. Za studena lisovaný kokosový olej má vysoký obsah… Číst více
Palmový olej
Palmový olej se lisuje z oplodí palmy olejné. Získává se z dužiny plodů. Z oddělených jader těchto plodů se získává i jiný typ oleje, tzv.… Číst více
Řepkový olej
Řepkový olej se získává z rostliny řepky olejné. Všichni znají kvetoucí lány žluté řepky, z jejichž semen se lisuje. Získaný olej se používá do mnoha… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Růžičková kapusta: Zkuste ji třeba s parmazánem, nebo zapečenou se sýrem a smetanou!
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Hlávková, růžičková, kadeřavá: Kterou kapustu můžete jíst i zasyrova a která se hodí do bramborové kaše?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 3 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 7 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Co vysadit na jednom záhonku? Máta je skvělý parťák k bramborům, česnek chrání před plísněmi a rajčatům to vedle okurek nesvědčí
Jak podpořit růst rostlin na zahradě? Banánový „drink“, zelené hnojení nebo zkvašené kopřivy udělají na záhonku úplné divy