Hubnutí žen po padesátce má svá pravidla, říká Margit Slimáková. Nejvíce škodí opakované diety, varuje expertka
18. 1. 2024 Rozhovory a reportáže
Hubnutí je v prvních týdnech nového roku vždy žhavým tématem. Pro ženy po padesátce se ovšem nejedná o problém, který řeší jen chvíli po Vánocích, ale dlouhodobě. Specialistka na zdravotní prevenci a výživu Margit Slimáková v rozhovoru pro Toprecepty.cz vysvětluje, jak se jde úspěšně poprat s váhou i v tomto věku, jaké potraviny je třeba zařadit do jídelníčku i proč absolutně vynechat alkohol.
Nastartování metabolismu a hubnutí
Podle PharmDr. Margit Slimákové je při hubnutí důležité si uvědomit několik základních věcí, včetně toho, že se nejedná o jednoduchý proces, který je spojen pouze s jídlem a pohybem. Jak v rozhovoru pro Toprecepty.cz naznačila, důležitá je i psychická pohoda, omezení některých zlozvyků či nezdravých diet.
Mohlo by vás zajímat
Říká se, že hubnutí žen po padesátce je obtížnější. Je to skutečně tak?
Ano, ale z jiných příčin, než se obvykle myslí. Změny v hormonech nemusí být základem nárůstu naší hmotnosti. Mnohem běžnější je nárůst váhy s postupným ukládáním našich hříchů – tedy nezdravého jedení, omezování pohybu a opakování diet, po kterých dlouhodobě spíš přibíráme.
V důsledku roků nezdravé stravy a žití pak postupně dochází k budování inzulinové rezistence a odbourávání svalové tkáně. Oba tyto stavy jen nárůst hmotnosti dále zvyšují.
Jaký vliv mají podle vás hormony, ubývání estrogenu a menopauza?
Estrogen je hlavní ženský pohlavní hormon. Jeho hladina začne stoupat v pubertě a s postupujícím věkem jeho produkce klesá. Tento hormon také pomáhá regulovat metabolismus a tělesnou hmotnost, a proto mohou jeho nízké hladiny provázející menopauzu podporovat nárůst hmotnosti.
Pro úplně všechny z nás platí základní pravidlo zdravé výživy, a to je jíst skutečné jídlo, tedy potraviny základní a minimálně zpracované, které dodávají dostatek živin, zasytí a vyživí, ale nepřejídáme se s nimi. Při sestavování jídel je pak rozumné jako první dávat kvalitní zdroj bílkovin a vždy dostatek zeleniny.
Bílkoviny hlavně proto, že poskytují nejvyšší pocit sytosti (tedy omezují potřebu přejídat se) a zajišťují udržení svalové hmoty. Na gram hmotnosti jsou výživově nejpřínosnější bílkoviny ze živočišných zdrojů, tedy vejce, ryby, maso, zakysané mléčné produkty, ale skvělé i luštěniny, ořechy a semínka.
Pomůže při hubnutí počítání kalorií a živin obecně? Jsou na to i speciální aplikace...
Ne, určitě ne. Zapomeňme na sledování zdraví a zdravé hmotnosti přes čísla. Nastavujme si stravu, která nám prospívá a chutná. Jen takovouto zvládneme dlouhodobě dodržovat a může skutečně prospívat. Na zdravé stravě a žití pak každé tělo v pohodě najde svoji správnou hmotnost, i bez toho, že bychom jej jakkoliv kontrolovali.
Klientům zpravidla doporučuji brát zlepšování výživy jako dobrodružnou cestu, kdy testujeme a vytváříme svůj zdravý životní styl, namísto sledování jakýchkoliv cizích režimů a čísel na přístrojích. Musíme se naučit vnímat potřeby svého těla a respektovat jej. Namísto hlídání se a omezování si užívat to nejprospěšnější jídlo a být v pohodě.
Samozřejmě, vede k uvolňování kortizolu a ten při chronickém navýšení zvyšuje odbourávání svalové hmoty, oslabuje imunitu a hlavně zde podporuje ukládání tuků. Řešením není odbourání stresu, ale jeho balancování s pohodou, odpočinkem, kdy hladina kortizolu poklesne.
Metabolismus je dán geneticky a poté zejména tím, co jíme a jak se hýbeme. Zpomaluje jej opakované nepřirozené „dietování“, naše nečinnost a s ní spojený nedostatek svalů, které jsou metabolicky aktivní tkání. To se však dá změnit v padesáti, nikdy totiž není pozdě začít zdravěji jíst a žít. Ale samozřejmě roky nezdravých návyků dělají změny obtížnějšími.
Hodně se vedou debaty o přerušovaném půstu. Je vodný pro ženy nad 50 let?
Všem prospěje omezení aktuálně běžného přejídání se. Někdo může vynechat svačinky a jíst jen 3x denně, jiný vyzkoušet přerušovaný půst, což může znamenat i jen hodinové posunutí snídaně na později nebo večeře na dříve. Zjednodušeně, všem prospěje omezit naše nekonečné celodenní a noční pojídání, tedy i ženám, a to i v menopauze.
Vše uvedené, včetně cirkadiálního rytmu, což je denní biologický rytmus, která spolurozhoduje o změnách v tělesné teplotě, naší aktivitě, uvolňování hormonů, má vliv obrovský, a to v každém věku. Zasahuje to do uvolňování hormonů, jako třeba kortizolu, leptinu a ghrelinu a ty spolurozhodují i o ukládání tuků, našem pocitu zasycení nebo hladu. Proto jsou pro zdraví a zdravou štíhlost vedle skutečného jídla nezbytné i dostatek spánku, pohybu, pobytu venku, pohody, slunce, přírody a přátel.
Je něco, z jídla a pití, čemu by se padesátnice měly vyhýbat obloukem?
Úplně stejně jako kdokoliv jiný, by se měly vyhýbat vysoce průmyslově zpracovaným produktům.
Když se intenzivně řeší hmotnost, tak vždy prospěje o něco více zeleniny a bílkovin, ty totiž dodávají živiny, které potřebujeme. Bílkoviny zejména pro podporu svalové tkáně a zelenina v podobě vlákniny pro podporu zdravého mikrobiomu.
Co káva a alkohol? Jak moc obojí vadí?
Káva naprosté většině z nás prospívá a jediná potíž s ní může být jen možné narušení spánku. Tento problém je snadno řešitelný, a to tak, že si kávu dáváme jen dopoledne, nebo do času, kdy nezasahuje do našeho spánku.
To je však třeba vyzkoušet individuálně. Později pak můžeme jen kávu bez kofeinu. Alkohol škodí, a to i v dříve propagovaném mírném množství. Za mě jen zcela výjimečně a v minimálních dávkách, když nemusíme, tak raději bez.
Můžeme si do kávy přidat lžičku cukru, nebo to vadí?
Vadí, cukry v nápojích jsou to nejhorší, protože nejrychleji přecházejí do krve, a tak i vedou k nejrychlejšímu uvolnění hormonu inzulinu se všemi metabolickými důsledky. Jediným správným řešením je nápoje nesladit.
Náš tip: Vyzkoušejte dietní salát z červené řepy podle našeho videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Rady pro perfektní domácí kimchi: Výroba přírodního probiotika stojí jen pár korun
Chladné počasí přímo vyzývá k nakopnutí organismu… Číst více
Oslavte mezinárodní den mrkve! Proč je dobrá pro oči a nevhodná pro miminka?
Pokud máte rádi mrkev, dnes je váš den! Na 4.… Číst více
Znáte kvašenou specialitu kimchi? Připravte si ji doma snadno a levně a bacily se vám vyhnou!
Kimchi je tak trochu symbolem korejské kuchyně.… Číst více
Kimchi: Do vitaminy nabité korejské varianty kysaného zelí patří mrkev i ředkev a pikantní chuť dodá speciální pasta
V podzimních a zimních měsících je třeba… Číst více
7 nejlepších receptů na krémovou polévku. Jaké je jejich tajemství?
Oblíbené krémové polévky Zeleninu do všech krémových polévek buď nejprve osmahneme na tuku nebo ji rovnou vaříme ve vodě, případně ve vývaru.… Číst více
Hrnec, nebo časovaná bomba? První "papiňák" sloužil alchymistům k výrobě zlata
Brambory uvařené za pět minut, hovězí maso do… Číst více
Mrkev místo cigarety. Jak vám jídlo může pomoct přestat s kouřením?
Předsevzali jste si, že v novém roce přestanete… Číst více
Acidofilní mléko vs. kefír: Jak se od sebe liší a co je k čemu dobré?
Jednou z výhod moderní doby je, že ve velkých… Číst více
Podzimní kořenová zelenina: Jaké jsou možnosti využití
Kořenová zelenina Začíná barevný podzim a kořenová zelenina k němu neodmyslitelně patří. Je to zelenina pěstovaná kvůli svým podzemním částem,… Číst více
Skvělá chuť zeleniny v pomazánkách
Co si dnes namažeme? Základem našeho každodenního jídelníčku je často chléb a jiné pečivo. Proto nás stále doprovází otázka, co si dnes namažeme.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Bílá zelňačka s koprem: Ve vydatné polévce nechybí brambory, výraznou chuť jí dá kopr, ale musí se přidat ve správnou chvíli
VIDEO: Eliška testuje veganské restaurace v Praze. Tlačenka bez masa, nekachna i veganský koblížek stojí za ochutnání
Holka u plotny radí: Ořechový chlebíček s bílou čokoládou je vláčný díky jogurtu a chuť dodá i pomerančová kůra
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 2 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 5 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Princ William neobědvá a hlad zahání sušenkami, večer pak často „ujíždí“ na pečeném kuřeti a vyhýbá se pálivému jídlu
Peče celá země: Jak připravit dokonalý slaný dort? Podle těchto tipů jej zvládne každý, stačí jen toustový chléb a trocha fantazie
Nastavovaná kaše: Klasické staročeské jídlo z brambor a krup voní majoránkou, skvěle se hodí i jako příloha k uzenému masu