Ženy v rámci hubnutí jedí málo, překvapuje odborník na výživu Pavel Suchánek. Chce to hlavně přidat bílkoviny, radí
21. 2. 2024 Rozhovory a reportáže
Hubnutí, které jsme si dali jako předsevzetí do nového roku, v těchto dnech zažívá křest ohněm. Právě druhá polovina února totiž bývá zlomovou zkouškou naší vůle. V rozhovoru s odborníkem na výživu, RNDR. Pavlem Suchánkem, Toprecepty.cz zjišťovaly, na co při hubnutí nejvíce dbát i kde jsou největší úskalí zejména pro ženy, které se obvykle pouští do neustálých diet.
Jak hubnout doma
Doporučení RNDr. Pavla Suchánka, odborného garanta nutričních poraden FitBee, si vyzkoušeli převést do praxe i soutěžící v pořadu FTV Prima Hubne celá vesnice. Za Toprecepty.cz jsme se renomovaného lékaře zeptali na několik věcí, které by mohly zajímat každého, kdo se do hubnutí pustí bez asistence odborníka.
Mohlo by vás zajímat
Parta může pomoci
Pane doktore, hubnutí v televizi se zkoušelo již několikrát (Jste to, co jíte, Tlouštíci…), jaký na něj máte názor? Vydrží lidé i potom, co zmizí kamery?
Záleží na motivaci, ale my jsme si už vyzkoušeli, jak naši soutěžící pokračují, udělali jsme kontrolu po půl roce a většina z nich si dosažené výsledky udržela, nebo se ještě posunuli dále, k lepším výsledkům.
Byl pro vás jako odborníka pořad Hubne celá vesnice i jakousi studií lidského chování při hubnutí v kolektivu?
Je velmi zajímavé sledovat, jak může efekt pozitivně naladěné party pomoci překonat složité období při hubnutí, kdy se hmotnost nějakou dobu nemění, člověk je unavený, nezvládá fyzickou zátěž. Parta pak pomůže vše překonat, zavládnout a vrátit se na „koleje“ a do režimu.
Dokážete poznat na první pohled, kdo zhubnout dokáže, kdo se bude snažit zbytečně a s kým ani nemá cenu začínat?
To neumím, ale po podrobnějším rozhovoru jsem schopen s jistou pravděpodobností odhadnout, s kým to bude „pohoda“ a s kým to bude „robota“ (smích). Ale v případě pořadu Hubne celá vesnice mě pár lidí velmi příjemně překvapilo, to musím uznat. Hlavně svým přístupem, schopností změny a zaujetím.
Jak začít
Myslíte, že se podobně dokáží „hecnout“ i lidé, kteří si dávají hubnutí jako předsevzetí do nového roku, nebo v rámci předvelikonočního půstu? Jaký je podle vás jsou nejlepší způsob, jak začít?
Prvním krokem je zhodnocení aktuálního stavu a stanovení reálných a splnitelných cílů, které budou dostatečně časově blízko. Pak je nutná evidence stravy a pitného režimu, aby bylo jasné, kde jsou chyby, rezervy a podobně. A pak nastavení pravidelnosti v jídelníčku, to je velmi, velmi důležité. Důležité je i neodkládat start změny, ale zároveň to „nepřepálit“. Tedy pravidelnost, kvalita a kvantita. Takhle za sebou by to mělo jít.
Mezi naše čtenářky patří mnoho žen po padesátce. Jaké změny by tyto dámy měly zavést do svého stravovacího režimu, aby podpořily zdravé hubnutí s ohledem na změny metabolismu?
Asi vás překvapím, ale jíst především dostatečné množství bílkovin a energie. Opakovaně se nám potvrdilo, že zejména ženy v rámci hubnutí jí velmi málo, výrazně méně, než je potřeba. A to samé platí i pro bílkoviny, které mimo jiné odpovídají za rychlost metabolismu.
Jaký je váš názor na rychlé hubnutí, po kterém často ženy sahají? Jsou nějaké rychlé diety, které byste považoval za zdravé a udržitelné, nebo je lepší zaměřit se na pomalejší a postupnější úbytek hmotnosti?
Rychlé hubnutí většinou vede k jojo efektu, osobně nejlépe mi vychází hubnutí na základě velmi podrobného rozboru krve a tělesného složení, s názvem Metabolic balance. V tomto případě jde o celkovou a trvalou změnu životního stylu, směrem k výrazně zdravějšímu.
V čem konkrétně tenhle postup spočívá?
Nejde jen o krátkodobou změnu stravy, ale celoživotní trvalou změnu, která bez jakýchkoliv doplňků stravy nebo „zázračných“ pilulek skvěle léčí například vysoký krevní tlak, vysokou hladinu cholesterolu, nebo cukrovku. Jde o léčebnou výživu a hubnutí je její součástí.
Hlavní je zřejmě i zde dodržovat nastavený režim, což pro mnohé bývá složité. Jaké jsou nejčastější chyby, kterých se lidé dopouštějí při snaze zhubnout?
Kladou si nereálné cíle, nejí dostatečné množství bílkovin a energie, nezlepšují si náladu rozumným množstvím pohybu. Navíc na začátku neprovedou měření tělesného složení a výpočet potřebného množství živin a energie. To je podle mě stěžejní.
Náš tip: Pokud také „hubnete“, vyzkoušejte skvělý salát z červené řepy podle našeho videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Rady pro perfektní domácí kimchi: Výroba přírodního probiotika stojí jen pár korun
Chladné počasí přímo vyzývá k nakopnutí organismu… Číst více
Oslavte mezinárodní den mrkve! Proč je dobrá pro oči a nevhodná pro miminka?
Pokud máte rádi mrkev, dnes je váš den! Na 4.… Číst více
Znáte kvašenou specialitu kimchi? Připravte si ji doma snadno a levně a bacily se vám vyhnou!
Kimchi je tak trochu symbolem korejské kuchyně.… Číst více
Kimchi: Do vitaminy nabité korejské varianty kysaného zelí patří mrkev i ředkev a pikantní chuť dodá speciální pasta
V podzimních a zimních měsících je třeba… Číst více
7 nejlepších receptů na krémovou polévku. Jaké je jejich tajemství?
Oblíbené krémové polévky Zeleninu do všech krémových polévek buď nejprve osmahneme na tuku nebo ji rovnou vaříme ve vodě, případně ve vývaru.… Číst více
Hrnec, nebo časovaná bomba? První "papiňák" sloužil alchymistům k výrobě zlata
Brambory uvařené za pět minut, hovězí maso do… Číst více
Mrkev místo cigarety. Jak vám jídlo může pomoct přestat s kouřením?
Předsevzali jste si, že v novém roce přestanete… Číst více
Acidofilní mléko vs. kefír: Jak se od sebe liší a co je k čemu dobré?
Jednou z výhod moderní doby je, že ve velkých… Číst více
Podzimní kořenová zelenina: Jaké jsou možnosti využití
Kořenová zelenina Začíná barevný podzim a kořenová zelenina k němu neodmyslitelně patří. Je to zelenina pěstovaná kvůli svým podzemním částem,… Číst více
Skvělá chuť zeleniny v pomazánkách
Co si dnes namažeme? Základem našeho každodenního jídelníčku je často chléb a jiné pečivo. Proto nás stále doprovází otázka, co si dnes namažeme.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Náš život s celiakií aneb O lepku v hranolkách, nepovedené čočkové polévce i parádní zmrzlině
Žižkovské pivobraní na Parukářce: Lívanec za 30 Kč a pivo od 40 Kč lákají i přes nepřízeň počasí
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 2 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 5 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Recepty z českých filmů: Nadýchaná a rychlá bublanina paní Mráčkové skvěle chutná s jahodami
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů