Teď vaří děda: Vepřový řízek v česnekovo-sýrovém těstíčku je šťavnatý a krásně voní česnekem
2. 5. 2024 Vaření
Jak vaří děda, kterému je 80 let, profesí byl kuchař a jako učeň začínal ve svých 14 letech? Pojďte se s námi podívat na příběh i recepty Josefa Senohrábka, který se rozhodl své kuchařské zkušenosti sdílet se čtenáři webu Toprecepty.cz. Tentokrát se s vámi podělí o recept na parádní řízek.
Kuchařem 66 let
O příběhu Josefa Senohrábka, kuchaře, který vaření zasvětil celý svůj život, jsme psali už minule. Připomeňme jen, že do učení na tříletý obor kuchař-číšník nastoupil již v roce 1958, praxi měl pak v mnoha slavných hotelích a restauracích, mimo jiné vařil i v dříve slavné čínské restauraci ve Vodičkově ulici nebo v restauraci Moskva na Příkopech.
Po boku stál i a učil se i od kuchařského mistra Viléma Vrabce. Poté se rozhodl, jak sám říká „přejít z luxusu na obyčejnou práci k Jednotě".
„Dostal jsem restauraci u silnice a začal vařit pro šoféry. Rozneslo se to tak, že jsem se nezastavil. Ve čtyři ráno do kuchyně a v sedm hodin už kluci stavěli na polévku a guláš s rohlíkem," směje se Josef, který už je sice dávno v důchodu, ale rád s láskou a se svou ženou vaří dodnes.
Pro čtenáře webu Toprecepty v našem druhém síle seriálu Teď vaří děda představuje šťavnatý vepřový řízek v těstíčku.
Mohlo by vás zajímat
Vepřový řízek v česnekovém těstíčku
Recept necháváme v původním znění, tak jak jej Josef napsal do facebookové skupiny Skromné vaření a pečení pro každého, kam se přidal loni a kde jsme jej potkali i my. A teď už necháme vyprávět samotného kuchaře...
Podle mého jednoho jednoho šéfa přidám moudrost. Přemýšlej a snaž se lidi potěšit. Zeptal jsem se, jak nejlépe, a on řekl, že poctivým jídlem a úpravou. Lidé jedí nejdříve očima. Vše, co můžeš rozdělit a upravit, to udělej. No a tak jsem smažíval sýr ve dvou kusech na porci, a řízky. Gramáž stejná, ale porce od pohledu velké. Uvidíte.
Na vepřový řízek v česnekovo-sýrovém těstíčku budete potřebovat: 2 řízky z křížové kosti, rozpůlené na 4 kusy, dále 2 vejce, půl lžičky česnekové pasty, 2 polévkové lžíce strouhaného sýra, 2 polévkové lžíce hladké mouky, mléko jen podle potřeby, sůl, lžíci polohrubé mouky a olej.
Řízky naklepeme, rozpůlíme a osolíme. Protáhneme polohrubou moukou, aby nám drželo těstíčko.
Všechny suroviny na těstíčko smícháme a mělo by se nám podařit těstíčko asi jako na lívance. Řízky dáme do těstíčka, nejdříve jeden a zkusíme ho vyndat. Když těstíčko drží začínáme smažit, ale trochu pomaleji. Těstíčko je brzy hotové, tak pomalu, aby se nám vše prosmažilo.
K tomu jsem udělal fofr salát. Jen tři vařená vejce, tři větší brambory uvařené, 1/4 cibule, 1 sterilovanou okurku, jarní cibulku hrstku, lžíci hořčice, sůl, pepř a zakysanou smetanu doplněnou jednou lžící majonézy.
Něco navíc: Na postup přípravy se můžete podívat do naší fotogalerie:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Teď vaří děda: Vepřový řízek v česnekovo-sýrovém těstíčku je šťavnatý a krásně voní česnekem
Tekutý houbový extrakt dodá vašim pokrmům silnou chuť čerstvých hub. Poradíme, jak ho připravit
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rajská omáčka z rajských
Přidáno před 10 hodinami
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 19 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 22 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Přečtěte si Zobrazit více
Vařil pro krále i prezidenty, teď má food truck: Je tam víc svobody a není to takový žrout času, říká Radek Příhonský
Karolina Světlá si pochutnávala na specialitách z Podještědí: Vařilo se kyselo s chlebovým kváskem nebo carapanda
Mistr studené kuchyně Vilém Vrabec: Poznejte životní dráhu kuchaře, který učil i Vlastu Buriana