Den párků v rohlíku
Národní den
Párek v rohlíku patří mezi oblíbené svačinky, které si dopřáváme obvykle na různých akcích či na nádražích. V oblibě ho mají i děti. Den této české varianty amerického hot dogu, od kterého se mnohém liší, najdete v kalendáři pod datem 19. července.
Párek v rohlíku je typický pokrm rychlého občerstvení. Sestává z ohřátého párku, který může být též grilovaný a pečiva, do kterého je uzenina vložená. Nutno říci, že naproti hot dogu, se pečivo v tomto případě nenařezává, nýbrž se z něj odstraňuje jedna ze špiček. Do zbytku pečiva se pak udělá díra, v domácích podmínkách obvykle vařečkou, ve fastfoodech pak rozpékacím trnem. Párek v rohlíku se obvykle podává s hořčicí nebo kečupem.
Mohlo by vás zajímat
Historie párku v rohlíku v České republice
U nás se párek v rohlíku měl začít prodávat v roce 1972, kdy u jeho zrodu stál českobudějovický řezník Václav Masopust, který se s tímto pokrmem setkal během dovolené ve Španělsku. Ve svém podniku začal párek v rohlíku nabízet pod názvem pikador, což je označení pro zápasníky s býky. Na našem webu se můžete podívat, jak připravit třeba celozrnné rohlíky s párkem.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den párků v rohlíku?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 5 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 8 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Buchty po ránu: Brownies cheesecake podle Josefa Maršálka jsou krásně vláčné a překvapí netradiční chutí a vůní