Co je omládek a kam jej použít? Chuť pečiva dovede povýšit k dokonalosti
Co je omládek
Omládek je drožďový kvásek, díky kterému můžeme v receptu použít menší množství kvasnic a kvasinky v těstě mají lepší rozjezd.
Těsto s omládkem je jiné, jakoby přeplněné vzdušnými bublinkami, lépe a více kyne a také pečivo je mnohem nadýchanější. Pokud pečivo zbyde do druhého dne, je chutnější, než to bez omládku a vůbec není cítit droždím.
Kam omládek použít?
Pro dokonalé vykynutí těsta s vysokým obsahem tuku a cukru jako jsou vánočky či kynuté bábovky, pro nadýchanější domácí rohlíky a housky nebo pro dochucení chlebového těsta je omládek takřka nezbytný. S omládkem tohle všechno pečivo chuťově posunete o kus výše, uvidíte!
Jak omládek používat?
Máte obavy do svých receptů omládek vřadit? Nebojte se, u každého receptu s omládkem je přesný postup popsán. Obecně platí, že na výrobu omládku použijeme asi 40 % tekutin z recepturních surovin a kromě droždí a sladidla (medu nebo sladového výtažku - sladěnky) ještě asi 25 % mouky (také z přichystaného, odváženého množství). Např. v receptu z 500 g mouky bude omládek ze 100 g vlažné vody, 130 g mouky, všeho droždí a lžičky medu nebo sladěnky.
Všechny suroviny na omládek spolu dobře promícháme do hladkého těstíčka, zakryjeme proti osychání a necháme 45-60 minut kynout. K hotovému omládku přidáme zbytek všech surovin a uhněteme těsto, se kterým už dále pracujeme stejně, jako s jinými kynutými těsty.
Na pečivu s omládkem si můžete vyzkoušet pravidlo, že díky delšímu prokvašení části mouky (použité v omládku) se dá dosáhnout nesrovnatelně lepší chuti i vůně pečiva. Právě prot kdysi řemeslní pekaři omládek pravidelně používali při pečení, ale ve zrychlující se době, kdy se počítá každá minuta navíc, kvašení s omládkem bylo nahraženo chemií (tzv. zlepšujícími přípravky), které jsou dnes do pečiva přidávány.
Takto si i dnes můžete doma díky omládku upéct úžasné pečivo sami a bez chemie!
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 16 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 19 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno před 22 hodinami
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 23 hodinami
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno 16. 5. 2024 08:51
Přečtěte si Zobrazit více
Pečeme s Ivou: Úžasnou, máslem vonící vánočku dokáže upéct každý z nás! Stačí se držet tohoto vyzkoušeného receptu
Pečeme s Ivou: Bagety s tmavou střídou jsou nadýchané a voňavé. Výborné jako příloha nebo podklad na jednohubky
Pečeme s Ivou: Snadné farmářské bagety s celozrnnou moukou jsou krásně nadýchané a po ochutnání si je zamiluje celá rodina
Komentáře
12. 2. 2024 18:26
14. 9. 2023 09:13
Zkuste někdy udělat těsto opravdu s omládkem, a uvidíte ten výsledek!
27. 7. 2022 17:28