Kynutá bábovka

Merylas Kuchařka: Merylas

Moučníky , Bábovky, Kynuté 13 názorů

Suroviny

260 ml vlažného mléka
1 lžíce rumu
citrónová kůra nebo trochu aroma Dr. Oetker
2 žloutky
120 g povoleného másla nebo jiného tuku
500 g polohrubé mouky
špetka soli
100 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
25 g čerstvého droždí nebo 2 lžičky sušeného
100 g směsi sekaných oříšků
rozinek
kandovaného ovoce
trochu másla nebo jiného tuku a trochu hrubé mouky na vymazání a vysypání formy
Recept si zatím oblíbilo 12 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Kynuté těsto nejlépe připravíme v domácí pekárně. Nejdříve do nádoby pekárny dáme tekuté ingredience, pak sypké, nakonec na povrch rozdrobíme čerstvé droždí. Pokud použijeme sušené, tak to smícháme s moukou. Směs oříšků, rozinek a kandovaného ovoce přidáme po zvukovém signálu. Těsto je spíš řidší. Kdo domácí pekárnu nevlastní, tak bude postupovat běžným způsobem. Směs oříšků, rozinek a kandovaného ovoce se opět přidá až úplně nakonec do vypracovaného těsta.

  2. Ihned po vypracování dáme těsto do větší bábovkové formy, kterou jsme vymazali tukem a vysypali hrubou moukou.

  3. Přikryjeme utěrkou a necháme zhruba hodinu kynout - záleží na teplotě.

  4. Pak vložíme do trouby předehřáté na 180°C, po 10 minutách teplotu snížíme na 160 - 170°C a pečeme ještě zhruba 40 - 45 minut. Pokud bábovka shora více tmavne, tak formu překryjeme kouskem alobalu, nebo můžeme použít i kousek papíru na pečení. Čas pečení je orientační, záleží jak na troubě, tak i na použité formě. Já pekla v hrubostěnné keramické a tam se peče déle.

  5. Upečenou bábovku vyklopíme a necháme vychladnout.

Poznámka

Jak na kynuté těsto bez domácí pekárny: https://www.toprecepty.cz/recept/24963-jak-na-vyro...

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 95 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Kynutá bábovka

  • Merylas Merylas(autor receptu)

    FreddyHonza: Prvních 10 minut na 180°C a pak teplotu snížit na 160 - 170°C. Pokud by shora během pečení více ztmavla, tak přikrýt kouskem alobalu nebo papírem na pečení. A doba pečení je orientační, záleží i na formě. Já tuhle pekla v hrubostěnné keramické, takže se peče déle. Vše ještě dopíšu přímo do receptu, v době vložení receptu jsem ještě měla plynovou troubu. :-K

    Odpovědět

  • FreddyHonza FreddyHonza

    Mám dotaz na jakou teplotu? Děkuji Honza

    Odpovědět

  • Marietta Marietta

    Výborná bábovka.

    Odpovědět

  • Klárka Klárka(neregistrovaná)

    Bábovka je výborná! Myslím, že jsem nikdy nejedla lepší.:-8 :-K

    Odpovědět

  • Pajaja Pajaja

    Krásná bábovička! Kynutou jsem ještě nedělala, ale dlouho už bych chtěla. Zeptám se, Merylas: vejde se toto množství z 500 g mouky do normální velikosti bábovky? Nebo musí být nějaká větší? Já jen, aby mi to při kynutí neuteklo z té formy. . . :-))
    Jinak ode mne určitě :yes::-K+

    Odpovědět

  • Merylas Merylas(autor receptu)

    BILKOVAI: Děkuji:-8

    Odpovědět

  • BILKOVAI BILKOVAI

    Krásná bábovka. Já taky nemám dobré zkušenosti s pečením sladkých jídel v pekárně. Připadalo mi to těsto vždy takové hutné, málo nadýchané.Nevím, kde jsem dělala chybu:-8 Tak jsem to vzdala a teď už nechám v pekárně jenom zadělat těsto a zbytek dodělá trouba;-)Bábovečka je vydařená a zaslouží obodovat:-))...+1:yes:

    Odpovědět

  • Merylas Merylas(autor receptu)

    andakomar: Tak to jsem ráda, že chutná;-):-K Já ji ještě v pekárně nepekla, jen ji tam zadělávám. Nějak nemám dobré zkušenostu se sladkým pečeném v mé DP. Boky mám vždy dost tmavé a připalují se, už jsem to vzdala a sladké peču v troubě.:-K

    Odpovědět

  • andakomar andakomar

    krásně se dělá v domácí pekárně, sice nemá ten tvar, ale dobrá je, do těsta strouhám trochu muškátového oříšku

    Odpovědět

  • Patricie Patricie

    Tuhle bábovku jsem nějak přehlídla. Moc se mi líbí. Už mám uloženo a vyzkouším co nejdřív. +:yes::yes::-D

    Odpovědět

  • Merylas Merylas(autor receptu)

    Taky mám povícero keramických forem, ale neměla jsem žádnou větší bábovkovou, tak už ji mám :-))

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Ta forma je nádherná, jsem závislák na té keramice. Mám 2 ryby, 2 beránky, 3 vánočky. Bábovku jsem měla taky, byla to relikvie bo babičce, bohužel jsem ji při uklízení rozbila;-( No a ta bábovka vypadá skvěle Merylas, jenže, já bych ji hned i upekla, ale poslední dobou peču jak bláznivá a když si zavazuji boty, připadám si, jak potápěč..nadýchnout a výdech. Čím to asi bude:-O:-?

    Odpovědět

  • Merylas Merylas(autor receptu)

    Pořídila jsem si keramickou formu a potřebovala jsem ji vyzkoušet :-D Místo rozinek jsem dala sušené brusinky chvíli namočené v rumu. Rozinky se mi ztratily, mám podezření, ale nikdo se nechce přiznat :-D A tak je to se vším :-))

    Odpovědět

Tématické fráze: kynutá bábovka kynutá bábovka recept kynutá vánočka do formy recepty kynutá vánočka recept na kynutou bábovku bábovka kynutá kynuté bábovky vyborna kynutá bábovka bábovka recept kynutá vánočka kynutá bábovka recepty recept kynutá bábovka kynutá vánočka recept bábovka z kynutého těsta kynutá bábovka-recept recepty kynutá bábovka kynutá bábovka výborná dobra kynuta babovka kynutababovka keramická forma na bábovku

Zapomněl/a jsem heslo