Jak používat čerstvé fíky? Lahodně sladké ovoce vnáší exotiku do naší kuchyně
Fíky mají typickou sladkou chuť. V sušené podobě jsou dobře známé, ale ochutnat můžete i čerstvé. Setkáte se s nimi buď na dovolené, koupíte si je nebo sami vypěstujete. V teplejších oblastech se jim dobře daří.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit čerstvé fíky k jídlu
- Plody hruškovitého tvaru mají uvnitř malou dutinku a jsou pokryté tenkou slupkou.
- Zbarvení slupky se liší podle jednotlivých odrůd.
- Plody stačí umýt a utrhnout z nich stopku.
- Slupka se obvykle neloupe a je vhodná k jídlu. Pokud vám ale připadá tuhá, buď ji oloupejte nebo z ní vnitřek vyberte lžičkou (podobně jako u kiwi).
Kupujete fíky?
Vybíráte fíky při nákupu?
- Kupte si měkké a na pohled zdravé plody, s příjemnou vůní.
- Brzy je spotřebujte, protože v ledničce vydrží nejvýše 2–3 dny a čerstvé jsou nejlepší.
- Před konzumací plody velmi dobře umyjte, možná byly stříkané.
Využití čerstvých fíků v kuchyni
Fíky můžete jíst "jen tak", ale máme pro vás ještě několik dalších tipů na jejich využití:
- Fíky nakrájené na plátky jsou skvělé ke zdobení sladkých jídel např. pohárů, jogurtových misek, kaší a nákypů.
- Můžete jimi zdobit i slaná jídla na talíři, chlebíčky, jednohubky, obložené talíře.
- Fíky jsou výtečné v kombinaci s různými sýry a hodí se do zeleninových salátů. Vyzkoušejte je např. s kozím sýrem a rukolou.
- Sklidili jste hodně fíků? Můžete z nich uvařit marmeládu nebo džem.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rajská omáčka z rajských
Přidáno před 13 hodinami
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 22 hodinami
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Přečtěte si Zobrazit více
Čerstvé ovoce v čokoládě: Luxusní dárek v podobě pralinek potěší nejen děti, ale i dospělé
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem: K výraznější chuti uzeného pomůže jeden trik a smažená cibulka jídlo doladí
Karolina Světlá si pochutnávala na specialitách z Podještědí: Vařilo se kyselo s chlebovým kváskem nebo carapanda
Komentáře