Bramborové knedlíky plněné uzeným masem: K výraznější chuti uzeného pomůže jeden trik a smažená cibulka jídlo doladí
14. 5. 2024 Vaření
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem si nemusíte dávat jen v hospodě, připravte si je doma. Dovnitř bramborového těsta zabalte na kousky nakrájené uzené maso a uvařte je. Budou se zelím, nebo špenátem?
Na co nezapomenout při přípravě plněných knedlíků
Knedlíky patří k pokladům české kuchyně a ty bramborové plněné uzeným masem nejsou výjimkou. Toto klasické hospodské jídlo si ale můžeme připravit i doma. Syté jídlo chutná dětem i dospělým.
- Vařit uzené či nevařit? Uzené, které musíme vařit, bývá obvykle u pultu s uzeninami (např. žebra, krkovice, koleno nebo jazyk). Tepelně upravené maso bývá často balené v zataveném obalu. Je to téměř bez práce, ale nemá tolik intenzivní chuť.
- Uzené maso můžeme tepelně upravit vařením ve vodě tak, že ho opláchneme, zalijeme studenou vodou, můžeme přidat i nové koření, bobkový list a černý pepř, cibuli a trochu osolit. Po projití varem ztlumíme a vaříme do změknutí masa. Vařit se dá i v páře. Díky tomu bude chuť masa přirozenější. Maso dáme na pařáček v hrnci, kde bude trocha vody a vaříme mírným varem do změknutí. Zbylý vývar pak dále využijeme.
- Abychom dosáhli ještě lepší chuti uzeného, můžeme ho předem osmažit na cibulce. Zvýrazní se tak masová chuť a s cibulkou mnohem lépe chutná.
- S bramborovým těstem pracujeme rychle, protože jinak začne řídnout.
- Když nebudeme jíst knedlíky hned, obalíme je v rozehřátém sádle nebo oleji. Neoschnou a nebudou slepené.
Mohlo by vás zajímat
Jak na smaženou cibulku
Usmažit cibulku dozlatova není nic těžkého. Cibuli je třeba oloupat a nakrájet na tenká kolečka nebo půlkolečka. Zapněte sporák, dejte na něj pánvičku a nechte ji dobře rozehřát. Pak nalijte olej (nebo dejte lžíci sádla), přičemž na jednu cibuli stačí jedna polévková lžíce. Rozehřejte ho, přidejte cibuli a začněte míchat. Cibuli průběžně obracejte. Až bude zlatavá, tak cibulku hned sundejte z pánve, aby nezčernala. Smažení trvá zhruba 7 minut.
Tradiční česká kuchyně pracuje s tím, co v naší kotlině hojně roste. Typické jsou tedy brambory, pšenice, oves nebo zelí. Češi milují polévky, ale také omáčky. Naše chutě historicky ovlivnilo vaření…
Jak připravit bramborové knedlíky plněné uzeným masem
Na bramborové těsto si připravte: 1 kg brambor, 300 g hrubé mouky, 2 vejce, sůl, vařené uzené maso a cibuli.
Jak na to? Brambory uvařte ve slupce a nechte je vychladnout. Studené oloupejte a nastrouhejte na vál, osolte je. Uprostřed udělejte důlek a rozklepněte do něj vejce, posypejte částí mouky a vypracujte těsto.
Do velkého hrnce dejte vařit vodu na knedlíky. Uzené maso nakrájejte na kostičky. Těsto rozválejte a rozkrájejte na čtverečky 5 x 5 cm, silné 1 cm. Do těsta balte nakrájené uzené maso. Vroucí vodu osolte a vkládejte do ní hotové knedlíky. Vařte, dokud nevyplavou na povrch. Pak je vyndejte. Podávejte se smaženou s cibulkou a bílým zelím nebo se špenátem.
Náš tip: Připravte si bramborové knedlíky plněné uzeným masem podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Historie pizzy a jak si ji upéct doma
Pizza a jak to s ní všechno začalo Pizza, oblíbené jídlo spojované s Itálií, měla své předchůdce už ve starověkém Řecku a Egyptě. První pizzerie… Číst více
Jídelníčky slavných: Brad Pitt spořádá plato vajec k snídani a nepije alkohol
Na stříbrném plátně se objevuje od roku 1987 a… Číst více
Ajvar je pikantní zeleninová směs, kterou využijeme na topinky, špagety nebo pizzu. Poradíme, jak vyrobit ajvar doma
Ajvar pochází ze Srbska, rozšířil se v zemích bývalé Jugoslávie a na Balkáně. Základem ajvaru jsou pečené červené papriky, lilky a nepovinně rajčata.… Číst více
Pizza podle Masterchefa potřebuje omáčku z čerstvých rajčat, buvolí mozzarellu a pár facek!
I když se pizza jeví jako poměrně jednoduchý a… Číst více
Pečeme s Ivou: Vyzkoušejte jednouchou nahou pizzu scondita! Je skvělá i na snídani
Po vánočním období, tak bohatém na dobroty všech… Číst více
Oblíbenou bazalku můžeme snadno pěstovat za oknem i na zahrádce. V těchto receptech najde ideální uplatnění
Na zahrádky ji lze sázet až od poloviny května, protože je citlivá na nízké teploty. Vyžaduje slunnou polohu a kyprou dobře prohnojenou půdu. Nesnáší… Číst více
15 nejoblíbenějších receptů na špagety: Inspirujte se výběrem z našeho receptáře
Těstoviny si můžeme připravovat také doma, na těsto využijeme pouze 3 ingredience - mléko, vejce a vodu. Z vyváleného plátu vykrajujeme těstoviny… Číst více
Jak se nezbláznit v kuchyni? Zapojte děti! S recepty pro nejmenší to půjde hravě
"Mami, co bude dneska k večeři?" A je to tady… Číst více
Byliny v kuchyni: Oregáno je skvělé na pizzu i k léčbě svalových křečí
Je nedílnou součástí provensálské kořenící směsi… Číst více
Historie neapolské pizzy: Oblíbená Margherita dostala název podle mlsné šlechtičny
Je všeobecně známo, že Italové považují tuhle… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
BeBe řezy se žloutkovým krémem a čokoládovou polevou podle Terezy z Peče celá země. Téhle variaci nikdo neodolá
Jak se vyhnout rozvařeným či nedovařeným bramborám?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 5 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 9 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Bábovka Albert plněná tvarohem: Štavnatý a vláčný moučník dovedou k nadpozemské dokonalosti i speciálně upravené rozinky
Bramborové orgie: Už jste ochutnali francouzské tartiflette, indickou bramborovou placku nebo švédský brambor s lososem?
Jak na bramborové pekáče či lokše. Rady a oblíbené recepty