Pravý marcipán si vychutnají velcí mlsouni. Kromě mandlí tvoříme i z jiných ořechů
Pravý marcipán je z mandlí, případně pistácií nebo jiných jádrovin. Vzniká třením mletých plodů s cukrem a tekutou složkou. Tekutinou bývá vaječný bílek, někdy med.
Pravý marcipán je hodně sladký a výrazně chutná po mandlích. Dříve se do marcipánu třela jedna hořká mandle, která má výraznější chuť. Více než jedna se nedoporučuje, protože hořké mandle jsou ve větším množství jedovaté.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak na pravý marcipán
Pro přípravu potřebujeme oloupané mandle. S tím nám může poradit video z článku.
- 100 g mandlí oloupeme.
- Oloupané a osušené mandle jemně umeleme nebo nastrouháme a rozmixujeme, aby byly opravdu jemné.
- Přidáme 100 g přesátého moučkového cukru.
- Po lžičkách přidáváme vaječný bílek nebo med.
- Pro zvýraznění chuti můžeme kápnout trochu mandlové tresti.
- Třeme, později hněteme, abychom vyrobili konzistenci vláčného těsta.
- Lepivý marcipán zahustíme cukrem, drobivý naředíme troškou medu.
- Rozvalujeme na cukrem nebo škrobem poprášeném válu.
- Barvíme jedlými barvami. Z nesolených pistácií získáme zelenkavý marcipán, přidáním kakaa místo části cukru hnědý.
- Kromě mandlí můžeme připravit marcipán i z jiných oloupaných ořechů: pistácií, kešu, makadamových, lískových apod.
Z marcipánu můžeme tvořit zvířátka, květiny apod. Lepší využití je k potahování dortů nebo cukroví, pravý marcipán se totiž jako jediný z modelovacích hmot na mléčných krémech neroztéká.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 10 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 14 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Komentáře