Jak na to, aby se džem nekazil. Stačí se řídit jednoduchými pravidly a použít kvalitní ovoce
Chutný džem se v naší kuchyni uplatní různými způsoby. Máme ho rádi jako lahodnou pomazánku - ať už na pečivo, lívance nebo palačinky, plníme jím koláče, lžičku této dobroty si s chutí přidáme také do ranního jogurtu.
Džem vaříme pouze z kvalitního, dobře vyzrálého a zdravého ovoce - nevadí, pokud je menší, ale nesmí být nahnilé nebo napadené plísní. Ovoce vždy dobře umyjeme a připravíme podle toho, o jaký druh ovoce se jedná. Při vaření džemu přidáváme buď jen cukr nebo ještě želírovací přípravek. Výhodou některých přípravků jsou konzervační vlastnosti.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak vaříme džem
Jak připravit skleničky na džem
- Vypláchnuté skleničky, narovnané na plechu, necháme krátce vypařit v rozehřáté troubě - nejlépe dnem vzhůru, aby z nich vytekla voda.
- Skleničky je možné také vyplachovat horkou vodou, např. z rychlovarné konvice, před plněním je necháme vysušit.
- Pohodlnou možností je umytí skleniček v myčce nádobí, v tom případě další "vypařování" není nutné.
Jak připravit víčka
- Dříve se používaly převážně víčka Omnia, která se uzavírala pomocí zavařovacích hlav - tento způsob zavírání je pracnější, ne vždy víčka dobře chytají.
- Dnes mnohé hospodyňky dávají přednost šroubovacím víčkům, zavírání s nimi je velmi snadné a rychlé.
Víčka dobře vymyjeme, případně je na chvíli ponoříme do horké vody. Kdo chce, vypláchne víčka malým množstvím alkoholu nebo vytře ubrouskem, namočeným v alkoholu.
Jak plnit skleničky džemem
Další tipy a triky
Nejnovější recepty Více
Makový koláč s jablky II
Přidáno před 17 hodinami
Jahody s cukrem zašlehané do pudinku
Přidáno před 18 hodinami
Strouhaný koláč s jogurtovou náplní, jahodami a mangem
Přidáno před 21 hodinami
Chuťovky se sardelovým očkem
Přidáno 15. 6. 2024 08:37
Polévka z ledového salátu
Přidáno 14. 6. 2024 17:05
Krůtí v pivní marinádě
Přidáno 14. 6. 2024 16:29
Přečtěte si Zobrazit více
Houbová omáčka s mletým řízkem je hotová během chvíle: Netradiční spojení překvapí úžasnou vůní i perfektní chutí
Jak otevřít šroubovací víčko. Zavařovací sklenice s marmeládou či kompotem nebývá vždy snadné otevřít. Pomůže několik rad
Jahodový džem pro začátečníky bez chemie: Důležité je čerstvé ovoce a sbírání pěny při vaření, chuť vylepší i trochu zvláštní koření
Komentáře
před 18 hodinami
29. 6. 2022 09:56