Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

třešně a třešňová marmeláda
Zdroj: Pixabay, congerdesign

Džemy a marmelády patří mezi skvělé letní poklady, ze kterých se pak těšíte po celý rok. Třešňový džem i marmeláda jsou skvělé, máme tipy, jak si je připravit.

Jaký je rozdíl mezi džemem a marmeládou

Dříve jste si mohli libovolně zaměňovat slova „džem“ a „marmeláda“, ale Evropská unie to vidí jinak. O jaký rozdíl se jedná? Marmeládě můžete říkat jen tehdy, když přinejmenším pětinu obsahu tvoří citrusové plody. Zbývajícím produktům se říká džem, a to za podmínky, že obsahuje alespoň 35 % ovoce. Při větším množství se jedná o „extra“ nebo „výběrový“. V džemu jsou také kousky ovoce. To abyste si ho nespletli s rosolem, který je pouze ze šťávy. V Rakousku, nebo třeba v Řecku si vyjednali výjimky z evropské legislativy a najdete tam na pultech i jiné než citrusové marmelády.

Hezkým českým slovem je pak ještě obecně zavařenina. Doma si můžeme samozřejmě říkat marmeláda, čemu chceme. Pravidla platí pouze pro průmyslové výrobky. 

Jak připravit skvělý třešňový džem bez pektinu

Zní to velmi jednoduše a takové to i je. Na třešňový džem stačí kilo třešní a kilo cukru krupice. Šlo by to i bez dalších přísad, ale citronová šťáva (100 ml) třešním dodá na zajímavosti. Někdo mění citrusy za rybíz, takže můžete zvolit i 100 ml rybízové šťávy z nepříliš zralého rybízu.

Třešně propláchněte a vypeckujte. Hodí se využít vypeckovačku (zhruba 100-200 Kč). Dobře je prohlédněte, aby v nich nebyla žádná zkažená nebo poničená třešeň, jinak byste si zničili všechnu práci i ovoce. Vypeckované třešně nakrájejte na malé kousky. Ve velkém hrnci smíchejte třešně, cukr a citronovou šťávu. Vařte na středním plameni, dokud se cukr nerozpustí.

Pak přiveďte směs k varu a nechte vařit při středně vysoké teplotě. Občas zamíchejte, dokud nebude džem hotový k nalití do sklenice. Nejdřív si udělejte „želírovací zkoušku“. Kápněte trošku džemu na talířek s vodou, a pokud se roztříští, potřebuje vařit. Protože ale třešně mají málo pektinu, vaří se hodně dlouho. V případě třešní nezůstane tedy kapka pohromadě, ale vždy se trochu bude tříštit. Pokud potřebujete orientační čas, jedná se zhruba o hodinu. 

Třešňový džem si můžete vyzkoušet podle tohoto receptu, který spojuje třešně s jahodami. Zajímavosti dodá i tato verze čistých třešní s vanilkovým aroma

Třešně

Třešně patří k létu stejně, jako slunce a letní vedra. Jsou výborným a vítaným letním osvěžením, ovocem, které je velice zdravé. Kdo by neznal bublaninu s třešněmi! Tahle v Česku obzvlášť oblíbená…

Jak zavařit džem

Připravte si sklenice a víčka. Když provedete úspěšnou želírovací zkoušku, nalijte džem do perfektně vymytých sklenic a zavíčkujte dokonale čistými víčky. Zavařovat můžete v zavařovacím hrnci s teploměrem, nebo můžete dát sklenice do velkého hrnce, hlubšího plechu (pekáče) a nalít do něj vodu tak, aby byly zatopené do výšky cca 1 cm. Pozor, aby se sklenice nedotýkaly. Přiveďte k teplotě vody 80 °C. Takto zavařujte zhruba 20–30 minut. Zavařené sklenice vyndejte z vody, obraťte sklenici víčkem dolů a počkejte, než vystydne. Pak je obraťte zpět a můžete sklenice uložit.

Zdroj informací:

https://radiozurnal.rozhlas.cz/jaky-je-rozdil-mezi-marmeladou-a-dzemem-6233477
https://veenaazmanov.com/homemade-cherry-jam-without-pectin/

Témata

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více