Delikatesa z třešní: Jak na jednoduchý třešňový džem? Obejdete se i bez chemie

Džemy a marmelády patří mezi skvělé letní poklady, ze kterých se pak těšíte po celý rok. Třešňový džem i marmeláda jsou skvělé, máme tipy, jak si je připravit.
Jaký je rozdíl mezi džemem a marmeládou
Dříve jste si mohli libovolně zaměňovat slova „džem“ a „marmeláda“, ale Evropská unie to vidí jinak. O jaký rozdíl se jedná? Marmeládě můžete říkat jen tehdy, když přinejmenším pětinu obsahu tvoří citrusové plody. Zbývajícím produktům se říká džem, a to za podmínky, že obsahuje alespoň 35 % ovoce. Při větším množství se jedná o „extra“ nebo „výběrový“. V džemu jsou také kousky ovoce. To abyste si ho nespletli s rosolem, který je pouze ze šťávy. V Rakousku, nebo třeba v Řecku si vyjednali výjimky z evropské legislativy a najdete tam na pultech i jiné než citrusové marmelády.
Hezkým českým slovem je pak ještě obecně zavařenina. Doma si můžeme samozřejmě říkat marmeláda, čemu chceme. Pravidla platí pouze pro průmyslové výrobky.
Článek z magazínu
Jak připravit skvělý třešňový džem bez pektinu
Zní to velmi jednoduše a takové to i je. Na třešňový džem stačí kilo třešní a kilo cukru krupice. Šlo by to i bez dalších přísad, ale citronová šťáva (100 ml) třešním dodá na zajímavosti. Někdo mění citrusy za rybíz, takže můžete zvolit i 100 ml rybízové šťávy z nepříliš zralého rybízu.
Třešně propláchněte a vypeckujte. Hodí se využít vypeckovačku (zhruba 100-200 Kč). Dobře je prohlédněte, aby v nich nebyla žádná zkažená nebo poničená třešeň, jinak byste si zničili všechnu práci i ovoce. Vypeckované třešně nakrájejte na malé kousky. Ve velkém hrnci smíchejte třešně, cukr a citronovou šťávu. Vařte na středním plameni, dokud se cukr nerozpustí.
Pak přiveďte směs k varu a nechte vařit při středně vysoké teplotě. Občas zamíchejte, dokud nebude džem hotový k nalití do sklenice. Nejdřív si udělejte „želírovací zkoušku“. Kápněte trošku džemu na talířek s vodou, a pokud se roztříští, potřebuje vařit. Protože ale třešně mají málo pektinu, vaří se hodně dlouho. V případě třešní nezůstane tedy kapka pohromadě, ale vždy se trochu bude tříštit. Pokud potřebujete orientační čas, jedná se zhruba o hodinu.
Třešňový džem si můžete vyzkoušet podle tohoto receptu, který spojuje třešně s jahodami. Zajímavosti dodá i tato verze čistých třešní s vanilkovým aroma.
Babičky nám vždy radilyly, že na třešně se nesmí pít. Jak je to ale doopravdy? Faktem je, že když sníte větší množství syrových třešní a zapijete je vodou, dojde k tvorbě střevního plynu, takže byste…

Jak zavařit džem
Připravte si sklenice a víčka. Když provedete úspěšnou želírovací zkoušku, nalijte džem do perfektně vymytých sklenic a zavíčkujte dokonale čistými víčky. Zavařovat můžete v zavařovacím hrnci s teploměrem, nebo můžete dát sklenice do velkého hrnce, hlubšího plechu (pekáče) a nalít do něj vodu tak, aby byly zatopené do výšky cca 1 cm. Pozor, aby se sklenice nedotýkaly. Přiveďte k teplotě vody 80 °C. Takto zavařujte zhruba 20–30 minut. Zavařené sklenice vyndejte z vody, obraťte sklenici víčkem dolů a počkejte, než vystydne. Pak je obraťte zpět a můžete sklenice uložit.
Zdroj informací:
https://radiozurnal.rozhlas.cz/jaky-je-rozdil-mezi-marmeladou-a-dzemem-6233477
https://veenaazmanov.com/homemade-cherry-jam-without-pectin/
Sdílejte s přáteli
Recepty k tomuto článku
Články z magazínu
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Italský venkovský kotlík těstovin s fazolemi
Přidáno před 7 minutami

Holandský řízek pečený s bramborami
Přidáno před 3 hodinami

Hraběnčiny brambory
Přidáno před 7 hodinami

Zelný salát s jogurtovo-hořčicovou zálivkou
Přidáno 29. 6. 2022 18:06

Domácí vegan ledňáky bez lepku, mléka, vajec a sóji
Přidáno 29. 6. 2022 13:58

Domácí rýžová smetana
Přidáno 29. 6. 2022 13:37
Komentáře
Ke článku nejsou žádné komentáře.