Jak připravit čaj z čerstvých šípků? Chutí i vůní je výraznější než ze šípků sušených
Čaj z čerstvých šípků má lahodnou nakyslou chuť a je plný vitamínů. Pokud jste ho ještě neochutnali, určitě tento nápoj vyzkoušejte. Dokud nepřijdou mrazíky, můžete si trochu šípků na čaj nosit z každé procházky.
Čaj z čerstvých šípků je chuťově trochu jiný než ze sušených, má specifickou vůni a kyselejší chuť, proto je dobré si jej podle libosti dosladit medem. Prospěšné účinky má stejné jako čaj ze sušených šípků, jen je potřeba na jeho přípravu větší množství plodů, aby chuť byla intenzivnější.
- Na 250 ml vody potřebujeme přibližně 20 čerstvých šípků, které rozpůlíme nebo rozdrtíme.
- Šípky zalijeme studenou vodou a necháme přes noc macerovat.
- Poté vodu zahřejeme pod bod varu a necháme 10 minut louhovat.
- Přecedíme přes husté síto a můžeme čaj servírovat.
A jak využít zbylé čerstvé šípky? Vyzkoušejte podle našich receptů výtečnou domácí šípkovou marmeládu, která je vhodná zároveň jako základ pro tradiční šípkovou omáčku k masu.
Sbíráte šípky na přípravu čaje? Budeme rádi, když se s námi podělíte o vaše tipy a zkušenosti do komentářů pod článkem.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Zeleninová polévka s nudlemi ve vepřovém vývaru
Přidáno před 4 hodinami
Plněné papriky na rajčatech a passatě pečené v pečence
Přidáno před 15 hodinami
Panenka, lišková omáčka a domácí krokety s cibulkou a slaninou
Přidáno před 23 hodinami
Máslové dortíky s Pikao krémem
Přidáno 16. 6. 2024 07:19
Makový koláč s jablky II
Přidáno 15. 6. 2024 21:35
Jahody s cukrem zašlehané do pudinku
Přidáno 15. 6. 2024 20:12
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře