Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Šípková marmeláda

Před přípravou šípkové marmelády vás bude každý varovat, protože je pracná. Ovšem není to pravda, respektive záleží, jak velkou práci si dáte s očištěním šípků. V našem receptu máte popsané dvě metody a každá má své výhody i nevýhody.

Hodnocení receptu je 4,8 (14×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 120 min Doba přípravy: 120 min

120 min (120 min příprava)

6. 10. 2012 21:48

Suroviny

Porce: podle množství

Naše chalupářská
kuchařka

Do obchodu

Postup přípravy

Poznámka autora receptu

Šípky jsou jedním z nejlepších zdrojů vitamínu C na světě. Kam se na ně hrabou citrony, o jejich zdravotních účincích si můžete přečíst třeba zde https://www.prostezdravi.cz/sipky-zdravi-prospesna...

Šípková marmeláda se maže na pečivo nebo dává do bílého jogurtu. V tom druhém případě je lepší ji udělat sladší, zvláště pokud to budeme dávat mrňousovi a dítě má problémy s kyselou chutí. A nebo je nepostradatelným základem pro jednu z tradičních dobrot, která se dnes ale téměř nedělá (protože lidé nedělají marmeládu, ale jen si vše kupují v obchodech). Jde o šípkovou omáčku. Ale na ni recept někdy příště :)

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Luccca Luccca

27. 10. 2019 06:48

Poprvé jsem šípkovou marmeládu zkoušela loni- ;-)Z DLOUHÉ CHVÍLE. :-D:-D:-D letos jsem na sipkach byla uz trikrat... Pro usnadnění při pasírování využívám SILONKOVE ponožky(neprojdou zrnicka ani jiny bordylek-treba stopicky,bubaci..-rychlý a efektivní) ..

Anickanec

29. 9. 2019 14:52

A nebo je můžete povařené olupovat opatrně i s dužinou. Ty pecky prostě krásně drží pohromadě v jednom chumlu a jde to jedna báseň ;-)

Anickanec

29. 9. 2019 14:46

Recept je tu déle, ale přidám sem svůj postřeh...
Já jsem povařila šípky celé s bubáky i stopkami-stačilo 4-5 minut, krásně změkly a kvůli vitamínům je to také plus. Pak jsem vystydlé šípky brala jeden po druhém, nehtem odtrhla bubáka, kousek slupky odloupla a na straně stopky jsem šípek mezi prsty zmáčkla a celý trs pecek v takovém obalu vyjel ven jako po másle. Pecky i s trny zůstanou pohromadě a rovnou vyhazuji. Zůstane tedy slupka i dužina :yes: Někdy je potřeba dužinu s trsu pecek ještě maličko opatrně nehtem oškrábat, aby se ji nevyhodilo moc. Někdy se mi také stalo, že pecky nezůstaly pohromadě a rozmázly se i s ostny. To pak letěl do koše celý šípek :-D ale to cca každý desátý. Jde to velice rychle (kus cca 10vteřin) a nemusíte se týrat se zdlouhavým čištěním. Vitamínům zdar <3

Elsi

14. 10. 2017 19:41

Letos dělam šípkovou marmeladu poprve.
Muj postup při čišťení - šipky zbavit "bubaku" a stopek nakrajet napolovic a potom kavovou lžičkou se špičatym koncem vydlabavat jde to docela rychle

Blažena

24. 10. 2016 15:41

Natrhala jsem 1kg šípků,otrhala bubáky,povařila s vodou ,pak přepasírovala,znovu povařila s cukrem a citr.štávou ,marmeláda vypadala nádherně i chut výborná,ale při ochutnávání cítím v ústech pichlavé jehličky ,tak ji můžu asi vyhodit ,je asi lepší odstranit semínka ,škoda času i marmelády,zkusím to ještě jednou ;-(

Hana schiesslová

21. 11. 2015 23:09

Veľmi dobrý recept (ten rýchlejší , ale pasírovanie za mňa urobil lis ( elektrický, a druhé pasírovanie som robila ručne cez " silonky" ale treba nakaždú dávku tak 5-6 naberačiek vziať nový kus punčochy vtedy sa chĺpky zadržia dnu. Ďakujem za recept.

Děda Jarda

11. 10. 2015 12:44

Zkusil jsem oba způsoby, ten pracnější mi poskytl asi sklenici a čtvrt, páral jsme se tím několik večerů, ruce popíchanné a to jsem tam ještě přidal pár sbíraných jablek, stejně toho bylo málo.
Druhým způsobem, z celých šípků (se slovy - vlezte mi na záda, nic už kuchat ani krájet nebudu) jsem zaplnil během dopoledne děvět (menších) sklenic, možná by se dalo ještě víc, ale došly mi vhodné nádoby. Pasírování dělám přes velký cedník, jde to dobře.
Výslednému zavařenému výrobku se bude říkat - "Báječná dědečkova šípková". Kdo to zpochybní, dostane do drdolu !! :-p

Jarmila

17. 10. 2014 19:18

Tak jsem také poprvé v životě zkusila šípkovou marmeládu. Už jen ze zvědavosti - když na ní každý pěje takové ódy. Teď už vím naprosto přesně co to znamená, když se řekne - práce pro vraha.
Zvolila jsem obě varianty - povařit celé šípky a pak pasírovat i vyčistit šípky od semínek. Chtěla jsem vědět co je lepší a jestli je mezi nimi poznat rozdíl. 3,5 kg šípků jsem kompletně čistila 10 hodin! Až mi zůstaly "hnáty křivé" a druhý den jsem skoro v rukou ani neudržela hrneček;-(. Pasírování byla taky velká legrace. Přes síto to nešlo vůbec a přes lis na ovoce Tutti fruti to sice šlo, ale hrozně pomalu - nakonec jsem místo kliky napojila vrtačku, abych u toho nestrávila zbytek života. Do výsledných pyré jsem přidala po jednom nastrouhaném, kyselém jablíčku a čtvrtinu hmoty cukru - jak se píše v receptu. Výsledné marmelády jsou téměř stejné. Je mezi nimi jen nepatrný rozdíl v barvě a konzistenci. Vzhledem obě nejvíc připomínají rajský protlak. A chut? No, popravdě dobré, ale zas takový šlágr to není. Mám pocit, že je asi vychvalovaná hlavně pro svoji pracnost. To taková domácí malinová, to je jiné kafe :-*. Šípky mám moc ráda, suším je každý rok na čajík. Ale tuhle marmeládovou otročinu už asi opakovat nebudu. Možná je potřeba si na tu chuť více zvyknout - uvidíme. V každém případě zkusím udělat legendární šípkovou omáčku.

Anna

19. 11. 2013 13:57

Take jsem zkusila a je vyborna. Dekuji:yes:

olna

6. 11. 2013 00:33

Musím potvrdit názor, že je bezpodmínečně NUTNÉ(!) dělat marmeládu pouze druhým, tedy zdlouhavým způsobem, aby se do ní nedostaly jehličky ze semeníku. Jsou nebezpečné drážděním v trávicím traktu. Ty se nepodaří odstranit pouhým vystřením přes síto. Pokud to někdo vyřeší přecezením přes plátno, pak ano, ale připraví se o značnou část cenné dužiny. Radím, když už si dáte práci se sbíráním šípků, pak si zaslouží, aby byly dobře a zdravě zpracovány. Pokud nemáte čas, do šípkové marmelády (džemu) se ani nepouštějte.
Největší otřes se šípky jsem viděla v pořadu Prostřeno. Tam jeden zoufalec vařil šípkovou omáčku ze sušených šípků, které roztloukl a přidal k zelenině. Chudáci soutěžící.:no::-((

Jaruska

5. 11. 2013 19:59

Díky za recept, máme za zahradou pořád ještě obsypaný keř, zkusím zda to půjde. Přešly už mrazem, mohly by být víc sladší. Kdysi jsem dělala ze zmrzlých šípků víno a bylo slaďoučké. Tak snad to nebude vadit. ;-)

Renata

27. 10. 2013 20:31

Letos poprvé se chystám dělat šípkovou marmeládu. Tak mi držte pěsti:-D:-)

Verca

25. 10. 2013 02:29

Tak jsem dodelala marmeladku.Byla to drina ale snad se povedla.Priznavam ze me ty chloupky vadi takze jsem to vzala pres platno.Pridala trochu jablicek a hbedej cukrik...krasne zhoustla:-) dekuji za rady a dobrou chut.

MaminaJitka

12. 10. 2013 14:38

Ahoj, dnes jsem se odhodlala a zkusina šípkovou marmeládu,výroba je sice náročná,ale je fakt vynikající. už se těším na linecké cukroví slepované touhle ňamkou, díky za recept

JPV

9. 10. 2013 08:15

Šípky (se 2 hřebíčky)stačí 10-15 minut povařit, pak prohnat odšťavňovačem, přidat čerstvou šťávu z cca 0,5 kg zelených zimních nezralých jablek (pektin), cukr v poměru cca 1:2, 5 minut provařit a nalít do sklenic. Nekomplikovat chemií.

1 2 3 4

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Naše edice

Zvýhodněné balíčky

Koupit

Marie

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: šípková marmeláda šípková marmeláda recept domácí šípková marmeláda sipkovy dzem marmeláda ze šípků šípkový džem recept recept na sipkovou marmeladu marmelada z sipku jak se dělá šípková marmeláda výroba šípkové marmelády šípková zavařenina jak zpracovat šípky šípková omáčka z marmelády recept sipková marmeláda jak zpracovat šípek marmeláda šípková šípky marmeláda šípková marmeláda recepty recepty šípkova marmelada jak udělat šípkovou marmeládu

Suroviny: šípky, cukr

TopRecepty.cz

Šípková marmeláda

Aktuální verzi receptu a video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/n6Nl