Šípková marmeláda

medmic Kuchař: medmic

Doba přípravy: bez sběru cca 2 h podle množství Zavařeniny 49 názorů

Suroviny

šípky
cukr
Recept si zatím oblíbilo 13 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Celé šípky si přineseme domů a opláchneme. Poté je připravíme na tepelné zpracování. Jsou zde dvě cesty, jedna relativně časově nenáročná (a jí se týká úvodní časový údaj) a druhá, která je na dlouhé večery.

  2. Druhá, náročnější, metoda předpokládá, že každý šípek zbavíme stopky, bubáka a odstraníme z něj špičkou nože či obrácenou stranou malé lžičky všechny pecičky. Je možné případně rozpůlené hodit do studené vody, promíchat a poté je vydloubávat. Tady počítejme s půl minutou až minutou na jeden šípek. Dále už stačí jen spočítat množství šípků, vydělit počtem členů rodiny a víme kolik nám to zabere.

  3. První, rychlejší, metoda předpokládá jen odříznutí bubáka, stopky a případné rozpůlení šípku. To trvá na kus tak do deseti vteřin. Má to ale své háčky, o čem bude dále.

  4. Ať plody připravíme na marmeládu prvním nebo druhým způsobem, v dalším kroku je hodíme do hrnce, zalijeme vodou tak, aby je přikrývala a vaříme patnáct až třicet minut. Měly by nám aspoň trochu změknout, to určí dobu vaření. Nepřeháníme to ale, příliš dlouhá doba varu znamená méně cenných látek z ovoce ve vaší šípkové marmeládě.

  5. Změklé ovoce nahrubo (nesmí to být totální kaše, jen jakoby rozsekané ovoce) rozmixujeme i s vodou (nejpohodlnější je nějaký ponorný mixér) a nebo i s vodou je umeleme. Vzniklou hmotu propasírujeme co nejpečlivěji. Pokud jsme vybrali časově náročnější metodu čištění ovoce, po pořádném propasírování by nám měly zůstat jen slupičky a základ šípkové marmelády. Pokud jsme nechali v plodech i semínka, tak nám zůstane směs slupek, semínek promíchaná s trochou dužiny. Tu zalijeme malým množstvím vody - jen tak aby se kaše dala rozmíchat a necháme jen přejít varem. Znovu vše propasírujeme. A ještě jednou var a pasírování zopakujeme. A základ na zavařování je také hotov.

  6. Nyní nasypeme cukr. Množství není uvedeno, protože záleží od vaší chuti. Stačí poměr přibližně 1:4 (čtvrtina objemu cukru na objem šípků). Uvedeme do varu, stále mícháme a necháme cukr rozpustit. Ochutnáme a případně podle gusta ještě dosladíme (za stálého míchání). Odstavíme od ohně a uděláme test, jestli dobře tuhne. Kápneme lžičku šípkové marmelády na studený talíř a vložíme ji na chvíli do lednice, jestli nám poté neteče jako polévka, ale buď stojí nebo se přesouvá jako med, tak je vše v pořádku. Pokud teče, za stálého míchání vyvaříme ještě trochu tekutiny.

  7. No a nyní již jen horkou marmeládu nalijeme do sterilně čistých sklenic (stejně čistá musí být i víčka), které naskládáme do hrnce vyloženého nějakou utěrkou. Zalijeme téměř po víčko vodou a necháme na menším ohni zavařovat přibližně patnáct minut. Po uplynutí této doby sklenice vyndáme, otočíme víčkem vzhůru a necháme vychladnout. Dobrou chuť a hodně zdraví.

Poznámka

Šípky jsou jedním z nejlepších zdrojů vitamínu C na světě. Kam se na ně hrabou citrony, o jejich zdravotních účincích si můžete přečíst třeba zde https://www.prostezdravi.cz/sipky-zdravi-prospesna...

Šípková marmeláda se maže na pečivo nebo dává do bílého jogurtu. V tom druhém případě je lepší ji udělat sladší, zvláště pokud to budeme dávat mrňousovi a dítě má problémy s kyselou chutí. A nebo je nepostradatelným základem pro jednu z tradičních dobrot, která se dnes ale téměř nedělá (protože lidé nedělají marmeládu, ale jen si vše kupují v obchodech). Jde o šípkovou omáčku. Ale na ni recept někdy příště :)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 300 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Šípková marmeláda

  • Luccca Luccca

    Poprvé jsem šípkovou marmeládu zkoušela loni- ;-)Z DLOUHÉ CHVÍLE. :-D:-D:-D letos jsem na sipkach byla uz trikrat... Pro usnadnění při pasírování využívám SILONKOVE ponožky(neprojdou zrnicka ani jiny bordylek-treba stopicky,bubaci..-rychlý a efektivní) ..

    Odpovědět

  • Anickanec Anickanec

    A nebo je můžete povařené olupovat opatrně i s dužinou. Ty pecky prostě krásně drží pohromadě v jednom chumlu a jde to jedna báseň ;-)

    Odpovědět

  • Anickanec Anickanec

    Recept je tu déle, ale přidám sem svůj postřeh...
    Já jsem povařila šípky celé s bubáky i stopkami-stačilo 4-5 minut, krásně změkly a kvůli vitamínům je to také plus. Pak jsem vystydlé šípky brala jeden po druhém, nehtem odtrhla bubáka, kousek slupky odloupla a na straně stopky jsem šípek mezi prsty zmáčkla a celý trs pecek v takovém obalu vyjel ven jako po másle. Pecky i s trny zůstanou pohromadě a rovnou vyhazuji. Zůstane tedy slupka i dužina :yes: Někdy je potřeba dužinu s trsu pecek ještě maličko opatrně nehtem oškrábat, aby se ji nevyhodilo moc. Někdy se mi také stalo, že pecky nezůstaly pohromadě a rozmázly se i s ostny. To pak letěl do koše celý šípek :-D ale to cca každý desátý. Jde to velice rychle (kus cca 10vteřin) a nemusíte se týrat se zdlouhavým čištěním. Vitamínům zdar <3

    Odpovědět

  • Elsi Elsi(neregistrovaný)

    Letos dělam šípkovou marmeladu poprve.
    Muj postup při čišťení - šipky zbavit "bubaku" a stopek nakrajet napolovic a potom kavovou lžičkou se špičatym koncem vydlabavat jde to docela rychle

    Odpovědět

  • Blažena Blažena(neregistrovaná)

    Natrhala jsem 1kg šípků,otrhala bubáky,povařila s vodou ,pak přepasírovala,znovu povařila s cukrem a citr.štávou ,marmeláda vypadala nádherně i chut výborná,ale při ochutnávání cítím v ústech pichlavé jehličky ,tak ji můžu asi vyhodit ,je asi lepší odstranit semínka ,škoda času i marmelády,zkusím to ještě jednou ;-(

    Odpovědět

  • Hana schiesslová Hana schiesslová (neregistrovaný)

    Veľmi dobrý recept (ten rýchlejší , ale pasírovanie za mňa urobil lis ( elektrický, a druhé pasírovanie som robila ručne cez " silonky" ale treba nakaždú dávku tak 5-6 naberačiek vziať nový kus punčochy vtedy sa chĺpky zadržia dnu. Ďakujem za recept.

    Odpovědět

  • Děda Jarda Děda Jarda(neregistrovaná)

    Zkusil jsem oba způsoby, ten pracnější mi poskytl asi sklenici a čtvrt, páral jsme se tím několik večerů, ruce popíchanné a to jsem tam ještě přidal pár sbíraných jablek, stejně toho bylo málo.
    Druhým způsobem, z celých šípků (se slovy - vlezte mi na záda, nic už kuchat ani krájet nebudu) jsem zaplnil během dopoledne děvět (menších) sklenic, možná by se dalo ještě víc, ale došly mi vhodné nádoby. Pasírování dělám přes velký cedník, jde to dobře.
    Výslednému zavařenému výrobku se bude říkat - "Báječná dědečkova šípková". Kdo to zpochybní, dostane do drdolu !! :-p

    Odpovědět

  • Jarmila Jarmila(neregistrovaná)

    Tak jsem také poprvé v životě zkusila šípkovou marmeládu. Už jen ze zvědavosti - když na ní každý pěje takové ódy. Teď už vím naprosto přesně co to znamená, když se řekne - práce pro vraha.
    Zvolila jsem obě varianty - povařit celé šípky a pak pasírovat i vyčistit šípky od semínek. Chtěla jsem vědět co je lepší a jestli je mezi nimi poznat rozdíl. 3,5 kg šípků jsem kompletně čistila 10 hodin! Až mi zůstaly "hnáty křivé" a druhý den jsem skoro v rukou ani neudržela hrneček;-(. Pasírování byla taky velká legrace. Přes síto to nešlo vůbec a přes lis na ovoce Tutti fruti to sice šlo, ale hrozně pomalu - nakonec jsem místo kliky napojila vrtačku, abych u toho nestrávila zbytek života. Do výsledných pyré jsem přidala po jednom nastrouhaném, kyselém jablíčku a čtvrtinu hmoty cukru - jak se píše v receptu. Výsledné marmelády jsou téměř stejné. Je mezi nimi jen nepatrný rozdíl v barvě a konzistenci. Vzhledem obě nejvíc připomínají rajský protlak. A chut? No, popravdě dobré, ale zas takový šlágr to není. Mám pocit, že je asi vychvalovaná hlavně pro svoji pracnost. To taková domácí malinová, to je jiné kafe :-*. Šípky mám moc ráda, suším je každý rok na čajík. Ale tuhle marmeládovou otročinu už asi opakovat nebudu. Možná je potřeba si na tu chuť více zvyknout - uvidíme. V každém případě zkusím udělat legendární šípkovou omáčku.

    Odpovědět

  • Anna Anna (neregistrovaný)

    Take jsem zkusila a je vyborna. Dekuji:yes:

    Odpovědět

  • olna olna(neregistrovaná)

    Musím potvrdit názor, že je bezpodmínečně NUTNÉ(!) dělat marmeládu pouze druhým, tedy zdlouhavým způsobem, aby se do ní nedostaly jehličky ze semeníku. Jsou nebezpečné drážděním v trávicím traktu. Ty se nepodaří odstranit pouhým vystřením přes síto. Pokud to někdo vyřeší přecezením přes plátno, pak ano, ale připraví se o značnou část cenné dužiny. Radím, když už si dáte práci se sbíráním šípků, pak si zaslouží, aby byly dobře a zdravě zpracovány. Pokud nemáte čas, do šípkové marmelády (džemu) se ani nepouštějte.
    Největší otřes se šípky jsem viděla v pořadu Prostřeno. Tam jeden zoufalec vařil šípkovou omáčku ze sušených šípků, které roztloukl a přidal k zelenině. Chudáci soutěžící.:no::-((

    Odpovědět

  • Jaruska Jaruska(neregistrovaná)

    Díky za recept, máme za zahradou pořád ještě obsypaný keř, zkusím zda to půjde. Přešly už mrazem, mohly by být víc sladší. Kdysi jsem dělala ze zmrzlých šípků víno a bylo slaďoučké. Tak snad to nebude vadit. ;-)

    Odpovědět

  • Renata Renata(neregistrovaná)

    Letos poprvé se chystám dělat šípkovou marmeládu. Tak mi držte pěsti:-D:-)

    Odpovědět

  • Verca Verca(neregistrovaná)

    Tak jsem dodelala marmeladku.Byla to drina ale snad se povedla.Priznavam ze me ty chloupky vadi takze jsem to vzala pres platno.Pridala trochu jablicek a hbedej cukrik...krasne zhoustla:-) dekuji za rady a dobrou chut.

    Odpovědět

  • MaminaJitka MaminaJitka(neregistrovaná)

    Ahoj, dnes jsem se odhodlala a zkusina šípkovou marmeládu,výroba je sice náročná,ale je fakt vynikající. už se těším na linecké cukroví slepované touhle ňamkou, díky za recept

    Odpovědět

  • JPV JPV(neregistrovaný)

    Šípky (se 2 hřebíčky)stačí 10-15 minut povařit, pak prohnat odšťavňovačem, přidat čerstvou šťávu z cca 0,5 kg zelených zimních nezralých jablek (pektin), cukr v poměru cca 1:2, 5 minut provařit a nalít do sklenic. Nekomplikovat chemií.

    Odpovědět

1 2 3 4

Tématické fráze: šípková marmeláda šípková marmeláda recept domácí šípková marmeláda sipkovy dzem marmeláda ze šípků šípkový džem recept recept na sipkovou marmeladu marmelada z sipku jak se dělá šípková marmeláda výroba šípkové marmelády šípková zavařenina jak zpracovat šípky šípková omáčka z marmelády recept sipková marmeláda jak zpracovat šípek marmeláda šípková šípky marmeláda šípková marmeláda recepty recepty šípkova marmelada jak udělat šípkovou marmeládu

Zapomněl/a jsem heslo