Mangoldové listy jsou skvělou náhradou špenátu, řapíky využijeme jako chřest. Mangold sklízíme během léta a na podzim
Mangold je dvouletá rostlina, která první rok vytváří růžici listů a druhým rokem kvete. Jeho pěstování není náročné. Bývá k dostání i na farmářských trzích.
Pěstují se dvě formy mangoldu - špenátová forma s tenkými řapíky a silně zvlněnými velkými listy se upravuje, jak už její název napovídá, obdobně jako špenát. U řapíkové formy se širokými dužnatými řapíky a užšími čepelemi se řapíky používají jako chřest. Kromě toho byly vyšlechtěny i různé barevné kultivary s růžovými, červenými nebo žlutými řapíky. U mangoldu oceníme možnost postupné sklizně odlamováním řapíků po celou sezónu. Mangold je vhodný pro víkendové pěstování, není náročný na půdu ani živiny, ale potřebuje dostatek vláhy. Opatrní jsme na přehnojení dusíkem.
Mohlo by vás zajímat
Jaké jsou dietetické vlastnosti mangoldu
Mangold obsahuje významnější množství karotenu, vitamínu C a betainu (působí proti kornatění tepen). Má mimořádně vysoký obsah vápníku, železa a jiných minerálů. Jeho konzumace je zcela běžná na jihu i západě Evropy.
Jak mangold upravujeme
Jak už jsme psali, čepele lze dusit jako špenát. Do pomazánek nebo na náplň koláče listy povaříme v páře nebo blanšírujeme s trochou citronové šťávy a pak nasekáme nadrobno. Řapíky pak můžeme zapékat, dusit nebo smažit, podobně jako chřest. Mangold jako listová zelenina se špatně uskladňuje, ale lze z něj vyrobit pesto nebo jeho přebytky jednoduše zmrazit.
Mangold je cenná a nenáročná zelenina, kterou bychom měli pěstovat každý rok. Výhodné je jeho co nejčastější využití v kuchyni.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rajská omáčka z rajských
Přidáno před 11 hodinami
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 20 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 23 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Přečtěte si Zobrazit více
Karolina Světlá si pochutnávala na specialitách z Podještědí: Vařilo se kyselo s chlebovým kváskem nebo carapanda
Pět znamení horoskopu, která vyšvihnou nejlepší guláš: Panny překvapí chalupářským se špekáčky, Štíři připraví ostrý mexický
Mezi nejkrásnější interiéry roku patří i pražská kavárna Kofínno nebo restaurace Marie B s tajemným menu
Komentáře