Byliny v kuchyni: Mangold je křupavější než špenát a uplatní se v koláči i v netradičním rizotu!
2. 6. 2022 Vaření
Mangold je trochu opomíjená zelenina, přestože představuje skvělou alternativu ke špenátu. Jak se rostliny liší a co mají společného? Přečtěte si, co byste měli o magoldu vědět.
Co je mangold a co nabízí
Mangold je původně středomořskou zeleninou. Poprvé ho vědecky popsal v roce 1753 Carl Linné jako Beta vulgaris var. cicla. Patří tedy pod druh řepa obecná. Ačkoliv dnes u nás není příliš známý, před 300 lety se v rámci střední Evropy jednalo o nejoblíbenější zeleninu. Byl ale vytlačen tehdy objeveným špenátem. Na stůl se vám může dostat od května zhruba do září. Mangold se obvykle pěstuje v chladnějším období. Roste velmi snadno a rychle na jaře a na podzim. Je poměrně tolerantní k vyšším teplotám. V létě roste pomaleji, ale má dobrou tepelnou odolnost, takže se z něj je možné těšit i přes horké léto.
Mohlo by vás zajímat
Jak se liší mangold od špenátu
Chuť mangoldu a špenátu je velmi podobná. Mangold má ořechovou příchuť a přitom nechutná palčivě ani ostře. Mangoldu se sklidí více než špenátu, což je další plus pro tuto listovou zeleninu. Využívá se prakticky stejně právě jako špenát. Je zásobárnou řady cenných látek, jako je vitamin C, vitamíny A, B, E a minerální látky (vápník, železo, fosfor, draslík a hořčík). Z dalších látek to jsou bílkoviny, cukry, vláknina, kyselina listová a většinu obsahu zaujímá voda. Co vás na mangoldu zaujme, je nádherná barva řapíku. Listy mohou mít různou barvu nejen zelenou, ale také žlutozelenou a fialové odstíny. I řapíky a žilky jsou barevně odlišné. Od bílé a žluté, přes oranžovou a červenou, až po vínovou.
Mohlo by vás zajímat
Na co si dát pozor při nákupu mangoldu
Mangold je skvělá zelenina, ale při nákupu buďte obezřetní. Velmi staré listy totiž bývají hořké. Hořké mohou být i takové rostliny, které nebyly dostatečně zalévány. Když sáhnete na řapík, měl by při rozlomení lupnout, je důležitá křehkost. Když ho budete kupovat, bude vypadat, že ho je hodně. Když mangold tepelně upravíte, zbyde malá hromádka a navíc s delší úpravou ztrácí na kráse.
Že máme jíst zeleninu, to do nás vtloukají od malička. Kolik je ale to opravdu správné množství? Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje sníst denně až 400 g ovoce a zeleniny celkem. Ideální…

Jak postupovat při přípravě mangoldu?
Při oplachování postupujte velmi opatrně, abyste listy nepoškodili. Proto napusťte vodu do velké mísy a v ní opatrně listy odmočte. Nečistoty se tak vyplaví. Při skladování by pomačkané listy rychleji zavadly a začaly se kazit. Řapíky jsou náročnější na tepelnou úpravu, proto je třeba tyto řapíky předem oddělit. Vezměte si na pomoc ostrý nůž a podél žeber, abyste oddělili listy. V listu vám zbude řez ve tvaru špičky.
Listy můžete konzumovat i syrové, nebo je připravovat tepelně podobně jako již zmíněný špenát. Po umytí je pro další zpracování potřebujete osušit. Můžete to provést na salátové odstředivce nebo opatrně papírovou utěrkou. Když chcete, aby listy skvěle vypadaly, tak je oblanšírujte. Myslete na to, že listy při delší tepelné úpravě šednou. Dají se dusit, péct, restovat. Jemná chuť mangoldu je skvělá v salátech, těstovinách, sendvičích, ale i pizze nebo quichi. Velmi netradiční, přesto lákavou úpravou je využít mangold pro přípravu tuniského rizota. článek o něm i recept najdete zde:
Jak skladovat mangold? Listy mangoldu uložte je do lednice do větraných plastových sáčků, nebo je oblate papírem. Vydrží tam zhruba dva dny.
Zdroje informací:
cs.wikipedia.org
almanac.com
kucharkaprodceru.cz
Témata
Recepty k tomuto článku
Přečtěte si Zobrazit více
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Zapečené flíčky se zelím hlávkovým
Přidáno před 21 hodinami
Žebírka v pivní marinádě
Přidáno 3. 12. 2023 23:11
Kuřecí prsa á la bažant
Přidáno 3. 12. 2023 21:49
Chlapská lutenice
Přidáno 3. 12. 2023 19:16
Vepřové nudličky na bramborách
Přidáno 3. 12. 2023 18:37
Kapustičky po rakousku
Přidáno 3. 12. 2023 15:00
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Uvařte si doma poctivou dršťkovou: Chuť jí vylepší uzená paprika, sádlo a hovězí vývar
Někdo by ji nepozřel ani za nic, jiní si ji… Číst více
Falešná dršťková polévka z hub: Vylepšíte ji netradičními přísadami! Víte, které to jsou?
Vadí vám na dršťkové polévce právě dršťky?… Číst více
Uvařte si indický čočkový dhal. Tohle jídlo voní kořením a zvládnete je připravit snadno doma!
Už jste někdy ochutnali indický pokrm dhal? V… Číst více
Jak uvařit polentu? Při správném postupu může být pochoutkou pro gurmány
Možná jste od někoho slyšeli, že si pochutnával na jídle, kde byla přílohou polenta nebo přímo na polentových plackách či polentovém koláči...? Co to… Číst více
Kukuřičná kaše polenta je skvělá příloha. Dá se ochutit mnoha způsoby a jdou z ní udělat i netradiční hranolky
Jestliže jste polentu ještě nevařili, je načase… Číst více
Jakou kaši uvařit k snídani. Jednoduché, zdravé a vydatné recepty pro začátek nového dne
Rychlá a výživná snídaně Pokud spěcháme, někdy sáhneme po instantních výrobcích, ale uvařit si kaši je docela rychlá záležitost. Vyplatí se to,… Číst více
Jak připravit polentu. Můžeme ji péct, zapékat a dokonce grilovat. Základem je ochucená kukuřičná kaše, kterou připravíme podle návodu
Polenta sama o sobě nemá výraznou chuť, záleží tedy na nás, jak ji ochutíme a čím ji doplníme. Polentu můžeme uvařit buď z kukuřičné krupice nebo… Číst více
Světový den drštěk
Dršťky se někdy neprávem považují na podřadnější vnitřnosti, avšak i z nich lze připravit opravdovou delikatesu! Ke všemu ještě obsahují jen málo… Číst více
Dršťky mají své příznivce, ale i odpůrce. Poradíme vám, jak je připravit a vykouzlit z této suroviny opravdovou lahůdku
Dršťky jsou nakrájené hovězí předžaludky (existují však i vepřové), které snadno koupíme v obchodě s potravinami či v řeznictví. Obsahují málo tuků a… Číst více
Dokonalá červená řepa: Zachutná vám s kozím sýrem, balzamikovým octem i s čokoládou
Červená řepa je přímo ideální podzimní zeleninou.… Číst více