Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

koláč s lososem a mangoldem
Zdroj: Toprecepty, 1974andrea

Mangold je trochu opomíjená zelenina, přestože představuje skvělou alternativu ke špenátu. Jak se rostliny liší a co mají společného? Přečtěte si, co byste měli o magoldu vědět.

Co je mangold a co nabízí

Mangold je původně středomořskou zeleninou. Poprvé ho vědecky popsal v roce 1753 Carl Linné jako Beta vulgaris var. cicla. Patří tedy pod druh řepa obecná. Ačkoliv dnes u nás není příliš známý, před 300 lety se v rámci střední Evropy jednalo o nejoblíbenější zeleninu. Byl ale vytlačen tehdy objeveným špenátem. Na stůl se vám může dostat od května zhruba do září. Mangold se obvykle pěstuje v chladnějším období. Roste velmi snadno a rychle na jaře a na podzim. Je poměrně tolerantní k vyšším teplotám. V létě roste pomaleji, ale má dobrou tepelnou odolnost, takže se z něj je možné těšit i přes horké léto.

Jak se liší mangold od špenátu

Chuť mangoldu a špenátu je velmi podobná. Mangold má ořechovou příchuť a přitom nechutná palčivě ani ostře. Mangoldu se sklidí více než špenátu, což je další plus pro tuto listovou zeleninu. Využívá se prakticky stejně právě jako špenát. Je zásobárnou řady cenných látek, jako je vitamin C, vitamíny A, B, E a minerální látky (vápník, železo, fosfor, draslík a hořčík). Z dalších látek to jsou bílkoviny, cukry, vláknina, kyselina listová a většinu obsahu zaujímá voda. Co vás na mangoldu zaujme, je nádherná barva řapíku. Listy mohou mít různou barvu nejen zelenou, ale také žlutozelenou a fialové odstíny. I řapíky a žilky jsou barevně odlišné. Od bílé a žluté, přes oranžovou a červenou, až po vínovou.

Na co si dát pozor při nákupu mangoldu

Mangold je skvělá zelenina, ale při nákupu buďte obezřetní. Velmi staré listy totiž bývají hořké. Hořké mohou být i takové rostliny, které nebyly dostatečně zalévány. Když sáhnete na řapík, měl by při rozlomení lupnout, je důležitá křehkost. Když ho budete kupovat, bude vypadat, že ho je hodně. Když mangold tepelně upravíte, zbyde malá hromádka a navíc s delší úpravou ztrácí na kráse.

Zelenina

Že máme jíst zeleninu, to do nás vtloukají od malička. Kolik je ale to opravdu správné množství? Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje sníst denně až 400 g ovoce a zeleniny celkem. Ideální…

Jak postupovat při přípravě mangoldu?

Při oplachování postupujte velmi opatrně, abyste listy nepoškodili. Proto napusťte vodu do velké mísy a v ní opatrně listy odmočte. Nečistoty se tak vyplaví. Při skladování by pomačkané listy rychleji zavadly a začaly se kazit. Řapíky jsou náročnější na tepelnou úpravu, proto je třeba tyto řapíky předem oddělit. Vezměte si na pomoc ostrý nůž a podél žeber, abyste oddělili listy. V listu vám zbude řez ve tvaru špičky.

Listy můžete konzumovat i syrové, nebo je připravovat tepelně podobně jako již zmíněný špenát. Po umytí je pro další zpracování potřebujete osušit. Můžete to provést na salátové odstředivce nebo opatrně papírovou utěrkou. Když chcete, aby listy skvěle vypadaly, tak je oblanšírujte. Myslete na to, že listy při delší tepelné úpravě šednou. Dají se dusit, péct, restovat. Jemná chuť mangoldu je skvělá v salátech, těstovinách, sendvičích, ale i pizze nebo quichi. Velmi netradiční, přesto lákavou úpravou je využít mangold pro přípravu tuniského rizota. článek o něm i recept najdete zde: 

Jak skladovat mangold? Listy mangoldu uložte je do lednice do větraných plastových sáčků, nebo je oblate papírem. Vydrží tam zhruba dva dny.

Zdroje informací:
cs.wikipedia.org
almanac.com
kucharkaprodceru.cz

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více