Zelený hrášek je výživný a oblíbený hlavně mezi dětmi. Využijeme ho do řady pokrmů i ke konzervaci
Hrášek je oblíbená zelenina, kterou pěstujeme pro nutričně cenné nezralé lusky. Není náročný na péči, vyhovuje mu zálivka jednou za týden a proto se skvěle hodí pro víkendové zahrádky.
Pro plynulou sklizeň jej můžeme vysévat postupně po dvou týdnech až do konce května. Kromě dřeňových odrůd pěstujeme i hrášek cukrový, u kterého se konzumují celé nevyzrálé lusky. Hrášek obsahuje mnoho bílkovin, sacharidů, vlákniny a minerálních látek (vápník, fosfor). Kromě toho cenné vitamíny E, B, provitamín A, niacin a další.
V jakých pokrmech si na hrášku pochutnáme nejvíce
Syrový je vděčnou a hodnotnou zeleninou pro děti, svěží barvou a chutí doplní saláty nebo pomazánky. V teplé kuchyni jsou z něj výborné a oblíbené polévky nebo teplá příloha k masu. Cukrový hrášek je součástí zeleninových směsí hlavně v asijské kuchyni.
Jak hrášek konzervujeme
Konzervujeme jen mladý hrášek, který je ještě sladký. Neobsahuje totiž škrob, který by zakalil nálev. Hrášek před konzervací blanšírujeme 2-3 minuty, do vody přidáme trochu cukru, aby si zachoval svěží barvu. Sterilovat jej můžeme v kyselém nálevu, ve slaném nálevu raději opakovanou sterilací, protože má tendenci se kazit. Snadno se mrazí. Zralý hrách se suší a používá jako luštěnina.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 3 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 6 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Jídelní rozmary slavných: Kvůli roli Brigit Jonesové jedla Renée Zellwegerová 20 koblih denně, dnes si ráda pochutná na fish and chips
Těstovinový salát z pečeného kuřete chutná královsky: Využijete nejen maso, ale i výpek pro chuť a kůži pro křupavou posypku
Velký povánoční úklid jídla aneb Ze zbylého chleba připravíme panádu, z brambor lívanečky, zelenina se hodí do omelety
Komentáře