Chutě Jižní Ameriky: Zkuste tradiční jihoamerické recepty jako empanadas a karamelové dulce de leche
Ačkoliv v Brazílii, Argentině i Kolumbii se všude jí trochu jinak, některé znaky má jihoamerická kuchyně společné. Téměř vude je možné pochutnat is na tradičních empanadas – taštičkách z těsta, které se plní masem nebo zeleninou a pak se smaží. Rovněž rozšířené je dulce de leche, což je naprosto božský mléčně karamelový krém, který se může jíst buď samotný, nebo jako pomazánka a také se z něj vyrábějí sušenky jménem alfajores.
Na jihu Jižní Ameriky se konzumuje hodně masa, které se nejčastěji griluje a rovněž zde prospívá vinařský průmysl. Pije se tu osvěžující nápoj maté. V oblasti pohoří Andy jsou nejpoužívanějšími surovinami kukuřice, brambory a další potraviny dostatečně výživné pro žaludky horských pastevců. Právě v těchto krajích se jedí morčata a na maso se tu chovají především lamy.
Amazonská kuchyně je ovlivněna evropskými i jinými státy, které zde dříve měly kolonie; třeba v Brazílii vaří hodně podobně jako v Portugalsku. Národním jídlem Brazílie je feijonada, směs masa a fazolí. Mezi speciality patří ceviche, jídlo ze syrových ryb a mořských plodů dochucené citronovou šťávou. Hodně se tu využívají batáty a také maniok.
Související články
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 18 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 22 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno 16. 5. 2024 08:51