Grilování: BBQ, rituály na lávových kamenech i rychlovka v troubě

Ne, že bychom ho po léta neznali, nicméně boom grilování do našich zemí dorazil ze Západu až po revoluci. A jeho obliba stále roste úměrně dostupnosti levných zahradních grilů a grilovacích uhlíků. Grilování a BBQ je oblíbenou společenskou událostí i víkendovou rodinnou aktivitou. Grilovat se dá ledaskde a ugrilovat se dá ledacos (maso, zelenina, ovoce i houby) a zejména ze zahradních grilů bývá chuť výsledného pokrmu jedinečná (někdy i trochu "uzená").
Je ovšem třeba mít na vědomí, že všeho moc škodí. Grilovat v troubě, nebo i nepřímo či přes kameny je relativně šetrnější. Oblíbenější způsoby grilování ale přinášejí krom příjemně výrazné chuti také zvýšení rizika zdravotních problémů (vlivem vzniku karcinogenních látek). Zejména přímé grilování na otevřeném ohni proto raději berte jako sváteční záležitost. A na svátky je třeba pořádná příprava, aby stály za to!
Související články
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Kuře chop suey
Přidáno před 3 hodinami

Bezlepkovy chléb který chutná jako klasický
Přidáno před 3 hodinami

Kuřecí roláda se žampionovou náplní (pečená v remosce)
Přidáno před 18 hodinami

Miso polévka s houbičkami shimeji
Přidáno 14. 8. 2022 09:47

Křehký jablkový koláč s ořechy
Přidáno 13. 8. 2022 20:11

Rychlé ptáčky z mletého masa
Přidáno 13. 8. 2022 17:17