Grilování: BBQ, rituály na lávových kamenech i rychlovka v troubě

Ne, že bychom ho po léta neznali, nicméně boom grilování do našich zemí dorazil ze Západu až po revoluci. A jeho obliba stále roste úměrně dostupnosti levných zahradních grilů a grilovacích uhlíků. Grilování a BBQ je oblíbenou společenskou událostí i víkendovou rodinnou aktivitou. Grilovat se dá ledaskde a ugrilovat se dá ledacos (maso, zelenina, ovoce i houby) a zejména ze zahradních grilů bývá chuť výsledného pokrmu jedinečná (někdy i trochu "uzená").
Je ovšem třeba mít na vědomí, že všeho moc škodí. Grilovat v troubě, nebo i nepřímo či přes kameny je relativně šetrnější. Oblíbenější způsoby grilování ale přinášejí krom příjemně výrazné chuti také zvýšení rizika zdravotních problémů (vlivem vzniku karcinogenních látek). Zejména přímé grilování na otevřeném ohni proto raději berte jako sváteční záležitost. A na svátky je třeba pořádná příprava, aby stály za to!
Související články
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Husí játra s fenyklem
Přidáno před 4 hodinami

Krůtí prsa a květáková kaše
Přidáno před 6 hodinami

Dušená kapusta se šunkou a nočky
Přidáno před 7 hodinami

Filety z tresky na přepuštěném másle a česneku
Přidáno před 17 hodinami

Kuřecí vykostěné stehno, dýňová omáčka a pečená dýně
Přidáno 24. 9. 2023 19:46

Československé rohlíky
Přidáno 24. 9. 2023 19:37