Tři netradiční dipy na grilování: Zázvorový dip dodá masu pikantní chuť, ředkvičkový osvěží a červenou řepu skvěle doplní česnek
24. 7. 2023 Vaření
Grilování je skvělá zábava na letní dny. K masu i zelenině s dají využít nejen klasické dipy, ale také ty méně tradiční. V těch našich hraje hlavní roli červená řepa, zázvor a ředkvičky.
Dipy k masu
Nejrůznější omáčky a dipy ke grilování si sice můžeme koupit, ale domácí příprava je mnohem lepší. Dipy pak jsou z čerstvých surovin a voní bylinkami a kořením. Příprava není složitá. Pokud stále nechceme jíst česnekový dip, můžeme si přichystat méně tradiční a výborné dipy na maso a zeleninu.
Mohlo by vás zajímat
1. Dip z červené řepy
Pokud chceme při grilovačce zazářit, dip z červené řepy je to pravé. Je krásně barevný a na stole vypadá luxusně. Potřebujete na něj vařenou červenou řepu, pikantní chuť dodá česnek a zázvor. Vyladíme ho zakysanou smetanou nebo kvalitním bílým jogurtem a dochutíme pepřem a solí. Případně můžeme kápnout trošku citronové šťávy.
Přichystejte si: 250 g vařené červené řepy, 2 stroužky česneku, 1 malou šalotku, 2 cm nastrouhaného zázvoru, 180 g zakysané smetany nebo bílého jogurtu, kapku citronové šťávy, pepř a sůl.
Jak na to? Uvařenou řepu dejte do mixeru. Přidejte oloupané stroužky česneku a zázvor. Pak přidejte oloupanou šalotku a vše rozmixujte. Vmíchejte smetanu, ochuťte pepřem, solí a citronem.
2. Dip ze zázvoru
Zázvorový dip, stejně jako dip s červenou řepou se hodí výborně nejen k masu, ale i k zelenině. Základem dipu se zázvorem je kromě nastrouhaného zázvoru zakysaná smetana nebo selský bílý jogurt. Pikantní zázvor nastrouháme (asi 2 centimetry), smícháme s 200 g zakysané smetany nebo bílého jogurtu, přidáme podle chuti trochu citronové šťávy, citronovou kůru, 1-2 lžičky plnotučné hořčice, pepř a sůl. Do tohoto dipu se báječně hodí i kopr a bazalka. Pokud by nám přišel dip příliš nakyslý, můžeme přidat trošku medu. Dip dobře promícháme a dáme do lednice odležet. Lépe chutná zhruba po hodině.
Ne, že bychom ho po léta neznali, nicméně boom grilování do našich zemí dorazil ze Západu až po revoluci. A jeho obliba stále roste úměrně dostupnosti levných zahradních grilů a grilovacích uhlíků.…
3. Ředkvičkový dip
Ředkvičky jsou k dispozici po celou letní sezónu. Praktická a levná zelenina se hodí do dipu ke grilovanému masu. Ředkvičkový dip je hotový do deseti minut a svěle ho ochutí zakysaná smetana, která je v létě ideální na ochlazení. Svazek ředkviček dobře očistíme a nastrouháme. Pak přidáme 180 g zakysané smetany nebo bílý jogurt, 2 lžíce tvarohu, sůl a čerstvě mletý pepř. Pokud budeme chtít jemnější chuť, sáhneme po bílém.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Místo nezdravých brambůrek můžeme mlsat zeleninové chipsy. Snadno si je připravíme sami v troubě na plechu
Lze je koupit v obchodech, ale u domácích si sami nejlépe ohlídáme kvalitu vstupních surovin. Nejsou nijak složité, stačí nám kořenová nebo jiná… Číst více
Den bramborových lupínků
Všichni to známe – když nás večer u televize popadnou chutě na slané křupavé mlsání, není nic jednoduššího než otevřít si sáček bramborových chipsů.… Číst více
Vyzkoušeli jsme připravit domácí zeleninové chipsy: Jsou lepší z friťáku, sušičky nebo z trouby?
Chipsy neboli brambůrky miluje snad každý.… Číst více
Vyzkoušeli jsme chipsy z kopřiv! Jak je připravit, aby chutnaly fantasticky?
Lístky mladých kopřiv jsou jednou z prvních… Číst více
Skromná kuchyně: Chipsy z bramborových slupek nebo kuřecích kůží patří mezi delikatesy. Proč se musí solit opatrně?
Honí vás po večerech mlsná na něco slaného a… Číst více
Britskou specialitu octové brambůrky zvládnete připravit i sami: Delikatesa v anglickém stylu vás ohromí netradiční chutí
Pokud jste někdy byli v Anglii, určitě brambůrky… Číst více
Jak připravit domácí zeleninové chipsy na svačinu či oslavu. Zdravé a chutné slané mlsání ocení děti i dospělí
Připravit je můžeme i doma. Tyto domácí chipsy jsou zdravější alternativou než kupované chipsy. A nemusíme zůstat jen u obvyklých brambor, ale využít… Číst více
Připravte si cuketové chipsy jen ze dvou ingrediencí. Díky videonávodu je to hračka
Začíná období, kdy už si lámete hlavu, co vytvořit z další cukety. Pokud máte rádi zdravé mlsání a zároveň recepty, které nedají moc práce, musíte… Číst více
Jak na křupavé skořicové jablečné chipsy: Jde to v troubě i ve friťáku a příprava je velmi jednoduchá
Honí vás každý večer u televize mlsná? Pokud… Číst více
Hit internetu: Křupavé chipsy ze zbylých vařených těstovin, neboli pasta chips, se hodí jako levné a rychlé občerstvení
Stane se vám občas, že vám zbydou uvařené… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jaké druhy masa použít při přípravě steaků? Poradíme, z čeho můžete vybírat
Desatero rad na téma pěstování zázvoru: Jak zázvor vysadit, pěstovat a sklízet
Desatero rad na téma grilování s přáteli: Příjemné chvíle prožijeme v přírodě
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 8 minutami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 13 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 16 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Přečtěte si Zobrazit více
Pozor při grilování: Inspekce varovala před šizeným mletým masem, salmonelou v kuřatech i plísněmi v sýrech Oštěpek
Pečená červená řepa, jak si ji zamilujete: Dokonale sladká a voňavá zelenina z trouby je jednoduchá na přípravu
Dip muhammara: Kouřovou chuť dodají pečené papriky a pikantní chilli vločky. Báječně ladí s grilovaným masem nebo s pita chlebem